28 / 03 / 2024

Halil Mazıcıoğlu: Yenilenebilir enerji için babayiğit aranıyor!

Halil Mazıcıoğlu: Yenilenebilir enerji için babayiğit aranıyor!

TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı olan Halil Mazıcıoğlu: "Yenilenebilir enerji için kimin ne yatırımı varsa 24 saat emirlerindeyiz" dedi.



TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Halil Mazıcıoğlu, gündemlerinin yenilenebilir enerji olduğunu belirterek yatırımcılara çağrıda bulundu.


Mazıcıoğlu, beraberindeki AK Parti milletvekilleri Derya Bakbak ve Mehmet Erdoğan ile Anadolu Ajansı Gaziantep Bölge Müdürlüğü'nü ziyaret ederek, bölge müdürü Ahmet Caner Baysal'dan çalışmalar hakkında bilgi aldı.


Komisyonun çalışmaları hakkında AA muhabirlerine bilgi veren Mazıcıoğlu, istikrar ve güven ortamı sayesinde Türkiye'nin hızla büyüdüğünü, bunun da beraberinde artan enerji ihtiyacını gündeme getirdiğini söyledi.


Bir anlamda Türkiye'nin ihtiyacını karşılamaya çalışırken öte yandan da dışa bağımlılığı azaltmak istediklerini ifade eden Mazıcıoğlu, bu anlamda yenilenebilir enerjinin öncelik kazandığını vurguladı.


Yatırımcıları güneş, jeotermal ve rüzgar enerjilerini değerlendirmeye davet eden Mazıcıoğlu, şöyle konuştu:


"Yapılan kanunlarla yenilenebilir enerjiyi ön plana çıkardık. Kanunlar sayesinde yapılan desteklerle Türkiye'nin dışa bağımlılığını azaltmak istiyoruz. Güneş enerjisi, jeotermal, rüzgar enerjisi bu anlamda önceliklerimiz arasında. Bizim ne yapıp edip, kendi enerjimizi üretmemiz lazım. Türkiye'nin her yerinde bu anlamda yatırımlar var ama Gaziantep bu anlamda ciddi bir örnek. Bu yüzden bu kentteki yatırımcılarımıza teşekkür ediyorum. Önemli aşamalar kaydedildi ama bize yetmiyor. Daha fazla yatırım daha fazla enerjiye ihtiyacımız var. Biz yatırımcının her zaman yanındayız ama yenilenebilir konusunda önceliğimiz var. 


Çok açık söylüyorum yenilenebilir enerji için kimin ne yatırımı varsa 24 saat emirlerindeyiz. Onların önünü açmak istiyoruz. Bu noktada çok kararlıyız. Bizim öncelikli konumuz yenilenebilir enerji. Gelin bir adım atın bizde önünüzü açıp arkanızda duralım."


Mazıcıoğlu, bazı kesimlerin yenilenebilir enerjinin maliyetinin yüksek olduğu şeklindeki eleştirilerine de değinerek 4 sene önce 2,5 milyon avro olan 1 megavatlık güneş enerjisi yatırımının 1 milyon avroya düştüğünü, bu yatırımın da 7-8 yılda da kendini amorti ettiğini kaydetti.


- TANAP anlaşmalarının yürürlüğe girmesi


Azeri gazını Türkiye üzerinden Avrupa'ya taşımayı amaçlayan Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı Projesi'ne (TANAP) yönelik uluslararası anlaşmalar yürürlüğe girmesine de değinen Mazıcıoğlu, Türkiye'nin enerji konusunda önemli bir koridor olduğunu söyledi.


Doğunun batıya, batının da doğuya ulaşması için Türkiye'ye ihtiyacının olduğunu ifade eden Mazıcıoğlu, bu jeopolitik önemi Türkiye lehine kullanmak için önemli çalışmalar yaptıklarını vurguladı.


Dünyanın farklı bölgelerinde iç karışıklık sürerken Türkiye'nin jeopolitik konumunun yanı sıra istikrar ve huzur ortamı nedeniyle öneminin bir kez daha arttığını dile getiren Mazıcıoğlu, şunları kaydetti:


"Yakın coğrafyamızda bulunan Suriye ve Irak'a bakın. İnsanlar malını satmaya korkuyor, malını satsa tahsilatını yapamıyor. IŞİD ayrı bela... Özetle ekonominin doğru ilerleyebilmesi için istikrar temel şart. Türkiye'de de AK Parti olduğu sürece, istikrar asla bozulmayacaktır. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın başlattığı süreç, Başbakanımız Ahmet Davutoğlu ile devam edecektir. Bu anlamda bu anlaşmalar Türkiye'nin enerjide daha da ön plana çıkmasını sağlayacak."


AA


Geri Dön