25 / 04 / 2024

Ham çelik üretimi Temmuz ayında arttı!

Ham çelik üretimi Temmuz ayında arttı!

Türkiye'nin ham çelik üretimi, Temmuz ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 7,5 arttı ve 3,1 milyon ton oldu.



Türkiye Çelik Üreticileri Derneği (TÇÜD) Temmuz ayı ve ocak-temmuz dönemine ilişkin üretim, tüketim ve dış ticaret verilerini yayınladı. 

Aandolu Ajansı'nda yer alan habere göre; ham çelik üretimi temmuzda 2019'un aynı ayına kıyasla yüzde 7,5 artışla 3,1 milyona ulaşırken ocak-temmuz döneminde ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2,4 azaldı ve 19,4 milyon ton olarak kaydedildi.

Nihai mamul çelik tüketimi ise temmuzda yıllık bazda yüzde 20,2 arttı ve 2,7 milyon tona çıktı. Tüketim, ocak-temmuz döneminde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 10,4 artarak 16,1 milyon olarak kaydedildi.

- Dış ticaret verileri

Dış ticaret açısından incelendiğinde, Türkiye'nin çelik ürünleri ihracatı temmuzda miktar bazında yüzde 1,6 azaldı ve 1,9 milyon tona, değer bazında da yüzde 8,7 azalışla 1,3 milyar dolar olarak kaydedildi. 

İhracat, ocak-temmuz döneminde ise geçen yılın aynı dönemine göre miktar bazında yüzde 9,9 düşerek 11,8 milyon tona, değer bazında yüzde 15,8 azalışla 8,1 milyar dolara düştü. 

İthalat, temmuzda geçen yılın aynı ayına göre miktar bazında yüzde 17,4 yükselişle 1,2 milyon tona çıkarken, değer bazında yüzde 11,1 azalarak 792 milyon dolar oldu.

- Sektörde büyümenin sürmesi bekleniyor

Açıklamada, sektördeki küresel gelişmeler ve beklentilere de paylaşıldı. Buna göre, dünya genelinde ham çelik üretimi temmuzda geçen yılın aynı ayına göre yüzde 2,5 azalış göstererek 153 milyon tona, yılın 7 ayında ise yıllık bazda yüzde 5,3 düşüşle 1,03 milyar tona düştü. 

Türkiye'nin ham çelik üretimindeki iyileşmenin Haziran'dan sonra temmuzda da sürdüğü kaydedilen açıklamada, "Temmuz ayında yüzde 162 olan ihracatın ithalatı karşılama oranının, ağustos ayında önemli ölçüde gerileyeceği, yaşanan tüm olumsuzluklara rağmen çelik sektörümüzün iç tüketimdeki artışa bağlı olarak yılın ikinci yarısında büyümesini sürdüreceği değerlendirilmektedir" denildi. 

Çelik ihracatçıları AB kararını bekliyor!


Geri Dön