18 / 04 / 2024

Hasan Bebek: Kayseri'de kentsel dönüşüm hız kazandı!

Hasan Bebek: Kayseri'de kentsel dönüşüm hız kazandı!

'Kentsel Dönüşüm' hareketinin ilimizdeki yol haritasını öğrenip, çalışmaların ilimizdeki kapsamını belirlemek üzere Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Hasan Bebek'in kapısını çaldık. Hasan Bebek Kayseri'de kentsel dönüşüm hız kazandı...





Kentsel dönüşüm yasası Türkiye'de kısa bir süre önce çıktı. Bu yasa, depreme karşı çürümüş binaların tamamen yıkılarak yeniden yapılmasını öngörüyor. Buna göre bir bina riskli yapı olarak tespit edilirse o bina ile ilgili yıkım kararı veriliyor ve akabinde de binanın yeniden yapılması konusu gündeme geliyor. İşte tüm yurtta yasanın hayata geçmesi ile ivme kazanan 'Kentsel Dönüşüm' hareketinin ilimizdeki yol haritasını öğrenip, çalışmaların ilimizdeki kapsamını belirlemek üzere Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Hasan Bebek'in kapısını çaldık. 


KENTSEL dönüşüm ; kentsel gelişmenin, toplumsal, ekonomik ve mekansal olarak yeniden ele alındığı; kentteki sorunlu alanların sağlıklı, yaşanabilir hale getirilmesi için yıkıp yeniden yapma, canlandırma, sağlıklı hale getirme veya yeniden yapılandırma için proje üretilip uygulama yapılmasıdır" diyor uzmanlar. Bu veriler ışığında bilgisine baş vurduğumuz Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Hasan Bebek, ilimizde 6306 sayılı Kanun kapsamında vatandaşın evinin zorla yıkılması gibi bir durum söz konusu olmadığını, can güvenliği bakımından riskli olduğu, ilmî verilere göre tespit edilen yapıların yıkılarak yerlerine sağlıklı ve güvenli konutların yapılmasının söz konusu olduğunu ifade etti. 


KENTSEL dönüşüm projeleri, detaylı ve doğru bir şekilde planlanıp hayata geçirildikleri taktirde, dönüşüm projelerine dahil olacak yapılarda yaşayan vatandaşlarımıza sağlıklı ve güvenli koşullarda, güncel teknoloji ile üretilmiş mekanlarda yaşamanın getireceği avantajlar için büyük bir fırsat olduğunu belirten Bebek, Kayseri'de Büyükşehir Belediyesi'nin yapmış olduğu çalışmayla birlikte tespit edilen şuanda yaklaşık 450 bin konut ve işyeri bulunduğuna dikkat çekerek şunları kaydetti." Bu 450 bin konut ve işyeriyle ilgili olarak bunların yaklaşık olarak 3/1 ni incelenip kentsel dönüşüm kapsamında dönüşümün gerçekleştirilmesine inanıyorum. Bu da yaklaşık 150 bin civarında rakamdır.". 


ÇEVRE ve Şehircilik İl Müdürü Bebek, Başbakanlık'ın 2023 hedefinin yaşanabilir çevre, mekan ve yaşam kalitesi yüksek yerleşkeler, marka şehirler olduğunun altını çizerek sözlerine şu şekilde sürdürdü:" CUMHURİYET tarihinin en önemli projelerinden biri olan Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi, kısa adıyla Kentsel Dönüşüm Hamlesi 6306 sayılı yasa ile başlatıldı. Bu çerçevede; riskli yapı, riskli alan ve rezerv alan tespiti, kredi, kira yardımı, enkaz bedeli ödemesine yönelik işlemler, bilgilendirme ve yönlendirme faaliyetleri yürütülmektedir. Kentsel dönüşüm kapsamında bu güne kadar; 488 hak sahibine 44.784.250 TL toplam kredi kullandırılmıştır. 3472 hak sahibine toplam 5.364.280 TL, 7 Kuruma (Belediyeler) toplam 40.889.000 TL kira yardımı yapılmıştır. 


Bebek konu ile ilgili olarak yaptığı değerlendirmede "2000 yılından önce yapılan binaların acilen risk durumunun tespit edilmesi gerektiğini vurgulayarak, konunun aciliyetine dikkat çekti. Riskli alan altındaki zeminin durumundan veya üzerindeki yapının can ve mal emniyeti açısından içeride yaşayan insanlara tehlike oluşturduğu düşülünen alanları ilanı riski alan yaptırılmakta. Rezerv alan ise zemin yapısı itibariyle üzerindeki yapılaşmanın kısıtlı olduğu alanındaki insanların yeni yerleşim alanında daha düzenli daha sağlıklı kent modeli uygulanması için tespit edilen alanlardır. Riskli yapı ise kanunun on gördüğü son model olup zemin durumuna bağlı olmaksızın zeminin üzerindeki binanın taşıyıcı sistemin deprem etkisine karşın dayanımını göstermektedir. 


Bakanlık olarak kanunun bize vermiş olduğu yasaya dayanarak herhangi bir yerde riskli yapı ilanını resmen uygulamıyoruz. Vatandaşların burada gönül rızasıyla, anlaşma yoluyla, adeta milli bir seferberlik yoluyla hareket ederek kendi binaların risk durumunu tesbit etmek istiyoruz. 


KAYSERİ'de belirlenmiş Kentsel Dönüşüm alanı olmadığının altını çizen Bebek, Kentsel Dönüşümün riskli bina tespiti sürecini şu şekilde dile getirdi. "Bakanlık olarak Kayseri'deki belediyeleri riskli bina tespiti yetkilendirdiği gibi bazı özel kuruluşlar ve iki tane üniversitemize de riskli bina tespiti için lisans verildi. Bunlar Erciyes Üniversitesi ve Nuh Naci Yazgan Üniversiteleridir. Ayrıca 4 adet yapı denetim firmamıza da riskli bina tespiti lisans belgesi verildi. Vatandaşlarımız bu firmaların listelerini il müdürlüğü sitemizden öğrenebilirler. Anlaşma yoluyla riskli binalar 60 gün geçtikten sonra sonunda yıkılıp il müdürlüğümüzce vatandaşlara arzu ederlerse 1 8 ay boyunca ayda 550 TL karşılıksız olarak kira yardımı verilmektedir. Bunlar kanunun vatandaşa vermiş olduğu mali yardımlardır. Burada maksat vatandaşların binalarını yıkıp yeniden yapmaları için devletin onlara yardımcı olmalarıdır. Bunun haricinde de yardım modellerimiz var örneğin; riskli bina sahibi kira yardımı alacağı gibi bankadan kullanabileceği kredi faizinin yarışımda biz destek olarak veriyoruz. " 


BEBEK, Kentsel Dönüşümle ilgili sözlerini şu şekilde noktaladı.: "Vatandaşların tek yapması gereken binalarını gözden geçirme ve resmi bir başvuruyla binasının değerlendirilmesidir. Bunu yaparsa ve mali imkanlarını kullanırsa önümüzdeki günlerde beklenen bir depremde kendisi ve ailesi için mutlu bir yuva kurmasını elde eder.


Kayseri'de başvurular sonucunda toplam 222 adet riskli konut tespit edildi ve bunların 1 74'ü yıkıldı." VATANDAŞLARIN kendi binaların yapım yıllarıyla ilgili olarak 2000 yılından önce yapılan binaların kesinlikle risk durumu tespitlerini yaptırmalarının gerektiğini ifade eden Bebek, Kanunun çıktığı günden itibaren Kayseri'de şuanda 300 konutun riskli bina olarak ilan edildiğini ve Kayseri'de ki rakamların artarak devam ettiğini belirterek, " Bunların 180 adedi yıkıldı. 1 14 adeti yıkılmak üzere bekliyor. Önümüzdeki günlerde bunları yıkacağız. 

Vatandaşlara yıkım kredisi de tespit kredisi de vermekteyiz. 205 aileye kira yardımı ödedik . 505 bin lira kira yardımı ödedik, "ifadelerini kullandı.... 



Geri Dön