25 / 04 / 2024

Hasan Karal, Rize'deki projeleri değerlendirdi!

Hasan Karal, Rize'deki projeleri değerlendirdi!

AK Parti Rize Milletvekili Hasan Karal, Rize’de yapımı devam eden, biten ve projelendirme aşamasındaki yatırımları değerlendirdi. Basın mensuplarıyla buluşan Karal, soruları yanıtlayarak Rize’deki projeler hakkında bilgiler verdi.



AK Parti Rize Milletvekili Hasan Karal, Rize’de yapımı devam eden, biten ve projelendirme aşamasındaki yatırımları değerlendirdi. Rize Öğretmenevi’nde basın mensuplarıyla bir araya gelen Karal, basın mensuplarının sorularını yanıtlayarak Rize’deki projeler hakkında bilgiler verdi. Karal, 7 Haziran seçimleri sonrasında oluşan istikrarsız tablonun 1 Kasım seçimlerinde dağılmasıyla birlikte yatırımların hız kazandığını belirterek “1 Kasım seçimleri sonrasında partimizin tek başına iktidara gelmesiyle birlikte Rize’mizdeki projelerin hız kaybetmeden devam edebilmesi için gece-gündüz demeden hummalı bir çalışma atmosferi içine girmiş durumdayız.”  dedi. 26. Dönem’de en çok havalimanı ve lojistik merkez projeleri üzerinde duracaklarını ifade eden Karal, “Rize Havalimanı’yla ilgili ciddi çalışmalar oldu. Sondaj çalışmaları bitti. Sondaj çalışmalarını yapan firma, raporlarını Ulaştırma Bakanlığına takdim etti. Ulaştırma Bakanlığı bu raporlar doğrultusunda yapım ihalesi çalışmalarını fiilen başlattı. Lojistik merkezle ilgili olarak da kıyı kenar çizgisi ve dolgu imar planı noktasında çalışmalar devam ediyor. Yaklaşık 800 dönüm alanın deniz dolgusu yapılacağı bu projenin bugünkü maliyeti 2 buçuk milyardır. Rize Havalimanı da 550 milyonluk bir proje olarak karşımızdadır. Türkiye’de sadece bir tane örneği olan Ordu-Giresun Havalimanı’nın maliyetinin yaklaşık 2 katı maliyetindedir. Ordu-Giresun Havalimanı deniz derinliğinin 17 ile 23 metre aralığında olduğunu düşünürsek Rize Havalimanı’nın deniz suyu derinliğinin 27-33 metre su derinliğine ulaştığını gözlemlediğimizde zaten bu fark açıkça ortaya çıkmaktadır. Ordu-Giresun Havalimanı için yaklaşık 35 milyon ton deniz dolgusu gerçekleştirilmişken, Rize Havalimanı için yaklaşık 100 milyon ton deniz dolgusu taşı gerçekleştirilecek.” şeklinde konuştu.

Karal, Mavi Şehir Projesi’yle ilgili olarak, “Rize merkez için çok büyük önem arz eden Mavi Şehir Projemizle ilgili 20 Aralık itibarıyla iki yıldan beri yapılan dolgu imar plan çalışmaları ve kıyı kenar çizgi çalışmaları fiilen tamamlanarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığında askıya çıkarılmıştı. Bir ay önce askıya çıkarılan bu planların bir aylık askı süresi sona erdi. Çiftekavak ile Askoroz arasını ilgilendiren yaklaşık 8,5 kilometrelik Rize’nin geleceğini, Rize merkezin geleceğini şekillendiren, planlayan bu proje bugünden itibaren yürürlüğe girecektir. Askı sürecinde sadece Rize Belediyesi’nin kısmi 1-2 düzeltme talebi olmuştur. Projeyi büyük ölçüde etkileyecek bir itiraz olmamıştır. Sahilde Rize’nin maddi ve manevi görüntüsüne farklı bir boyut kazandıracak olan cami ve etrafındaki sosyal donatı alanları bir bütün olarak ele alınacak bu projede bugünden itibaren başlamaması için bir neden kalmamaktadır. Bugün itibarıyla Rize’mize paylaşabileceğimiz büyük bir müjdedir. Turizm ve sosyal amaçlı bu projenin bir an önce başlayabilmesi için kurmamız gereken vakfı inşallah en kısa sürede kuracağız. Burada tamamen Sayın Cumhurbaşkanı’mızın bilgisi, talimatları doğrultusunda hareket etmekteyiz. Mavi Şehir Projesi yüz milyonları bulan bir proje olduğundan bölüm bölüm inşallah önümüzdeki yıllarda tamamlayacağız.”  dedi.


RİZE’NİN 50 YILLIK SU İHTİYACINI KARŞILAYACAK

Varda Suyu’nda çalışmaların başladığını belirten Karal, “Kalkandere, Derepazarı, Kendirli ve İyidere ilçesini yakında ilgilendiren Varda Suyu ihalesi kesinleşti ve ihaleyi alan firma fiilen çalışmalarına başladı. Bu da Andon Suyu’ndan sonra Rize’miz için önem arz eden 2. büyük su projesidir. Bu su projesiyle Rize’mizin 50 yıllık su ihtiyacının giderilmesine katkı sağlayacağız. Bu proje ile Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü ilk defa bir köy su projesi yapmaktadır. Sayın Cumhurbaşkanı’mızın Başbakanlığı döneminde özel talimatıyla DSİ bu projeyi üstlenmiş durumdadır.” İfadelerini kullandı. Karal, Salarha Tüneli çalışmalarıyla ilgili ise şu bilgileri verdi;  “Salarha Tüneli’nin giriş ve çıkış noktasındaki istimlak çalışmaları tamamlanamadığı için özellikle Salarha tarafındaki viyadük ve kavşak çalışmaları büyük bir alan işgal edeceğinden dolayı orada istimlak çalışmalarının bitirilmesi gerekiyor. Karayolları Bölge Müdürlüğümüz istimlâk çalışmalarını fiilen başlatmış durumda. Tünelden çıkacak dolgu malzemesinin orada yapılacak köprülü kavşakta kullanılacağından dolayı ve uzun vadede Askoroz ile Andon arasındaki yolun duble yola dönüştürülebilmesi ihtimaline karşılık buradaki viyadüğün duble yolun ihtiyaçlarına cevap verebilecek şekilde planlanmış olmasından dolayı o alanın tamamının istimlak edilmesi gerekiyor. Yani Salarha Tüneli’nin giriş ve çıkışındaki istimlâk çalışmaları devam ettiği için şu anda çalışmalar durmuş gibi gözükebilir ama durmuş değildir. İhaleyi alan firma bütün ekipmanını şu anda Rize’de bekletmektedir.”

Rize’de devam eden diğer projelerle ilgili de bilgi veren Hasan Karal, “Reşadiye-Pehlivantaşı arasındaki 5.5 km’lik duble yolun çalışmaları başlamış durumda. Pehlivantaşı Tünelleri fiiline kazılıyor. Türkiye’de 7 ilin duble yol bağlantıları yokken biz Rize’nin mahallelerine kadar duble yol götürüyoruz. Yakın bir zamanda Türkiye’nin en modern ağız ve diş hastanelerinden birini Rize’de açmış olacağız. Cumhuriyet Meydanı’ndaki eski adliye binasındaki birimlerin de buraya taşınmasıyla birlikte eski adliye binasını da yıkarak meydan projesini fiilen başlatmış olacağız.

Isırlık Tabiat Parkı Projemizi fiilen başlattık. İhalesi kesinleşti. İhaleyi alan firma yakında çalışmalarına başlayacak.

 

Rize Müftü Yusuf Karali Dini Yüksek İhtisas Eğitim Merkezi’nin 130 lojman konutunun inşa edileceği Dağbaşı’ndaki 15 dönümlük arazinin satın alma işlemleri Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından tamamlandı. Orada 130 lojmanlık alanın yapılmasıyla birlikte Diyanet Eğitim Merkezimiz kurumsallaşmış olacak. Pazar’da 400 tonluk bir çay fabrikası yapıyoruz. Bunun da ihalesini gerçekleştirdik. İhaleyi alan firma yakında fiilen çalışmalarına başlıyor. Ayrıca Çamlıhemşin, Fındıklı ve İkizdere bölgesinde yapmayı planladığımız organik çay fabrikaları arazi çalışmaları tamamlanmadığı için başlayamamıştır. Güney Çevre Yolumuzun 1. etabı dediğimiz Askoroz ve Pehlivantaşı arasındaki 8.5 km’lik bölümü devam ediyor. Şu anda İlahiyat Fakültesi’nin olduğu bölüme kadar olan çalışmalar hızlandırıldı. Başlangıçtaki 3.5 km.lik bölüm trafiğe açıldı. Çok önemsediğimiz devasa bir projemiz daha var. Bu da Eski Orta Camii’nin taşınmasıyla birlikte Meteler’den başlayarak Dosma’ya kadar olan o alanın bulvar olarak açılmasıdır. Bu önemli ama bir o kadar da zor bir projedir. Çünkü o alan da çok ciddi istimlakler yapılmalıdır. Biz bu alanı Karayolları ağına almak istiyoruz. Buradaki hedefimiz derenin üstünü açarak sağından ve solundan ikişer şerit olmak üzere toplamda 4 şeritlik bir duble yol olarak bu alanı bir bulvara dönüştürmektir. Diğer yandan OSB gündemimizden çıkmıştır. Dosma-Dağbaşı-Salarha Yolu’nu da ihale ettik. Çalışmalar fiilen başlamış durumda. Rize merkezde eski müftülük sitesi ve yanındaki Deniz Sitesi’nin yıkılarak o alanın kentsel dönüşüme tâbi tutulması ve orada örnek bir projenin oraya konabilmesi için çalışıyoruz. Orada çok ciddi bir şekilde hasar söz konusu. Tehlike arz ediyor.” şeklinde konuştu.



Karadeniz'den Güne Bakış 


Geri Dön