28 / 03 / 2024

Hasan Karcı: KDV indirimi kalıcı olmalı

Hasan Karcı: KDV indirimi kalıcı olmalı

Masko Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Karcı, uygulanan KDV indiriminin kalıcı olması gerektiğini söyledi



Karcı, beşinci ekonomik paket kapsamında uygulanan KDV indiriminin bitişi ile ilgili olarak, "İndirim 30 Eylül'de sona erecek. 5 aydır yürürlükteki KDV indirimi sektörde canlanmayı beraberinde getirdi. Bunu kalıcı hale getirmeliyiz" dedi. 
 
30 Eylül yaklaşıyor...Tüm dünyayı etkileyen ekonomik kriz Türkiye'de de tüm sektörler gibi mobilya sektörünü de etkilemeye devam ediyor. Hükümetin uyguladığı beşinci ekonomik paket çerçevesindeki, mobilya sektörünü de kapsayan ve ekonomiyi canlandırmak için uygulanan yüzde 10'luk KDV indirimi için zaman doluyor. 25 Mart 2009 tarihinden bu yana uygulanan ve krizde canlanma yaratan, istihdama çok önemli katkısı olan KDV indiriminin bitmesine 2 haftadan az bir süre kaldı. Dünyanın en büyük mobilya kenti MASKO, 5 aydır yürürlükte olan, 30 Eylül'de bitecek olan indirimin devamlılığını istiyor.

Ocak ve Mart ayları döneminde "dip" seviyesi yaşayan mobilya sektörü, KDV indirimiyle iç talepte artış yaşadı. Satışlarda, indirimin  olmadığı aya göre yaklaşık yüzde 45-50, geçen senenin aynı dönemine göre ise yüzde 25-30 artışlar oldu. Konuyla ilgili olarak MASKO Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Karcı, özellikle ekonomik krizin etkisiyle daralan pazarın bir nefes almasını sağlayan KDV indiriminin, kalıcı olmasını istediklerini belirtti. Karcı, "Mobilya sektörü, küresel ekonomik krizin etkilerini en aza indirmek için yeni pazar arayışı içerisine girdi. 2009 yılının ilk yarısında yüzde 35 oranında daralma yaşadı. Hükümetin 1 Nisan'da uygulamaya aldığı, yüzde 18'lik KDV oranının yüzde 8'e indirilmesiyle, mobilya satışlarında artış oldu. Destekler devam ederse, 2009 yılını krize rağmen küçülme yerine büyüme ile kapatabiliriz. Sektör olarak ikinci bir "dip" beklemiyoruz. Mart 2010'da da sektörün toparlanacağını düşünüyoruz" dedi.

"İndirim sürsün, yurt dışına açılalım"

Sektörün yurt dışı pazarlara da açılmak istediğini belirten Karcı, "Zanaatkârın sesi MASKO, Türkiye mobilya ihracatının yüzde 15'ini gerçekleştiriyor. İç piyasanın da yüzde 15-20'sini elinde bulunduruyor. MASKO Mobilya Kenti, uygulanan KDV indirimi ile birlikte satışlarında ve müşteri ziyaretlerinde büyük bir artış yaşadı. Krizin hissedilmeye başlandığı 2008 yılının Ekim ayından, 2009 Mart ayı sonuna kadar mobilya sektöründe inanılmaz stok birikti. Bu dev stoklar nedeniyle, birçok firma üretime ara verdi ve işçi çıkartmak zorunda kaldı. Kriz nedeniyle sektörde binlerce kişi işsiz kaldı. Ancak KDV indirimi ve evlilik sezonu derken önemli ölçüde hareketlenme yaşandı, istihdam oranları arttı" açıklamalarında bulundu. KDV indirimi ile yaşanan olumlu gelişmelerin altını çizen Karcı, MASKO Mobilya Kenti olarak yurt dışı çalışmalarına da ağırlık verilmesi gerektiğini vurgulayarak "Bu konuda da devletten destek bekliyoruz. Otomotiv ve tekstilden sonra ihracatta parlayan yıldız mobilya sektörüdür. Bugün ihracat açığı vermeyen tek sektörüz. KDV indirimi gibi doğru teşvikler ile sektörün önü açılacaktır. Teşvik ve desteklerin sadece Türkiye sınırları içerisinde değil, ihracat potansiyeli yaratacak yurt dışı tanıtım faaliyetlerimiz için de bekliyoruz" dedi.

KDV indiriminin kalıcı olmasını isteyen Karcı, "Biz MASKO Mobilya Kenti olarak, 30 Eylül sonrasında KDV'nin kalıcı olarak yüzde 5'e çekilmesini istiyoruz. Bu oransal düzenlemenin, girdilere de uygulanarak bize yansıtılmasını talep ediyoruz. Zaten mobilya sektöründe, yüzde 18'lik bir kar marjı yok. KDV olarak yüzde 18 devlete verildiğinde ve mobilyacı da yüzde 10-15 kar elde edeyim dediğinde, nihai olarak ortaya çıkan yüzde 30-35'lik farkı tüketicinin ödemesi olanaklı görünmüyor" dedi.

İlgili haber:

Hasan Karcı: Mobilyada KDV yüzde 5'e inmeli


Geri Dön