26 / 04 / 2024

Hasan Sözbilir: Kırkağaç fayı 6,5'in üzerinde deprem üretebilir!

Hasan Sözbilir: Kırkağaç fayı 6,5'in üzerinde deprem üretebilir!

DAUM Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir, Kırkağaç fayıyla ilgili başlatılan saha çalışmasına ilişkin, Kırkağaç fayının 6,5'in üzerinde büyüklükte deprem üretmesi beklenen bir fay olduğunu vurguladı.



Dokuz Eylül Üniversitesi Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAUM) ekibi, 22 Ocak'tan bu yana 7 binden fazla sarsıntının yaşandığı bölgedeki Kırkağaç fayıyla ilgili saha çalışmasına başladı

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre; araştırma ekibi, Kadriye Mahallesi'nden güneyde Bakır Mahallesi, kuzeyde ise Soma'ya kadar uzanan yaklaşık 25 kilometrelik Kırkağaç fayının haritasını çıkardı. 

Fayın muhtelif yerlerinde 7 hendek açarak deprem geçmişine yönelik bulgular arayan ekip, bölge için deprem senaryosu hazırlamaya çalışıyor.

DAUM Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kırkağaç fayının 6,5'in üzerinde büyüklükte deprem üretmesi beklenen bir fay olduğunu vurguladı.

Faklı noktalarda açtıkları hendeklerde bilimsel çalışmaların sürdüğüne dikkat çeken Sözbilir, şöyle konuştu:

"Fayın içini kesip karakteristik özellikleriyle ve geçmiş dönemde ürettiği depremlerle ilgili bilgiler bulmaya çalışıyoruz. Bunu bulduğumuzda, fayın kaç yılda bir deprem ürettiğini ve bu depremlerin şiddetini öğreniyoruz. Fayın bu bölge için ne anlam ifade ettiğini deprem tehlikesi anlamında neler barındırdığını araştırıyoruz." 

Sözbilir, son 100 yılda bu bölgede yıkıcı bir deprem olmadığına vurgu yaparak, şunları kaydetti: 

"Buradaki en sonra deprem 1919 yılındaki Soma depremi. Bu depremde 3 bin vatandaşımız can vermiş. Bu yüzden bölgemizde yıkıcı deprem üreten fayları incelememiz gerekiyor. Bu fayı çalıştığımızda şunu gördük, Kırkağaç fayı üzerinde 100 yıldan önceki dönemde en az 3 büyük deprem gerçekleşmiş." 

Ahmet Ercan'dan dikkat çeken Marmara depremi açıklaması!

Naci Görür'den Malatya depremi uyarısı!

 


Geri Dön