26 / 04 / 2024

Hasankeyf'te taşınma ihalesine Danıştay'dan ikinci iptal!

Hasankeyf'te taşınma ihalesine Danıştay'dan ikinci iptal!

Batman'da Ilısu Baraj Gölü altında kalacak olan Hasankeyf'te tarihi eserlerin taşınması için DSİ'nin yaptığı dört etap halindeki ihalelerden ilkinin ardından, Kızlar Camii'nin  taşınma işi ihalesi Danıştay tarafından iptal edildi.



Batman'da Ilısu Baraj Gölü altında kalacak olan Hasankeyf'te tarihi eserlerin taşınması için Devlet Su İşleri'nin (DSİ) yaptığı dört etap halindeki ihalelerden ilkinin ardından, Kızlar Camii'nin (Eyyubi) taşınma işini kapsayan ikinci etap ihalesi Danıştay tarafından iptal edildi.

87.9 milyon TL'lik ihaleye iptal

Hürriyet Gazetesi'nde yer alan habere göre, DSİ Genel Müdürlüğü Barajlar ve HES Dairesi Başkanlığı'nca, baraj suları altında kalacak olan 12 bin yıllık geçmişe sahip Hasankeyf'teki tarihi eserlerin taşınması için ilk etabı 2017 yılında, üç etabı da 2018 yılında olmak üzere dört ihale düzenlendi. 2017 yılında yapılan 'Hasankeyf'te Bulunan Anıt Eserlerin Taşıma ve Koruma Yapım İşi' mahkemelik oldu. Soruşturma açılan taşınma işinin ihalesi 87.9 milyon TL ile ikinci en düşük teklifi veren Gökalp Proje firmasının itirazı üzerine Danıştay 14'üncü Dairesi tarafından iptal edildi.

Gökalp Proje, Kızlar Camii'nin taşınması için yapılan ikinci ihaleyi, Süleyman Han Camii ve Koç Camii'nin taşınacağı üçüncü ihaleyi ve El-Rızk Camii ve Mardinike Külliyesi'nin taşınacağı dördüncü ihalenin iptali için de dava açıldı. Davaların biri sonuçlanırken, Danıştay 13'üncü Dairesi, 7 Mart 2018 tarihinde yapılan ve ER-BU İnşaat firmasının kazandığı 'Hasankeyf'te Bulunan Anıt Eserlerin Taşıma ve Koruma Yapımı 2'nci Etap' ihalesi için iptal kararı verdi.

Danıştay'dan karar

Danıştay 13'üncü Dairesi iptal kararında, teklifin birim fiyatlı işlerde, proje kapsamında yer alan ve müstakil iş kalemi niteliği taşıyan her bir imalatın birim fiyat teklif cetvelinde miktarı ve ölçüsünün gösterilmesi ve birim fiyat tarifinde açıklanmasının zorunlu olduğu kararını verdi. İhaleyi kazanan firmanın birim fiyat cetvelinde, '1. KEC-01' numaralı Kızlar Camii Uygulama işleri kapsamında yapılacak imalatlar ile '3. KEC-03' numaralı iş kaleminde yapılacak yolun güzergahı, uzunluğu, niteliği hakkında belirleme yapılmadığı, ihale dokümanı arasında mahal listelerinin bulunmadığı, iş kalemleri bünyesinde yapılacak imalatların hangi kısımda ve ne miktarda yapılacağının belirlenmesi amacıyla hazırlanması zorunlu olan metraj listelerinin de yer almadığı görüldüğünden, ihalenin birim fiyat teklif usulüne uygun şekilde gerçekleştirilmediği kararını verdi.


Geri Dön