25 / 04 / 2024

Hasanpaşa Gazhanesi 8 yıldır kültür merkezi olmayı bekliyor!

Hasanpaşa Gazhanesi 8 yıldır kültür merkezi olmayı bekliyor!

Kültür merkezi yapılması planlanan Gazhane için 8 yıldır bir adım dahi atılmadı



KADIKÖY'de 116 yıl  önce inşa edilen ve Anadolu yakasında sokakların aydınlatılması ve evlerde kullanılan hava gazı üretimini yapan Hasanpaşa Gazhanesi, tam 8 yıldır kültür merkezi olmayı bekliyor. Hasanpaşa Gazhane Çevre Gönüllüleri ve Mimar Levent Ersun'un girişimiyle kültür mirası olarak tescillenip koruma altına alman tarihi Gazhane'nin mimari ön projesi ise 2001 yılında istanbul Büyükşehir Belediyesi ve Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından onaylandı.

PROJESİ HAZIR

Ancak aradan 8 yıl geçmesine rağmen bu yolda hiçbir çalışma yapılmadı. 101 yıldır Anadolu yakasına hizmet veren 32 dönüm arazi üzerindeki tarihi Gazhane için bir araya gelen gönüllüler, yetkilileri harekete geçmeye davet ediyor. Gönüllüler adına konuşan Işık Demirtaş, "Proje hazır, kaynak hazır, istanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından onaylanan projemizin İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti projesi kapsamında 2010 ajansına geçici devri yapıldı. Şimdi 2010 sonuna kadar kültür merkezimizin yapılması gerekiyor" dedi.

NE BEKLİYORSUNUZ?

Başkan Kadir Topbaş, Kültür Bakanı Ertuğrul Günay ve Başbakan Erdoğan'a seslenen gönüllüler, "Kültür merkezimizin yapılarak hizmete açılması için neyin beklendiğini merak ediyoruz" diye konuştular.

Gazhane için hazırlanan projenin tamamlanması halinde Kadıköy'ün orta yerindeki bu büyük arazi, üzerindeki tesisin aslına uygun olarak yenilenmesiyle kültür merkezi şekline bürünecek.
Sedef Şenkal Demir/Habertürk


Geri Dön