23 / 04 / 2024

Hatay Arkeoloji Müzesi'nde binlerce eser sergilenecek!

Hatay Arkeoloji Müzesi'nde binlerce eser sergilenecek!

Hatayda yapımı devam eden yeni Arkeoloji Müzesi sayesinde, daha önceden yer darlığı nedeniyle depoda bekletilen mozaikler ve binlerce yeni eser sergilenebilecek



İnşaat çalışmaları devam eden Hatay Arkeoloji Müzesinde, daha önceden yer darlığı nedeniyle depolarda bekletilen mozaikler ile binlerce eser sergilenebilecek. Antakya Arkeoloji Müzesi Müdürü Melike Nalan Yastı, yaptığı açıklamada, Atatürk, Gündüz ve Cumhuriyet caddelerinin kesiştiği kentin işlek noktasında bulunan ve 23 Temmuz 1948de Hatayın kurtuluş bayramında ziyarete açılan, "Antakya Arkeoloji Müzesi"nde yer darlığı nedeniyle çok sayıda eserin sergilenemediğini söyledi.

Yastı, 2,5 dönüm alan üzerinde kurulu bulunan ve 8 salonu olan müze bünyesinde, Hitit, Helenistik, Bizans ve Roma dönemine ait 600 metrekare mozaik, 18 bin 115 adet arkeolojik ve 987 adet etnografik eser, 14 bin 412 adet sikke, 432 adet tablet, bin 412 adet mühür ve mühür baskısı, 2 adet arşiv vesikası, 73 adet de el yazması kitap olmak üzere toplam 35 bin 433 adet eserin bulunduğunu, ancak bunlardan sadece bin 500ünün sergilenebildiğini belirtti.

Reyhanlı yolu Maşuklu beldesi sınırları içerisinde 26 Mayıs tarihinde temeli atılan 53 bin 500 metrekare alan üzerine kurulacak ve 32 bin metrekare kapalı alana sahip olacak yeni Hatay Arkeoloji Müzesinin, kentin tarihi zenginliklerinin sergilenmesi açısından önemli bir boşluğu dolduracağını vurgulayan Yastı, şöyle devam etti: "Mevcut arkeoloji müzesi, Hatayın sahip olduğu zengin eserlerin sergilenmesi bakımından çok yetersiz kalıyor. Depolarda bekleyen birçok eser yer sıkıntısı nedeniyle sergilenemiyordu. Bu nedenle çağdaş ve modern yeni bir müze yapılması gereksinimi duyuldu. Kültür ve Turizm Bakanlığı da bu talebimize sıcak baktı. Mevcut müzede ziyaretçiler 960 metrekare mozaik görülebiliyordu. Yeni müze ile toprak altındakiler ve depolarda bekletilenlerle birlikte yaklaşık 600 metrekare mozaik daha yerli ve yabancı turistlerin ziyaretine açılacak. Yeni Hatay Arkeoloji Müzesi 4 bin 500 metrekare sergi alanına sahip olacak. Yapımı devam eden ve 7 Temmuz 2013te tamamlanması planlanan Müze sadece sergileme alanlarından ibaret değil. Bunun yanında sosyal kültürel ve eğitim amaçlı donatıları da olacak.

Paleotik, Prehistorik, Helenistik, Roma, Bizans ve Hatayın Ortaçağ dönemleri gibi belli bir kronolojiyi içeren ve 9 ana bölümden oluşacak olan Hatay Arkeoloji Müzesinin giriş kısmında, Asi Nehrini sembolize eden küçük bir nehir ve su çarkı sistemi yapılacak."

30 MİLYON LİRAYA YAPILACAK

Hatay Arkeoloji Müzesinin yapılmasındaki temel amacın, Hatayın sahip olduğu zengin koleksiyonun layık olduğu şekilde sunumu, korunması, saklanması, eserlerle ilgili araştırma ve sosyokültürel etkinliklerin yapılabileceği yeterli içerik ve fiziksel donanıma kavuşması olduğunu ifade eden Yastı, şunları kaydetti: "Yeni müze ile ziyaretçiler, ilk çağlardan Ortaçağa kadar Hatayda var olmuş yerleşimlere ve kültürlere tanıklık edecek. Arkeolojik malzemelerin korunduğu, onarıldığı, araştırıldığı ve yorumlandığı, öğrenme ve bireysel gelişim için toplumun her kesiminin dikkatine ve beğenisine sunulduğu yeni müzecilik anlayışının, fiziksel ve içeriksel tüm gerekliliklerini bünyesinde barındıran bir kültür kurumu olacak. İçerdiği ve sunduğu koleksiyonlar itibarıyla yalnızca ülkenin değil, dünyanın sayılı arkeoloji müzelerinden birisi konumunda olacak müzede daha önceleri depoda beklettiğimiz eserleri de sergileme olanağı bulacağız. Müzemiz içerisinde sergi, toplantı ve konferans salonları, kafeteryalar, halkın bahçesinde yürüyüş ve spor yapabileceği parkurlar, 335 metrekare çocuk müzesi, atölyeler ve 250 metrekare kütüphane de bulunacak. Çevre düzenlemesi ve otoparkıyla 30 milyon liraya mal olacak."

AA


Geri Dön