28 / 03 / 2024

Hattuşa'nın binlerce yıllık kalıntıları 'seyir terası'ndan izlenecek!

Hattuşa'nın binlerce yıllık kalıntıları 'seyir terası'ndan izlenecek!

Anadolu'da kurulan ilk medeniyet olan Hititler'in, Çorum'un Boğazkale ilçesindeki başkenti Hattuşa, tepenin diğer yamacındaki Budaközü Vadisi'ne kurulan yürüyüş yolu ve seyir teraslarından izlenebiliyor.



Çorum'un Boğazkale ilçesindeki Budaközü Vadisi'nde oluşturulan yürüyüş yolu ve seyir terasları, yerli ve yabancı turistlerin, Hitit medeniyetinin başkenti Hattuşa'nın binlerce yıllık kalıntılarını doğayla iç içe seyredebilmesine fırsat sunacak.

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre; Hattuşa, antik şehri çevreleyen 7 kilometrelik surları, anıtsal kapıları, 71 metre uzunluğundaki yer altı geçidi, Büyükkale'deki sarayı, bugüne kadar açığa çıkarılan 31 tapınağı, Aslanlı Kapı, Kral Kapı ve Yazılıkaya Açık Hava Tapınağı ile zengin bir tarihe sahip.

İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünün Hattuşa Antik Kenti'nin daha çok ziyaretçi çekmesini sağlamak amacıyla hazırladığı "Budaközü Vadisi'nin Doğa Turizmine Kazandırılması Projesi", Orta Karadeniz Kalkınma Ajansının (OKA) hibe desteği ile başlandı.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Çorum Şube Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen proje kapsamında, Budaközü Vadisi'nde 4 kilometrelik yürüyüş yolu oluşturuldu. Vadiden geçen çay yatağı boyunca devam eden yürüyüş yolu üzerine 8 kameriye, 6 çelik halatlı ahşap köprü, 3 seyir terası, ahşap korkuluk ve merpenlerle çocuk oyun grubu konuldu. 

UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'ne yerleşen Hattuşa Antik Kenti'ni görmeye gelen yerli ve yabancı turistler, ister ören yeri içinde gezerek, isterlerse de Budaközü Vadisi boyunca yürüyüp geçmişe yolculuk edebilecek.

Çorum Valisi Mustafa Çiftçi, Hattuşa Antik Kenti ile Yazılı Kaya Ören Yeri arasında kalan Budaközü Vadisi'ni ziyaret edip yürüyüş yolunda incelemelerde bulundu. 

Boğazkale Kaymakamı Yunus Ataman ile İl Kültür ve Turizm Müdürü Sümeyra Şengül'den çalışmalar hakkında bilgi alan Çiftçi, açıklamasında Hattuşa'da turistler için yeni bir alternatif geliştirildiğini ifade etti.

"Macera vadisi" benzeri bir yürüyüş yolu oluşturulduğundan bahseden Çiftçi, "Proje 755 bin liraya mal oldu. Bütçenin 550 bin lirası OKA'dan, kalan kısmı da İl Özel İdaresinden finanse edildi." diye konuştu.

Turistlerin keyifle vakit geçirebileceği bir alan oluşturulduğundan bahseden Çiftçi, aynı bölgeye dağcılar için tırmanma içerikli ikinci etap proje başlatılabileceğini kaydetti.

İncelemelere İl Emniyet Müdürü Mehmet Gülser, Jandarma Komutanı Albay İlhan Uzunoğlu, Boğazkale Belediye Başkanı Mesut Ocaklı da katılım gösterdi.


Geri Dön