25 / 04 / 2024

Haydarpaşa Garı'nda restorasyonun bütün incelikleri!

Haydarpaşa Garı'nda restorasyonun bütün incelikleri!

Haydarpaşa Garı'nda restorasyon çalışmaları hızla devam ediyor. Gar binasının restorasyonunun 2020 yılında taamamlanması planlanıyor.



2010'da çatısı yandıktan sonra ve restorasyonuna 2016 yılından başlanılan tarihi Haydarpaşa Garı'nda çalışmalar hızla sürüyor Hürriyet Gazetesi'nde yer alan habere göre; gar binasının restorasyonu, eğer arkeolojik kazılar zamanında biterse, 2020 yılından tamamlanacak. Garın restorasyon çalışmalarında 30 kişilik uzman çalışıyor. Ekip ayrıca, işçilerden ve teknisyenlerden meydana geliyor.

ÇATIDA ARDUVAZ TAŞI KULLANILDI

İlk olarak 2010'daki yangında neredeyse yok olan çatının restorasyonunun yenileme çalışmalarına başlandı. Çatının tamamında aslına uygun olarak İspanya'dan getirilen siyah renkli arduvaz taşı kullanıldı. Çatıda yapılan çalışmalarının tamamlanmasıyla ise saat eski yerine konuldu. Eylül ayında monte edilen saat yangından önce olduğu gibi tekrar zamanı gösteriyor. 

Çatıda kazıkların üzerine oturtulmuş olan gar binasının temel, kolon ve güçlendirme çalışmalarına başlandı. Bütün bu çalışmalar eş zamanlı olarak devam ediliyor.

Haydarpaşa Garı nda restorasyonun bütün incelikleri!

VİTRAY ATÖLYESİ KURULDU 

Çatının tamamlanmasıyla, gar binasının içi ve dış cephesi kaplanıyor. Binanın camlarında bulunan renk renk vitray süslemelere ayrı bir özen gösteriliyor. Vitraylar için Haydarpaşa Garı'nın içerisinde bir vitray atölyesi kuruldu. Atölyede tek tek vitraylar aslına uygun olarak yapılıp yerine yerleştiriliyor.

TAVANLAR KORUMA ALTINA ALINDI

Binanın salonlarında yapılan tavan süslemeleri ve kabartmaları de yine tek tek elden geçirildi. Kabartmalar tamir edilirken, renklerine uygun olarak yeniden boyandı. Aslına uygun olarak restorasyonu yapılan tavanlar, restorasyon çalışması sırasında çıkan toz ve oluşabilecek kazalara karşı tavanlar oluşturulan kalkanlarla korunuyor.

GAR İÇİN TAŞ OCAĞI AÇILDI

Haydarpaşa Garı ilk yapıldığında dış cephesine kum taşı kullanıldı. Bu taşların yerine aslına uygun olarak yapılması için Bilecik Osmaneli'nde bir taş ocağı açıldı. Bu taş ocağında kum taşları çıkarılarak, Haydarpaşa Garı'na getirildi.

SİMGE MERDİVENLER TAHTALARLA ÖRTÜLDÜ 

Haydarpaşa Garı'nın simgesi halinde bulunan merpenler, Türk filmlerine sürekli konu oldu. Bu merpenlerde çalışmalar sırasında zarar görmemesi için tahtalarla kapatıldı.


Geri Dön