23 / 04 / 2024

Hazineden 3 yeni ihale ve kira sertifikası ihracı!

 Hazineden 3 yeni ihale ve kira sertifikası ihracı!

Hazine haftaya 3 yeni ihale ve kira sertifikası ihracı düzenlenecek. Tahvil ihalesi yapılacak salı günü, kira sertifikası ihracı da gerçekleşecek.



Bankaların aktif rasyosunu tutturmak amaçlı tahvil alımları ve TCMB’nin 100 baz puan faiz indirimi,  tahvil rallisini de etkiledi. Getirilerde yukarı yön TCMB'nin tarihinin en hızlı tahvil alımlarını düzenlemesine karşın devam ediyor. Ancak BDDK’nın Aktif Rasyo düzenlemesi ve TCMB’nin faizi yüzde  8,75'e düşürmesiyle, bu hafta faiz getirilerinde sert düşüşe yol açtı. Haftaya yüzde 10’un üzerinde başlayan iki yıllık gösterge tahvil, haftanın son işlem günü yüzde 8.7 seviyesine düşüş gösterdi.

Bankaların tahvil iştahı arttı

Dünya'da yer alan habere göre; bankaları daha çok kredi vermeye, tahvil alımına gitmeye ya da TCMB ile swap yapan Aktif Rasyo düzenlemesi tahvil piyasası canlandı. Bankalar, nisan ayının sonuna kadar az bir süre kala tahvil alımına yoğunlaştı. Hazine'nin düzenlediği ihaleye bankaların ilgisi BDDK kararının ardından oldukça arttı. Bu haftaki TÜFE’ye endeksli tahvil ihracına gelen talep bunun en bariz örneği oldu. Önümüzdeki hafta ihalelerin devam edecek olmasına rağmen bu haftaki ihalede 13 milyar TL borçlanan Hazine, şubat borçlanma öngörüsünü de şimdiden aştı.

Haftaya 4 ihale var

Hazine haftaya 3 ihale ve kira sertifikası ihracı düzenlenecek. 27 Nisan Pazartesi 2 ihale düzenlenecek. İlk ihalede, 5 ay (161 gün) vadeli hazine bonosunun yeniden ihracı gerçekleşecek. İkinci ihalede ise 7 yıl (2380 gün) vadeli, 6 ayda bir kupon ödemeli ve değişken faizli devlet tahvilinin yeniden ihracı düzenlenecek. Tahvil ihalesi düzenlenecek salı günü, kira sertifikası ihracı da yapılacak. İhalede, 2 yıl (539 gün) vadeli, 6 ayda bir kupon ödemeli, sabit kuponlu devlet tahvilinin yeniden ihracı yapılabilecek. Ayrıca 6 ay vadeli kira sertifikasının doğrudan satışı gerçekleşecek.


Geri Dön