25 / 04 / 2024

Haziran'da kapanan şirket sayısı yüzde 116 arttı!

Haziran'da kapanan şirket sayısı yüzde 116 arttı!

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, Haziran ayında kapanan şirket sayısının  yüzde 116 arttığını dile getirdi. 



CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, kapanan ve iflas eden şirketlerle ilgili yazılı açıklama yaptı. Sputniknews'te yer alan habere göre; Ağbaba normalleşmenin henüz ekonomide başlamadığını dile getirerek “16 aydır aç kapa yapılan, sadaka verilir gibi 3 ila 5 bin lira hibe desteği verilen, Bağ-Kur primini dahi karşılayamayan, kredilerle iyice borca batan esnaf, açılsa dahi biriken borçları nedeniyle ayakta durmakta zorlanıyor” dedi. 

Açıklanan rakamlara göre; Mayıs ayında sicilden ve mesleklerini bırakarak iflas eden esnaf sayısının 3 bin 893 olduğunu, Haziran ayında bu rakamın yüzde 94’lük yükselmeyle toplam 7 bin 568’e çıktığını söyleyen Ağbaba, yılın ilk 6 ayında iflas eden esnaf sayısının ise 47 bin 572 olduğunu dile getirdi. 

Haziran da kapanan şirket sayısı yüzde 116 arttı!

Türkiye’de her 100 KOBİ’nin 84’ünün bankalara borcu olduğunu aktaran  Ağbaba, BDDK verilerine göre KOBİ’lerin bankalara olan toplam borcunun 950 milyar liraya ulaştığını dile getirdi. Ticaret Sicil Gazetesi verilerine değinen Ağbaba, şunları söyledi: 

“Mayıs ayında toplam kapanan şirket sayısı 556 iken bu rakam haziran ayında yüzde 116 artışla 1226’ya çıkmıştır. Yüksek faizli krediler, artan döviz kurları ve ekonomide yaşanan belirsizlikler Türkiye’de şirketlerin toplu halde iflaslarına neden olmaktadır. Hem esnafların hem de küçük ve orta boy işletmelerin iflas artışlarındaki hızının ilerleyen dönemlerde daha da artması olasılığı, kitlesel işsizliğin de artmasına neden olacaktır.”

İstanbul'da kapanan şirket sayısı azaldı!


Geri Dön