24 / 04 / 2024

Hekimbaşı Salih Efendi Yalısı’na çivi bile çakılmadı!

Hekimbaşı Salih Efendi Yalısı’na çivi bile çakılmadı!

İstanbul Boğazı’ndan geçen “Vitaspirit” adlı geminin çarptığı Hekimbaşı Salih Efendi Yalısı’na beş aydır çivi bile çakılmadı. Sigorta şirketi temsilcileri ile yalının sahiplerinin avukatları onarım için görüşmelere başladı. 



İstanbul Boğazı’ndan geçen “Vitaspirit” adlı geminin çarpmasıyla büyük hasar gören Hekimbaşı Salih Efendi Yalısı’na aradan beş ay geçmesine rağmen çivi dahi çakılmadı. Onarım çalışmalarına başlanılmayan yalı için sigorta şirketi temsilcileri ile yalının sahipleri arasında görüşmeler başladı.

Hürriyet Gazetesi'nden Fırat Alkaç'ın haberine göre, maddi zararın karşılanması için yalı sahiplerinin gemi hakkında 50 milyon dolar ihtiyati haciz kararı aldırdı. Kıyı Emniyeti de geminin kurtarma hizmeti bedeli için 5 milyon 231 bin doların tahsili için icra takibi başlattı. İstanbul Deniz İhtisas Mahkemesi’nde görülen davanın ardından gemi sahipleri ile yalı avukatları arasında anlaşma sağlandı. 

SİGORTA ŞİRKETİ İLE ANLAŞMA

Vitaspirit isimli geminin sigorta şirketinin UK P&I Club olduğu belirlendi. Sigorta şirketi temsilcileri ile yalının sahiplerinin avukatları çalışmalar için görüşmelere başladı. Anlaşma kapsamında yalı için çizilecek yeni proje Anıtlar Kurulu onayıyla onarım çalışmalarına başlanacak. Sigorta şirketi, yalının proje çizimi masrafları, mimarlık hizmetleri ve onarım sürecindeki masrafları için bir adım atmadı. Sigorta şirketi onarım için adım atmazsa, yalı avukatları 50 milyon dolarlık teminat ile mahkemeye giderek dava açacak.

Kaza sonrası harabe halde olan yalının ön kısmı, yalının resminin olduğu paravanla kapatıldı. Yalının denize kaymaması için de taban kısmına destekler yerleştirildi. Yalı sahipleri, Çengelköy’de aylık 5 bin TL olan bir daireye yerleştirildi. Sigorta şirketi yıllık kira masrafı ödedi.


Geri Dön