27 / 04 / 2024

Her kente özel kentsel dönüşüm anayasası hazırlanacak!

Her kente özel kentsel dönüşüm anayasası hazırlanacak!

Türkiye'de kentsel dönüşüm sürecine yeni bir yaklaşım getirme çalışmaları yapan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, geçtiğimiz günlerde her kente özel kentsel dönüşüm anayasası geleceğini açıkladı



Geçen hafta Kartal'da çöken ve 14 kişiye mezar olan bina, Türkiye'de kentsel dönüşümün ne kadar acil çözüm bekleyen bir sorun olduğunu bir kez daha gösterdi. Ekonomist Dergisi'nde yer alan habere göre ancak Kentsel Dönüşüm Yasası'nın çıktığı 2012 yılından bu yana geçen süreçte yaklaşık 7,5 milyon çürük yapı stokunun çok küçük bir kısmı yenilenebildi. Parsel bazlı çalışmaların yürütüldüğü bu süreçte kentsel dönüşüm mağdurları kavramıyla tanıştık. Mağduriyetlerin giderilmesi için Fikirtepe'de olduğu gibi platformlar kuruldu. Bir kısmı çözüme ulaşırken bir kısmı ise hala haklarını arıyor.

Türkiye'de kentsel dönüşüm sürecine yeni bir yaklaşım getirme çalışmaları yapan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, geçtiğimiz günlerde her kente özel kentsel dönüşüm anayasası geleceğini açıkladı. Buna göre, her belediye kendi il ve ilçesi için kentsel dönüşüm strateji belgesi hazırlayacak ve sadece ihtiyaç kadar konut üretilecek. Artık her önüne gelen istediği gibi konut ve AVM yapamayacak.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, her yıl 300 bin konutun dönüştürülmesinin hedeflendiğini söylüyor. Bunların 30 bininin bakanlık tarafından dönüştürüleceğini, kalan 270 bin konut için de belediyelere ve özel sektöre görev düştüğünü ifade ediyor. Yürütülen çalışmalarla birlikte durgunluk sürecine giren inşaat sektörünün önünün açılmasının planlandığına dikkat çekiliyor.


Hedefimiz yılda 300 bin konut dönüştürmek!

Riskli bina envanteri çıkarılacak!


Geri Dön