29 / 03 / 2024

Gaziosmanpaşa kentsel dönüşüm planı hazır!

Gaziosmanpaşa kentsel dönüşüm planı hazır!

Gaziosmanpaşa’da 13 mahallede 432 hektarlık ‘riskli alan’ için kentsel dönüşüm planı hazır. 100 bin kişiyi etkileyecek planla nüfus 2 buçuk katına çıkıyor; sanayi bölgesi AVM ve rezidans oluyor



İstanbul Gaziosmanpaşa’da 6306 sayılı ‘Afet Yasası’ kapsamında ‘riskli alan’ ilan edilen 13 mahalle için yapılması planlanan kentsel dönüşümün detayları belli oldu. Gaziosmanpaşa Belediyesi’nin yürüttüğü dönüşüm için İngiliz mimarlık firması Foster and Partners ile KEYM şirketi tarafından Gaziosmanpaşa Kentsel Dönüşüm Master Planı hazırlandı. Plan kapsamında 1/5000’lik imar planı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından onaylanarak askıya çıktı. 432 hektarlık alanda hayata geçirilmesi planlanan proje ‘riskli alan’ sınırlarında yaşayan yaklaşık 100 bin kişiyi etkileyecek.


Bölgede 11 bin 202 bina dönüşüm kapsamına alındı. Gaziosmanpaşa Belediyesi’nin yürüttüğü saha çalışmalarına göre bu yapıların yüzde 40’ı kötü, yüzde 43’ü orta, yüzde 17’si ise iyi kalitede olarak belirlendi. 1999 depremi öncesinde inşa edilen tüm yapılar ‘riskli’ olarak değerlendirildi. Deprem sonrası inşa edilmiş ruhsatlı bina sayısı ise 750 civarında. Belediye şu ana kadar 1684 binada yaklaşık 2 bin 800 kişiyle uzlaşma sağladı. 1378 bina ise boşaltılarak yıkıldı.


SANAYİ BÖLGESİ YIKILACAK 

‘Riskli alan’ sınırlarında 94 bin 331 kişi yaşıyor. Yeni planlarla birlikte bu alanda yaşayacak nüfus 223 bin 139 kişiye çıkacak. Konut alanı 2004 planlarında 164 hektarken bu alan yeni planda 115 hektara düştü. ‘Ticaret ve konut’ alanı ise 4 hektardan 36 hektara çıktı. Bu alanlara yurt, kurs, dershane, ticari katlı otopark, sosyal ve kültürel tesisler yapılabilecek. Hekimsuyu Caddesi ile Cebeci Caddesi boyunca ve Karayolları Mahallesi’ni imalat atölyelerinin yer aldığı yaklaşık 35 hektarlık alan ticaret, turizm ve konut alanı olarak planlandı.


Şehir Plancıları Odası İstanbul Şube Sekreteri Akif Burak Atlar, “Mevcut nüfus artarken, yeni nüfusun ihtiyaçlarını karşılayacak donatı alanlarının planda yeterince yer verilmediğini görüyoruz. Belirli bölgelere yoğunluk getirilmiş. Karayolları Mahallesi’nin batısındaki sanayi bölgesi Çevre Düzeni Planı kararı doğrultusunda turizm ve ticaret alanı olarak planlanmış. Oradaki sanayi yapılaşması yıkılarak o bölgede alışveriş merkezleri, rezidanslar, oteller gibi fonksiyonlar yoğunlaşacak. Planın yalnızca riskli alan sınırlarına göre hazırlanması doğru değil, ilçenin bütüncül olarak ele alınması gerekir” dedi.


Riskli alan sınırları içinde 32 eğitim tesisi alanı, 4 hastane, 10 adet sosyal kültürel tesis alanı planlandı. Yıldıztabya ve Kazım Karabekir mahallelerinde 2 stadyum ve 5 spor tesisi, 24 dini tesis alanı yer alıyor. Tarihi Kırkçeşme Suları Ana Galeri Hattı ile Küçükköy Deresi boyunca 67 hektarlık alan park ve yeşil alan olarak planlandı.


Mahallelinin itirazı var

Gaziosmanpaşa sakinlerinin ‘riskli alan’ kararlarına karşı açtıkları davalar sürerken mahalleli yeni imar planına da itiraz etmeye hazırlanıyor. Gaziosmanpaşa Barınma Hakkı Meclisi’nden Süleyman Şahin, “Belediye halka idarenin imzası olmayan tek taraflı sözleşmeler dayatıyor.  Belediyeyle anlaşarak yıkılan yerleri konut alanı ilan etmişler. İmza atmayan halkın olduğu alanlar ise okul, hastane, yeşil alan gibi sosyal donatı alanı olarak planlanmış. Planın iptal edilmesi için itiraz edeceğiz” dedi.



Birgün/ Oldu Kundakçı


Geri Dön