25 / 04 / 2024

Her konuta DASK zorunluluğu!

 Her konuta DASK zorunluluğu!

Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) olmadan artık devlet evi hasar gören veya yıkılanlara yardım edemiyor. Türkiye’de her evin otomatik olarak DASK’a dahil edilmesi planlanıyor.



Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) olmadan artık devlet evi hasar gören veya yıkılanlara yardım edemiyor. Türkiye’de her evin otomatik olarak DASK’a dahil edilmesi planlanıyor.

 

Bu projenin Çanakkale ve Adıyaman depremlerinin ardından ortaya çıkan zorunluluktan kaynaklandığı anlaşıldı. Kanuna göre devlet artık depremde evi hasar gören veya yıkılanlara eğer DASK’ı yoksa yardım edemiyor.

 

Vatan Gazetesi'nde yer alan habere göre Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek her evin zorunlu deprem sigortası yaptırması gerektiğine yönelik sözleri üzerine kanuni zorunluluk oluştu. 


Devlet, DASK ve Doğal Afet Kanunu’na göre eskiden olduğu gibi depremde evi yıkılana yardım edebilmesi için ancak yeni bir kanun çıkarmak zorunda. Yıkılan evleri onarmak için harekete geçen Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAT) kanun nedeniyle durmak zorunda kaldı. Evlerin hiçbirinde DASK yoktu. Kanun da “DASK olmadan devlet desteği ile yıkılan evleri yapamazsın” diyordu. 

 

Bu durum ortaya çıkınca hükümet  zorunlu olarak deprem sigortasını başlatmak için harekete geçti.

 Her konuta DASK zorunluluğu!

 

HANGİ KANUN?

Umumi Hayata Müessir Afetler Dolayısıyla Alınacak Tedbirlerle Yapılacak Yardımlara Dair Kanun adı altında deprem ve diğer doğal afetlerde yıkılan evlere yardım düzenlenecek. 

 

1959’da ilk kez yapılan bu kanun devletin hangi durumlarda vatandaşın depremde yıkılan evini yapacağını belirliyor. Kanun bugüne kadar depremde evi yıkılanların evlerini yeniden yapıyordu. 


Ancak 2012’de çıkarılan 6305 sayılı Afet Sigortaları Kanunu’nun 16’ncı maddesi, DASK yaptırmayanlara artık devletin ev yapmayacağını ve deprem dolayısıyla ucuz maliyetli kredi verilmeyeceğini söylüyordu. Madde aynen şöyle:
 
“Zorunlu deprem sigortası kapsamındaki binalar için, bu kanundan ve ilgili diğer mevzuattan doğan devletin konut kredisi açma ve bina yaptırma yükümlülükleri, zorunlu deprem sigortası yaptırılmamış olmasının tespit edilmesiyle birlikte ortadan kalkar.”
 

 Her konuta DASK zorunluluğu!

 


İŞTE O 29’UNCU MADDE


 Afete uğramasıyla ekonomik ve sosyal hayatı kesintiye uğratan dükkân ve fırın gibi binalar için de sahiplerine, borçlandırma hükümleri dairesinde, Bayındırlık ve İskân Bakanlığı’nca belirlenecek esaslara göre inşaat kredisi verilebilir. O yerde kendisine veya eşine ait müstakil hasarsız başka bir işyeri bulunanlar, bu yardımdan faydalanamazlar.
 
(Değişik son fıkra: 29/5/2003-4864/3 md.) Hasarlı bina veya işyeri sigortalı ise yapılacak yardımdan sigorta tutarı indirilmez.
 
(Ek fıkra: 9/5/2012-6305/16 md.) Zorunlu deprem sigortası kapsamındaki binalar için, bu kanundan ve ilgili diğer mevzuattan doğan devletin konut kredisi açma ve bina yaptırma yükümlülükleri, zorunlu deprem sigortası yaptırılmamış olmasının tespit edilmesiyle birlikte ortadan kalkar. (1)
 


Geri Dön