29 / 03 / 2024

Her sitenin mevzuatı kendine özeldir!

Her sitenin mevzuatı kendine özeldir!

Konut Siteleri Yönetimleri Danışmanı Nihat Dönmez Emlakkulisi.com okurları için " site mevzuatı " konusunu ele aldı. İşte, Nihat Dönmez'in yazısı...



Konut Siteleri her şeyi kat maliklerinindir. Kat malikleri, Kat Mülkiyet Kanunu ve bu kanuna atıfla hazırlanmış Yönetim Planı çerçevesinde, yönetime dair her türlü tasarrufta mahkeme , hakim dahil hiçbir kişi veya merciinin kısıtlaması olmayan bir irade ile siteyi yönetir. Buradaki  irade ; “ Kat Malikler Birliği İradesidir”


İşte konunun püf noktası bu iradedir.


Her yönetim işinde kat malik birliği farklı farklı sayısallıkta, oranda oluşur.


Bu oran ve sayılar ise Kat Mülkiyeti kanunu amir maddeleri, amir maddelerin olmadığı yerler de ise Yönetim Planının amir maddelerinde yazıldığı, olduğu gibidir.


Her sitenin mevzuatı kendine özeldir, kanunun amir maddeleri saklı kalmak üzere yönetim planıyla belirlenen esaslar, o sitenin mevzuatını belirler.


Yoksa ve sanılanın aksine sitelerde dernek, kooperatif, siyasi parti, ticari firma, okul aile birliği, kent konseyi vs. gibi tüzel kişilikli, malikliğe dayanmayan sosyal veya ticari birlikteliklerin mevzuatı uygulanamaz. 


Çünkü, site yönetimlerinin tüzel kişiliği yoktur.

 

www.konutsitesiyonetimi.com 


Nihat DÖNMEZ Site Yönetimleri Danışmanı

Makine Mühendisi-Emlak Müşaviri- Üniversite Eğitmeni 


9 maddede müteahhitlere site yönetimi tavsiyesi!



Geri Dön