29 / 03 / 2024

HES çalışmasında 1400 yıllık eser gün yüzüne çıktı!

HES çalışmasında 1400 yıllık eser gün yüzüne çıktı!

Hidroelektrik Enerji Santrali (HES) çalışması için Akıncılar Köyü mevkiinde Sakarya Nehri' nin yatağı değiştirilince Bizans İmparatorluğu' ndan kaldığı tahmin edilen bin 400 yıllık kale kalıntısı ortaya çıktı...




Sakarya Nehri üzerinde Akıncılar köyü mevkiinde inşa edilen HES projesinde kot ayarlaması çalışması sebebiyle nehrin yatağı yaklaşık 30-40 metre değiştirildi. Nehir suyunun yeni yatağına verilmesiyle nehrin dibinde kalan tarihi eser gün yüzüne çıktı. Çalışanlar ve bölgedeki vatandaşlar durumu Sakarya Müze Müdürlüğü'ne haber verdi. 


Müze uzmanları jandarma ekipleri eşliğinde kalıntıda inceleme yaptı. İlk incelemede kalıntının tarihte yerleşim birimini çevreleyen Bizans ya da Roma dönemine ait kale kalıntısı olabileceği belirtildi. Kalıntı üzerinde daha detaylı araştırma yapılması gerektiğini belirten uzmanlar şu bilgileri verdi: "Osmanlı kaleleri ile ilgisi yok. Daha çok Roma ve Bizans eserlerine benziyor. Muhtemelen Bizans'tan kalma olabilir. Çünkü Bizans İmparatoru Jüstinyen'in Sakarya Nehri üzerine 553'te yaptırdığı bir Jüstinyen Köprüsü hala ayakta. Kalıntının muhtemelen bu döneme ait olduğunu düşünüyoruz. Eser bin 400 yıllık olabilir."


Bu arada nehrin yatağının değiştirilmesiyle kale kalıntısı içinde binlerce küçük balığın mahsur kalması çevrecileri harekete geçirdi. Akıncılar Köyü Şelalelerini Koruma Derneği Başkanı Kamuran Tan ve köylüler, mahsur kalan balıkları kovalarla alarak yeni yatağındaki Sakarya Nehri'ne bıraktı. 


Cihan


Geri Dön