25 / 04 / 2024

Hierapolis antik kenti kazı çalışmaları sırasında yeni heykeller bulundu!

Hierapolis antik kenti kazı çalışmaları sırasında yeni heykeller bulundu!

UNESCO Dünya Miras Listesinde yer alan Pamukkale'de Hierapolis antik kentindeki geçen yıl ortaya çıkarılan Plutonium-Cehennem Kapısı'ndaki kazılarda, kapının iki yanında üç başlı "Cehennem Köpeği" ile "yılan" heykelleri bulundu




Hierapolis Antik Kenti'nde 1957'den beri İtalyan kazı heyeti tarafından sürdürülen, bu yıl Denizli Valiliği'nin desteğiyle hız kazanarak St. Philippe kilisesi, nekrapol alanı, hamam bazilika gibi farklı alanlarda devam eden kazılarda, toprak altında kalan tarih gün yüzüne çıkarılmaya devam ediyor. 


Pagan inanışın hakim olduğu antik çağda kutsal kent olarak görülen Hierapolis'te "ölüler ülkesine geçiş kapısı" olarak kabul edilen, Hristiyanlığın kabülüyle Bizans döneminde mermer bloklarla kapatılan ve geçen yıl ortaya çıkırılan Cehennem Kapısı'ndaki kazılarda, kapının her iki yanında yer alan üç başlı "Hades'in Cehennem Köpeği" ile yılan heykeli bulundu.


Titizlikle çıkarılan heykellerin, Hierapolis Arkeoloji Müzesi deposuna kaldırıldığı bildirildi.


 


- "Bölgemiz ülkemiz açısından son derece önemli eserler"


Denizli Valisi Abdülkadir Demir, konuyla ilgili gazetecilere yaptığı açıklamada, Pamukkale travertenlerinin üst kısmında bulunan Hierapolis antik kentinin, Türkiye ve dünya arkeololojisi açısından çok önemli olduğunu, antik kentte ve çevresinde Prof. Dr. Francesco D'Andria başkanlığındaki İtalyan heyet , Denizli Valiliği İl Özel İdaresi ile Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 12 ay çalışma yürütüldüğünü bildirdi. 


Antik kentte geçen yıl ortaya çıkarılan "Cehennem Kapısı" olarak adlandırılan Plutonium'da çalışmalara öncelik verildiğini belirterek şunları söyledi:


"Cehennem Kapısının girişinden aşağıya doğru iki metrellik bir alana girildi. Altta bir havuz bulundu ve bu esnada önemli eserler ortaya çıktı. Plutonium'daki kazılarda buluntulardan bir tanesi Cehennem Kapısının girişinde olan üç başlı köpek heykeli ile yılan heykeli. Bunlar bölgemiz açısından ve ülkemiz açısından son derece önemli eserler. Çalışmalar yıl boyunca devam edecek, tüm imkanlar sağlandı. Özellikle Plutonium burada arkeoloji tarihine geçmiş oldu. Böylece çok önemli eserler de hem bölgemize hem Denizlimize kazandırılmış oldu."


 


- "Plutonium'un bir başka örneği yok"


Arkeoloji uzmanı Haşim Yıldız da, Anadolu'daki antik kentler içinde en önemli buluntunun Cehennem Kapısı denilen Hades'e ait kutsal alan olduğunu vurguladı.


Bu alanan başka bir örneğinin bulunmadığını ifade eden Yıldız, şu bilgileri verdi:


"Kutsal alanın kapısının iki yanında bir tarafında Cehennem Köpeği dediğimiz üç başlı Kerberos bulunuyor, diğer tarafında Hades'in simgesi olan yılan yer alıyor. Alanda Hades'e boğa kurban ediliyor. Orada fay kırığından su çıkıyor ve bol miktarda karbondioksit var. Kurban için getirilen boğa karbondioksiti soluyunca ölüyor ve Hades'e kurban edilmiş oluyor. Töreni izleyenler için oluşturulmuş kademeli bir alanı mevcut. Kazı ve restorasyonu bittince Kerberos ve yılan, giriş kapısı tamamen açığa çıkarıldığında dünyadaki en ilgi çekici yerlerden biri olacak" diye konuştu.

AA


Geri Dön