20 / 04 / 2024

Hilton otel inşaatı kazılar nedeniyle başlayamadı!

Hilton otel inşaatı kazılar nedeniyle başlayamadı!

Hilton’un işletmesine vereceği otel projesi, bölgede yapılan sondaj sonrası bulunan arkeolojik kalıntılara takıldı



İskenderun’un önde gelen ailelerinden Zelluh Ailesi’nin 120 milyon dolara inşa edip Hilton’un işletmesine vereceği otel projesi, bölgede yapılan sondaj sonrası bulunan arkeolojik kalıntılara takıldı.

2000 yıllık eski bir şehir ile mozaikler çıkarılan kazı çalışmalarının sonucunu bekleyen Zelluh Ailesi, bu süre zarfında çalışmalara sponsor oldu. Hilton otel inşaatı çalışmalarının kalıntılar nedeniyle başlayamadığını belirten Hatay Arkeoloji Müzesi Müdür Vekili Aslı Tuncer, bölgenin 3’ncü dereceden arkeolojik SİT kazı alanı olduğunu belirterek, “Burada inşaat çalışmaları başlamadan önce bir sondaj çalışması gerçekleştirdik. Yapılan sondaj sonunda arkeolojik kalıntıların çıkması üzerine bir kazı ekibi oluşturup çalışmaları başlattık. Şu anda İstanbul Üniversitesi ve Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi’yle çalışma grubunun bölgede ortak kazı faaliyetleri devam ediyor” diye konuştu. Yapılan ilk kazılarda mozaikler ve yerleşim yerleri kalıntılarına rastladıklarını belirten Tuncer, “Bulunan sikkelerden buradaki yerleşimin Roma ve İslami dönemin başlangıcına denk gelen buluntular olduğu ortaya çıkarıldı. Buluntuların yaklaşık olarak 2 bin yıllık olduğunu gözlemledik” diye konuştu.

SPONSOR OLDULAR

Zelluh Ailesi başlangıçta otelin yapımı için talipken, ortaya çıkan bulgular sonucunda kazı sponsoru olduğunu belirten Tuncer, “Çalışmaların sonucunu bekliyorlar. Alanı tamamen boşaltırsak girip otelin inşaat faaliyetlerine başlayabilirler. Ancak inşaata başlanması tamamen yapılacak kazı çalışmalarının neticesine bağlı” ifadesini kullandı.
Habertürk/Ünsal Ereke


Geri Dön