19 / 04 / 2024

Hisseli gayrimenkule haciz gelirse tamamı satılır mı?

Hisseli gayrimenkule haciz gelirse tamamı satılır mı?

Posta yazarı Tamer Heper 'Amcamla bir tarlaya ortağız. Tapuda pay/payda olarak 100/20.000 yazıyor. Bu paylı mülkiyet anlamına gelir mi? Bu durumda amcamın alacaklıları var, takip yaparlarsa sadece onun payı mı satılır yoksa tamamı mı?' sorusunu cevapladı.



Posta yazarı Tamer Heper 'Amcamla bir tarlaya ortağız. Tapuda pay/payda olarak 100/20.000 yazıyor. Bu paylı mülkiyet anlamına gelir mi? Bu durumda amcamın alacaklıları var, takip yaparlarsa sadece onun payı mı satılır yoksa tamamı mı?' sorusunu yanıtladı.

Amcamla bir tarlaya ortağız. Tapuda pay/payda olarak 100/20.000 yazıyor. Bu paylı mülkiyet anlamına gelir mi? Bu durumda amcamın alacaklıları var, takip yaparlarsa sadece onun payı mı satılır yoksa tamamı mı? l E.C.

***

Bir tapuda ortaklar listesinin sağ yanında ortaklık hisse yapısı belirtilmişse, bu ortaklık paylı mülkiyet şeklindedir. Sadece ortakların isimleri var da yanlarında paylar boş bırakılmışsa, bu ‘elbirliği mülkiyeti’dir. Okuyucumun anlatımında, isimlerin yanında paylar yazılı olduğuna göre, bu ortaklık ‘paylı mülkiyet’ şeklindedir, ortakların payları belirlenmiştir. Bu halde de ortaklardan birinin borcu için takip yapılmış, takip kesinleşmiş ve haciz safhasına gelinmişse, satış sadece borçlunun payı için söz konusu olur, onun payı satılır, arsanın (tarlanın) tamamı satılmaz.

Hisseli gayrimenkule haciz gelirse tamamı satılır mı?

***

Bu konuda öncelikle alım hakkı meselesinde de bir açıklık vardır. Bilindiği gibi, ortaklardan biri payını bir üçüncü kişiye sattığı takdirde, diğer ortakların öncelikle alım hakkı vardır. İşte böyle bir borç nedeniyle hissedarlardan birinin payı icra marifetiyle satılırsa, burada diğer ortakların öncelikle alım hakkı olmaz. Ancak yine böyle bir icrai satışta, satışa diğer ortakların katılamayacağı anlamı da çıkmamalı. Böyle bir satışa ortaklar da katılabileceği gibi dışarıdan birilerinin de katılması mümkündür. İhalede en yüksek meblağı teklif eden, o hissenin sahibi olur.
 


Geri Dön