27 / 04 / 2024

Hisseli dairenin satışı nasıl yapılır? Hisseli daire satılır mı?

Hisseli dairenin satışı nasıl yapılır? Hisseli daire satılır mı?

Bir evin üzerinde birden fazla pay sahibinin olma durumunda, bu evler hisseli daire olarak adlandırılır. Peki, hisseli daire satışı nasıl yapılır? Hisseli ev satılır mı?



Tapuda sıklıkla karşılaşılan hisseli daire terimi, el birliği mülkiyeti ve paylı mülkiyet olmak üzere iki çeşide ayrılır.

El birliği mülkiyetinde kişilerin hangi bölgede ne kadar hak sahibi olduğu detaylı olarak belli değildir. Bu nedenle bu mülkiyetin satış işlemleri sırasında hak sahibi kişiler arasında genellikle anlaşmazlıklar doğmaktadır.

Paylı mülkiyette ise taşınmazın üzerinde hak sahibi olan kişilerin ne oranda pay sahibi olduğu resmi oranlarla belirtilmektedir.

Hisseli tapu sahipleri, kendi aralarında anlaşarak hangi bölümün kendilerine ait olduğunu belirten rizai taksim sözleşmesi imzalayabilirler.

RİZAİ TAKSİM SÖZLEŞMESİ NEDİR?

Rızai taksim sözleşmesi, resmi sözleşme ile kurulan paylı mülkiyete sahip tapularda hak sahiplerinin kendi aralarında, hangi malikin hangi payı kullanacağına dair yazılı beyanlarına dayanan bir anlaşma türüdür.

Rızai Taksim sözleşmesi fiili bir paylaşım olmakla birlikte tapu sicilinde tescili yapılması gerekir. Aksi durumda hisseli tapu üzerinde herhangi bir etkisi olmayacaktır.

 Hisseli dairenin satışı nasıl yapılır? Hisseli daire satılır mı?

Peki, hisseli daire satışı nasıl yapılır, hisseli tapu müstakil tapuya nasıl çevrilir?


Geri Dön