26 / 04 / 2024

Hızray projesi 2021'de ihaleye çıkıyor!

Hızray projesi 2021'de ihaleye çıkıyor!

Saatte 160 kilometre hıza ulaşabilen Hızray projesi için müjdeli haber geldi. Halkalı-Sabiha Gökçen arasında hizmet verecek olan hızlı metronun ihalesi 2021'de yapılacak.



İstanbulluların uzun süredir beklediği Hızray Projesi için sevindiren haber geldi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kadıköy Meclis Üyesi Mesut Kösedağı, sosyal medyada yaptığı açıklamada projenin 2021'de ihaleye çıkarılacağını duyurdu.

Saatte 160 kilometre hıza ulaşacak Hızray Projesi Halkalı ve Sabiha Gökçen arasındaki ulaşımı 14 dakikadan 55 dakikaya düşürecek. Toplam 62.8 kilometre uzunluğa sahip metro hattında Halkalı-Kirazlı-Otogar-Alibeyköy-Mecidiyeköy-Altınizade-Finans Merkezi-İmes-Maltepe-Kartal-Sabiha Gökçen olmak üzere 11 durak bulunuyor. Metronun günde 750 bin yolcuya hizmet vermesi bekleniyor. Seferler ise 3 dakika aralıklarla yapılacak. 

Öte yandan proje ile 3 havalimanı birbirine bağlanacak. Alibeyköy ve Altunizade arası 43 dakikadan 17'ye dakikaya,Kirazlı-Finans Merkezi arası 67 dakikadan 31 dakikaya, Mecidiyeköy-Finans Merkezi arası 48 dakikadan 12 dakikaya düşecek.

Günlük ortalama 2.7 milyon olan raylı sistem yolcu sayısı 3.5 milyona ulaşacak. Hızray projesi 5 milyar dolara mal olacak. Hızray projesi inşaatının 2021'in ilk 6 ayında Cumhurbaşkanlığı ve Meclis izinlerini aldıktan sonra, “Yap–işlet-devret” modeliyle başlaması hedefleniyor. Hızray, Yüksek Hızlı Tren’le (YHT) entegre olacak ve 14 raylı sistem hattı ve metrobüsle doğrudan entegrasyon sağlanacak. Projenin inşaatı 4 yılda tamamlanacak. 

6.3 MİLYON KİŞİLİK ULAŞIM AĞI 

 ‘Hızray’ İstanbul ulaşımını da hızlandıracak:

 Toplu ulaşım hızı artacak.
 Toplu ulaşımda raylı sistemin payı 2025’te yüzde 30’u geçecek.
Motorlu araç trafiği, Hızray koridorunda yüzde 15-20 azalacak.
Mevcut raylı sistem ağını bütünleştirecek.
Mevcut ve inşaatı devam eden 14 raylı sistem hattı ve metrobüsle doğrudan entegrasyon sağlanacak.
10 raylı sistem hattına aktarmalı entegrasyon sağlanacak.
İstanbul Boğazı, yakalar arası geçişlerde toplu ulaşım hızı artacak.
12 ilçeye ve bugünkü nüfusa göre 6.3 milyon kişiye hizmet edecek.
Yoğun nüfus ile istihdam bölgelerini birleştirecek.

Hızray projesi 10 soruda tüm detaylarıyla!

 

Cansu Yılmaz/Emlakkulisi.com


Geri Dön