26 / 04 / 2024

Hopi Kızılderilileri, Türklerin 2 bin 500 ev yapmasını istedi

Hopi Kızılderilileri, Türklerin 2 bin 500 ev yapmasını istedi

Devlet Bakanı Çağlayan’ın ABD ziyaretinde Hopi Kızılderilileri, 2 bin 500 evlik projeyi Türkiye’nin yapmasını istedi



Temmuz ayında ABD’ye geniş kapsamlı bir ziyaret düzenleyen dış ticaretten sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan’a ABD’de yaşayan Hopi kızılderililerinden gelen ‘Bize 2 bin 500 konut yapın, karşılığında size kömür verelim’ teklifi Türkiye tarafından onaylandı. Bakanlık uzmanları, söz konusu projeyle ilgili olarak “Türkiye tarafında sorun yok. Ama yasalar gereği ABD Kongresi’nin Hopiler’in de içinde bulunduğu sosyal dönüşüm projesini onaylaması gerekiyor. Şimdi bu prosedür üzerinde çalışılıyor” dedi.

2 BİN 500 KONUTLUK PROJE

Uzmanlar, Kabile reisi Samuel Shingotewa J.R’ın önümüzdeki aylarda Türkiye’ye gelmesi için de girişimlerin yapıldığını söyledi. Çağlayan’ın, yaptığı ziyarette Hopi Kabilesi Reisi Samuel Shingotewa J.R, Los Angeles’ta görüştüğü Devlet Bakanı Zafer Çağlayan’dan Türk işadamlarının kendileri için 2 bin 500 konut ve alışveriş merkezi kurmasını istedi. Kızılderili reisi ayrıca bölgelerinde kömür madenini de Türkler’in çıkarmasını önermişti.  Çağlayan, Hopi kabilesinin 1500-2500 civarında ev, yol, su, kanalizasyon, alışveriş merkezi yaptırmak istediğini, bölgenin çok zengin kömür yatakları olduğunu söylemişti.

ÜCRET KÖMÜRLE VERİLECEK

Kabilenin federal yönetimi, reislerinin başkan gibi olduğunu anlatan Çağlayan “6-7 bin nüfuslu bir kabile. Ev ihtiyaçları varmış. 1500-2500 tane diyorlar. Yolları toprak yolmuş. Yol, kanalizasyon, su gibi ihtiyaçlarının yapılması gerekiyor. Bir de alışveriş merkezi yapmak istiyorlar. Kömürler barter (değiş-tokuş) olabilir dedim. Müşavir de gönderiyoruz. Okul, hastane hepsi yapılacak. Ekimden önce bölgeye ısrarla davet ettiler. Zaten Washington’a gelecektim. Oradan ya Los Angeles’a ya da Arizona’ya gelirim dedim. Müteahhitler Birliği müşavirlik hizmeti veririz dediler. Onlara projeyi kat karşılığı düşünmeyin zor olur dedim” demişti. Hopi yerlilerininin çok geniş arazileri olduğunu belirten Devlet Bakanı Çağlayan,  Hopi’lerin müstakil, bahçeli evler istediklerini vurgulayarak “Sizler de bize benziyorsunuz dedim” demişti.

Çağlayan model ortaklık için 17 Ekim’de ABD’ye gidiyor

Hükümet, yıllık 1.3 trilyon dolarlık ithalatla dünyanın en büyük pazarlarından olan ABD’ye, Türkiye’nin sadece 2.3 milyar dolarlık ihracat yapmasını değiştirmek için hareketke geçti. Başbakan Erdoğan’ın gündeme getirdiği ‘model ortaklık’ kavramını gerçekleştirmek ve sektör bazında ihracat yapmanın yollarını aramak için kolları sıvayan Devlet Bakanı Zafer Çağlayan da, 17 Ekim’de Devlet Bakanı Ali Babacan’la birlikte ABD’ye uçacak. Burada Türkiye-ABD arasında iş konseyi kurulacak. Konseyin başkanlığını ise Dış Ticaret Müsteşarı yapacak. Model ortaklık sistemine göre Türkiye’nin ABD’de depo ve antrepo tutulması gündemde. Bu modeli Türkiye’nin her kesimine açmayı hedefleyen  Çağlayan, konuyla ilgili olarak Türkiye’nin önde gelen işadamı örgütleri MÜSİAD, TUSKON ve TÜSİAD’dan da görüşlerini istedi. Projeyle Türkiye’nin ihracatının artırılması hedefleniyor.
İBRAHİM ACAR/Star


Geri Dön