27 / 04 / 2024

HSS Otomotiv, Hindistan'da fabrika kuracak!

HSS Otomotiv, Hindistan'da fabrika kuracak!

Türkiye'deki tek hava süspansiyon körüğü üreticisi olan HSS Otomotiv ve Lastik Sanayi, Hindistan'da üretim merkezi açacak. Arkın Bian, 'Önümüzdeki dönemde yurtdışında rekabet gücümüzü artırmak için Hindistan'da bir üretim merkezi açacağız' diyor



Türkiye'deki tek hava süspansiyon körüğü üreticisi olan HSS Otomotiv ve Lastik Sanayi, Hindistan'da üretim merkezi açacak. şžirketin satış pazarlama yöneticisi Arkın Bian, 'Önümüzdeki dönemde yurtdışında rekabet gücümüzü artırmak için Hindistan'da bir üretim merkezi açacağız. Ayrıca Rusya ve Fransa'da açılacak montaj tesislerimizle Avrupa pazarında daha güçlü bir yapıya kavuşacağız' diyor.

Ticari, büyük ticari ve binek araçlar için hava süspansiyon sistemleri üreten ve BlackTech markasıyla 56 ülkeye ihracat yapan HSS Otomotiv, yurtdışında rekabet gücünü artırmak için Hindistan'da üretim merkezi açmaya hazırlanıyor. Gemlik Serbest Bölge'de 6 milyon dolar yatırımla faaliyete geçirdiği yeni tesisinde üretimlerini sürdüren şirket, yıllık 2 milyon adet körük üretme kapasitesine sahip. Nilüfer Organize Sanayi Bölgesi'nde 2004 yılında başlayan sanayi yolculuğunu, 2009 yılında taşındığı Gemlik Serbest Bölge'deki 14 bini kapalı toplam 17 bin metrekarelik tesisinde sürdüren HSS Otomotiv ve Lastik Sanayi A.şž, BlackTech markasıyla hava süspansiyon sistemleri ihraç ediyor. Kriz döneminde başladığı 6 milyon dolarlık yatırımını tamamlayarak 2 milyon adet/yıl körük üretim kapasitesine ulaşan şirket, 800 ton olan yıllık kauçuk tüketimini de 2010 yılından itibaren yılda bin 200 tona çıkardı. HSS Otomotiv ve Lastik Sanayi Satış Pazarlama Yöneticisi Arkın Bian, 'Hindistan'da bir üretim merkezi açmak için hazırlıklarımızı tamamladık. Rusya ve Fransa'da ise birer montaj sahasının kurulması doğrultusunda çalışmalarımız devam ediyor. Hindistan'ı tercih etmemizin nedeni özellikle kauçuk sektöründe ön planda olması. Amerikalı ve Avrupalı yatırımcının gözdesi V olan Rusya ise ticari araç potansiyeli oldukça  yüksek ve yedek parça talebi her geçen gün artan bir ülke. Fransa ise Avrupa'nın zor pazarlarından biri olmasına karşın, büyük üreticilerin var olduğu, Avrupa'ya direkt yedek parça sevkiyatlarımızı gerçekleştirebileceğimiz bir merkez konumunda. Tüm bunların yanında, şu anda ismini belirtemeyeceğim dünya devi bir şirketle projelerimiz sürüyor. Kısa süre içerisinde HSS, farklı bir ortaklık yapısı ile de müşterilerinin karşısına çıkacak' diyor. HSS Otomotiv ve Lastik Sanai Satış Pazarlama Yöneticisi Arkın Bian, Capital'in sorularını yanıtladı:

şžirketinizin kuruluş hikayesini anlatır mısınız

HSS Otomotiv ve Lastik Sanayi, 2004 yılında ticari araç ve dingil üreticilerine BlackTech markasıyla hava süspansiyon körüğü üretmek ve geliştirmek amacıyla kuruldu. Yükselişini hızla sürdüren ve üretim faaliyetlerini 2009 yılı itibarıyla Bursa Serbest Bölgesi'ndeki en son teknolojilerle donatılmış yıllık 2 milyon adet kapasiteli 14 bin metrekaresi kapalı modern tesislerinde sürdüren HSS Otomotiv, bugün dünyanın önemli ana sanayi firmalarının geliştirme partneri olarak hava süspansiyon körüğü üretiyor.

Ar-Ge'ye ne kadarlık bir yatırım yapıyorsunuz

Biz HSS olarak, başarıya giden yolun Ar-Ge faaliyetlerinden geçtiğine inanıyoruz. Bu tabii ki şirketimizde çalışan arkadaşlarımızın sektörel tecrübesi ile de doğru orantılı. HSS şirketi 7 yıllık bir geçmişe sahip olmasına karşın, bugüne kadar toplamda 5 milyon Euro, düzenli olarak da her yıl ortalama 1 milyon Euro'luk kaynağını Ar-Ge faaliyetlerine aktarıyor.

Bursa'da yer alan bir şirket olarak şehrin Türkiye ekonomisi içerisindeki yerini anlatabilir misiniz

Bursa bildiğiniz gibi hem otomotiv hem de tekstil sektöründe Türkiye'nin kalbi konumunda. Bursa şehri, Türkiye ekonomisinin can damarlarından biri olmakla birlikte, yabancı yatırımcıların da yoğun ilgisine sahip bir fırsatlar şehri haline büründü. Otomotiv yan sanayi üretimi konusunda gelişmiş, kauçuk sektöründe söz sahibi. Türkiye'nin toplam yüzde 45'lik araç üretiminin gerçekleştirildiği bu şehir, artık Avrupa'nın da dikkatle izlediği parlayan bir yıldız.

2010 yılım nasıl kapattınız 2011 yılı hedefleriniz neler

2009 yılındaki global kriz, bize yeni pazarları keşfetmemizi sağladı. Herkes küçülme yoluna giderken, biz yatırım yapıp büyümek için fırsat kolladık ve 2010 yılını 20 milyon Euro ciroyla kapattık. 2011 yılı için yüzde 25 bir artış öngördük, sonuçlandırmış olduğumuz OEM projeleri sayesinde, planlamış olduğumuz 2011 yılı hedefini tekrardan revize edip 28 milyon Euro'ya yükselttik. Bağlı bulunduğumuz grup şirketleri ile birlikte bu yıl toplamda 120 milyon Euro ciroya hedeflendik.

Ne tür ürünler üretiyorsunuz Ürettiğiniz ürünler hangi sektörler tarafından kullanılıyor

Üretimim gerçekleştirmiş olduğumuz hava süspansiyon körükleri, ticari araç, dingil ve koltuk üreticilerine hitap ediyor. Bunun yanında endüstriyel uygulamada kullanılan ürünlerimiz de mevcut. Hava süspansiyon körükleri; otobüs, kamyon, çekici ve şoför koltuklarında titreşimleri izole edip konforlu bir sürüş sağlıyor.

Hedef ülkeleriniz hangileri Yeni pazar arayışınız var mı

Yeni pazar arayışı her zaman olacaktır, sonuç olarak şirketimizin çalışanlarımızın menfaatini düşünerek yeni istihdam yaratmak zorundayız. 2011 yılı için hedeflediğimiz pazarların başında Amerika kıtası gelmekle birlikte, NAFTA piyasası da önem arz ediyor.

HSS BlackTech olarak sektörünüzü anlatabilir misiniz şžirketinizi sektör içerisinde nerede görüyorsunuz

HSS markası büyüme ve gelişme evresini hızlı tamamlayan, güçlü bir yapıya sahip. Kısa sürede kat ettiği aşamalar da bunun en büyük göstergesi. Bu sektörde, OEM tarafından onaylanmış dünya çapında 6 büyük kuruluş var. Biz de HSS olarak bu 6 üreticiden biri olduk. Türkiye pazarına gelecek olursak, biz de dahil 3 ciddi yatırımcıdan bahsedebiliriz ki yüzde 35'lik pazar payımızla da bunu kanıtlıyoruz.

Hangi ülkelere ihracat yapıyorsunuz Yıllık-ihracat rakamlarını bizimle paylaşır mısınız Önümüzdeki dönemde girmeyi planladığınız yeni pazarlar var mı

HSS Otomotiv, üretiminin yüzde 90'ını ihraç edip kalan yüzde 10'luk kısmını ise Türkiye pazarının hizmetine sunuyor. Pazarlama ağında yurtiçinde 8 ana bayi, yurtdışında ise yaklaşık 60 ülkeye direkt ihracat gerçekleştirerek 100 bayi ve distribütör ile satış faaliyetlerini sürdürüyor. Başta Avrupa olmak üzere Rusya, Ukrayna, Kuzey Amerika, Avustralya, Güney Afrika, Ortadoğu, Yeni Zelanda, Arabistan, Dubai, çin ve diğer Uzakdoğu ülkelerine ihracat yapıyoruz.

Sektörün sorunlarından bahsedebilir misiniz

HSS şirketi, kalitesini, ISO 9001,1SO/TS 16949.1SO 14001 çevre Yönetim Sistemi ve BS OHSAS 18001 İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi ile belgelendirdi. Bu sertifikaların hepsine birden sahip Türkiye'deki tek hava süspansiyon körüğü üreticisi konumunda. Bizler emek sarf edip ArGe yatırımı yaparken, maalesef sektörümüzde merdiven altı diye tabir edebileceğimiz yerlerde üretim yapan ve kopyalama mantığından ileriye gidemeyen birçok firma bulunuyor. Keza, 2008 yılı ve öncesinde sadece Bursa'da 20'ye yakın körük üreticisi mevcutken, bugün bu sayı 5 parmağı geçmeyecek kadar az.

Hammadde olarak kullandığınız ürünler nelerdir Bu ürünlerle ilgili sorunlar yaşıyor musunuz

Ana girdimiz kauçuk. Tabii kauçuğu Malezya, Vietnam ve Endonezya'dan tedarik ederek bünyemizde işliyoruz. Kauçuk sektörü aynı zamanda borsaya bağlı olması sebebiyle, özellikle dünya piyasalarındaki dalgalanmalardan etkileniyor. Bunlara örnek olarak, son yaşanın tsunami felaketi ve Ortadoğu'daki olayları verebiliriz. Üretimimizde kullandığımız diğer girdilerden metal ve plastik komponentleriyse, hem Türkiye'den hem Avrupa'nın çeşitli ülkelerinden ithal ediyoruz.
Global Bursa/Capital


Geri Dön