29 / 03 / 2024

Hükümet bütçe harcamalarında kiraya ne kadar pay ayırıyor?

Hükümet bütçe harcamalarında kiraya ne kadar pay ayırıyor?

Anadolu Gazetesi'nin yazarlarından Salim Taşçı bugünkü yazısında hükümet bütçesinde ödenen kira miktarından bahsetti. İşte Salim Taşçı'nın o yazısı..



Geçenlerde, 2013 yılında, bütçe harcaması açıklandı. Bütçe harcama toplamı: 396 milyar 910 milyon 97 bin TL'dir. Harcamalar içerisinde dikkatimi çeken, 596 milyon 742 bin liralık kira ödemesidir. 

Bireh, birehmi, maşallah mı diyelim anlayamadım..! bu demek oluyor ki, toplam Türkiye arazisinin %65'ini elinde bulunduran devlet kiracı olmuşta haberimiz olmamış...! Vah benim emlakçılar krallığıma.. 

Ankara'yı göz önüne alacak olursak, Eskişehir ve Konya yolu güzergâhlarına yapılan çok katlı yüksek binaların kiracısı devlettir. Bina kiralarına gelince, en düşüğü 200 binden başlayıp, 600-700 bin liraya kadar kira ödenenler vardır. Bu Devletin TOKİSİ, Bayındırlık Bakanlığı var mıdır? 

Var. Bu kuruluşlarda çalışan yüzlerce mühendisi, mimarı var mı? Var. Eee onlar masa başında ne iş yaparlar? Diye sorsak, ne cevap alırız merak ediyorum... 

Ey Devlet; arsa, arazin var. Mimarın, mühendisin var. Üstüne üstlük, dağlar gibi birde TOKİ'in var. Devlet birimleri için neden bina yapmıyorsunuz da, tüyü bitmemiş yetim haklarını çuval dolusu paraları kiralar için ödüyorsunuz? 3-4 yılda kira ödediğiniz taşınmazı aynı paraya yapar ve de devlete kalır. Devlette kiracılıktan kurtulur. Bu kurtuluş reçetesini yazacak bürokratlar, inşaat, emlak dairesi yetkilileri yok mudur? Vardır, var olmaya da, anlatmaya cesaretlerimi yok, iş mi bilmiyorlar? Yazıktır, günahtır bu kadar kira ödemeye... 

İkinci bir husus: 1 milyar 945 milyon 225 bin TL yiyecek alımları, 159 milyon beş yüz kırk sekiz bin lira içecek alımlarına ödenmiş. Hey gidi gurban olduklarım bu yiyecekleri kimler yemiş, bu kadar içeceği kimler içmiş? Maliye bunlara bir cevap verse de, bizde afiyetler olsun desek...! 22 milyon kişinin açlık sınırında olduğu bir devlette, bu miktarlarda, yiyecek, içecek tüketmek yakışık alır mı, almaz mı? 

Onu ben bilememde! Bilenlere sorsak ne cevap alırız acaba? Sorduklarımızdan birisi edebi bilgilere sahip olup da, ya Tevfik Fikret'in şu aşağıdaki, mısraları ile cevap verirse, dur bakalım çok oluyorsun mu deriz, vallaha haklısın mı deriz? 


Anadolu/ Salim TAŞÇI


Geri Dön