25 / 04 / 2024

Şehir hastaneleri artık genel bütçe kaynakları ile yapılacak!

Şehir hastaneleri artık genel bütçe kaynakları ile yapılacak!

Sağlık Bakanı Fahrettin Koa, şehir hastanelerinin Kamu Özel İşbirliği (KÖİ) modeli yerine artık genel bütçe kaynakları ile yapılacağını duyurdu. KÖİ modeli ile yapılan 20 şehir hastanesi için 40 milyar doların üzerinde kira ve hizmet bedeli ödenecek...



Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, şehir hastanelerinin artık devlet tarafından yapılacağını açıkladı. Şehir hastaneleri devlet tarafından karşılansa da 20 şehir hastanesi için toplam 40 milyar doların üzerinde kira ve hizmet bedeli ödemesi yapılacak.

Bir Gün Gazetesi’nden Cansu Burcu’nun haberine göre, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘hayalim’ dediği, eski Sağlık Bakanı Recep Akdağ’ın ‘bir başarı hikâyesi’ olarak tanıttığı şehir hastaneleri modelinden vazgeçildi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, şehir hastanelerinin artık Kamu Özel İşbirliği (KÖİ) modeli yerine ‘genel bütçe kaynaklarıyla’ yapılacağını duyurdu. KÖİ modeli ile yapılan 20 şehir hastanesi için toplamda 40 milyar doların üzerinde kira ve hizmet bedeli ödenecek.

2017 yılında Adana, Mersin, Isparta, Yozgat, 2018 yılında Kayseri, Manisa, Elazığ, Eskişehir ve 2019 yılında  Ankara  ve Bursa’da olmak üzere 10 şehir hastanesi açıldı. 10 şehir hastanesi de açılmak için gün sayıyor. Şehir hastaneleri için bütçeden kira ve hizmet bedeli olarak 2017’de 310 milyon TL, 2018’de 2.2 milyar TL ve 2019’un dokuz ayında 3.5 milyar TL olmak üzere toplam 6 milyar TL aktarıldığı biliniyor.

Bursa Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kayıhan Pala,  “Yol yakınken dönmek uygun olur. Açılan 10 hastaneye toplam olarak ne kadar ödemek zorunda kalacağımız belirsiz. Çünkü kira ve hizmet bedelleri döviz kuruna ve enflasyona göre güncellenmekte. Ancak kaba bir hesapla yalnızca bu 10 hastane için 20 milyar doların üzerinde bir ödeme yapmak zorunda kalacağımız söylenebilir.”


Geri Dön