19 / 04 / 2024

Katar'da 2022 FIFA Dünya Kupası için 200 milyar dolarlık bütçe ayrıldı!

Katar'da 2022 FIFA Dünya Kupası için 200 milyar dolarlık bütçe ayrıldı!

2022 FIFA Dünya Kupası'na ev sahipliği yapacak olan Katar, 200 milyar dolarlık rekor bütçe ayırdı. Modern dizaynlarıyla göz kamaştıran statlarda kullanılacak teknoloji, sıcaklığı 45 dereceden 25 dereceye kadar indirecek...



2022 FIFA Dünya Kupası bir ilke sahne olacak. Bir Arap, Müslüman ve Ortadoğu ülkesi ilk kez Dünya Kupası'na ev sahipliği yapacak. 1.6 milyonluk nüfusuna karşın Katar, Emir Şeyh Hamad Bin Khalifa Al-Thani'nin deyimiyle, "Küçük bir ülke olsa da büyük işleri başarabilecek kapasitede." Dünya Kupası için 200 milyar dolar ile rekor bir bütçe hazırlayan Katar, ulaşım için ayırdığı 140 milyar dolarla yeni havaalanları ve metro istasyonları inşa edecek. 20 milyar dolar ise turizm altyapısına harcanacak. 


YAZ ORTASI BAHAR HAVASI 

2022 hazırlıkları yıllık 4 milyon turistin rahatça konaklayabileceği şekilde tamamlanacak. FIFA, 65 bin yatak kapasitesini istese de, Katar bu rakamı 90 bine çıkartıp, otel fiyatlarını da belli bir sınırda tutacak. Bütçeden ayrılan 4 milyar dolarla ise 6 yeni stat yapılıp, üçünün ise kapasitesi arttırılacak. Yıllık yüzde 20 rekor büyümeye sahip olan ülke ekonomisinin rahatlıkla karşılayacağı bütçe içerisinde Katar'ı Bahreyn ile bağlayacak Kardeşlik Köprüsü bulunuyor. Ayrıca yıllık 24 milyon yolcu kapasitesi hedeflenen Doha Havaalanı'nın kapasitesi, yeni projeyle 50 milyona yükselecek. FIFA'dan ev sahipliğini aldığı dönemde sıcaklığın yazın 45 derece olması nedeniyle sorgulanan Katar, seyircilere bahar havası yaşatacak. Avrupa'daki soğuklar nedeniyle başta Almanya olmak üzere sezon takvimine kışın ara vermeyi düşünüyor. Bu da FIFA'ya 2022'yi kış aylarına kaydırma fikrini doğurdu. Ancak Katar, kupa yazın düzenlenecekmiş gibi bu soruna da çözüm geliştirdi. Statlar, güneş enerjisini elektrik enerjisine dönüştüren teknolojiyle soğutulacak. 2006'da Almanya'daki Dünya Kupası'nda 35-40 derece altında maç oynanırken, Katar'daki teknolojiyle sıcaklık 25 dereceye indirilecek. 


'GEÇ KALINMIŞ KARARDI' 

FIFA Başkanı Sepp Blatter ise Katar'ın ev sahipliği ile ilgili şunları söylüyor: "Arap dünyası bir Dünya Kupası'nı fazlasıyla hak ediyordu. 22 ülkeleri olmalarına karşın şu ana kadar hiçbir organizasyonu onlara vermeyip, haksızlık ettik. 2006'da 30 dalı bulunan Asya Oyunları'na ev sahipliği yaparak altyapı olarak bu tür bir organizasyona ne kadar hazır olduklarını zaten gösterdiler." 


ZİDANE: ARAP DÜNYASININ ZAFERİ

Katar'ın Dünya Kupası'na ev sahipliğini destekleyen isimlerin başında dünyaca ünlü eski yıldız Zinedine Zidane geliyor. Cezayir asıllı Fransız Zidane, kendisinin de elçi olarak desteklediği 2022 ile ilgili olarak, "Bu Arap dünyasının zaferidir. Tüm Arap ülkeleri Katar'ı destekledi ve bu ev sahipliğini almasında bütün bölge coğrafyasının büyük payı oldu. Arap dünyası böylesine bir ev sahipliğini fazlasıyla hak ediyor. FIFA da, Katar seçiminden son derece memnun" dedi. 


Galip Ercan Öztürk/Sabah Gazetesi


Geri Dön