25 / 04 / 2024

Hüseyin Akpınar: Stadyumun yerine AVM yaptırmayız!

Hüseyin Akpınar: Stadyumun yerine AVM yaptırmayız!

Karşıyaka Belediye Başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar, "Orası imar planında spor alanıdır, bunu değiştirmeye kimsenin gücü yetmez. Oraya rezidans veya AVM yapmak için yerle göğün birleşmesi gerekir" dedi



 Karşıyaka Belediye Başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar, Yenigün TV'nin konuğu oldu. Göreve geldiği günden beri hiçbir zaman 'keşke' demediğini belirten Akpınar, çok iyi kadro ile çalıştığını vurguladı. Akpınar Karşıyaka Stadı'ndan, Tramvay projesine, Yamanlar'a yapılması planlanan çöp tesisine kadar merak edilen pek çok konuya açıklık getirdi. Hükümetin Karşıyaka'ya yapmayı planladığı stadyum ile ilgili de konuşan Akpınar, "Hükümet 35 Proje adı altında hem Karşıyaka'da hem Göztepe'de iki tane stadyum yapma projesini bugün hayata geçirmeye çalışıyor. Ben bunun hala yanlış olduğunu düşünüyorum. Halkımızda şu algı var "stadyum yapılmazsa rezidans yapılacak, burası alışveriş merkezi olacak" yok böyle bir şey. Orası imar planında spor alanıdır, onu değiştirmeye de kimsenin gücü yetmez. CHP  İzmir  Büyükşehir Belediyesi ve CHP Karşıyaka Belediyesi olduğu sürece kamu alanlarının rezidansa çevrilmesi mümkün değil. Bunun için yerle göğün birleşmesi gerekir" dedi. 


• Seçildiğinizden bu yana hata yaptım, eksik yaptım dediğiniz bir şey var mı? 

Gerçekten dolu dolu bir yıl geçirdim. 

Ne yapacağınızı bildiğiniz zaman, kararlı olduğunuz zaman bunları gerçekleştirebiliyorsunuz ve keşke demiyorsunuz. 

Ben bugüne kadar yapmış olduğum belediye başkanlığı boyunca 'ah keşke şunu da yapsaydım, şunu da yapmasaydım' diyeceğim bir şey olmadı. 

İyi bir kadroyla çalışıyorum ve belediyemizde pırıl pırıl arkadaşlarımız var. Bizden önce çalışmaya başlayan ve devam eden arkadaşların dışında yeni bizimle birlikte belediyemizde çalışmaya başlayan arkadaşlarımız oldu. Bazı değişiklikler yaptım, farklı birimlerde çalışıp yeteneklerini gösteremeyen arkadaşlarımızın kendi yeteneklerini gösterebilecekleri birimlere kaydırdık. Hazır bir kadroyla karşı karşıya kaldım ama müdürlüklerin neredeyse tamamına yakınında bir değişiklikliğe gittim. 

Sonuçta kendi yönetim anlayışıma yakın müdür arkadaşlarla beraber çalışıyorum. Kurmuş olduğum kadronun arkasmdayım, güyenigür) B zel işler yapıyoruz. 

1850 civarında çalışan devraldım. Kimseyi işten çıkartmadım, kimseyi ekmeğinden etmedim. Benim dünya görüşümde çalışmak ve ahlaklı olmak vardır. Adı çalışkan soyadı ahlaklı olan herkesle çalışırım. Eğer ki ayrıldığımız arkadaşlar varsa bilin ki çalışmadığı için ya da bir ahlak sorunu olduğu için ayrılmışızdır. Biz kimseyi işten çıkartmadık, bizde toplu işten çıkarmalar olmadı. Türkiye'de bu kadar yüksek bir işsizlik sorunu varken insanın vicdanı el vermiyor. Sonuçta belediyeyi de belli bir bütçeyle yönetiyoruz ve bunu da vatandaşa hizmet olarak döndürüyoruz. 

Bu işsizliğin önüne geçecek olan da yerel yönetimler değildir. Yerel yönetimler istihdama dönük bir hizmet değil, vatandaşa hizmet edecek yerlerdir. 


• Sistemin oluşturduğu işsizlik ordusunun belediye başkanı üzerindeki etkisi nedir? 

Şu an belediyemizde 2100 kişi çalışıyor, insan Kaynakları' na sordum, 3894 kişi 'belediyede işe girebilir miyim' diye iş başvurusunda bulunmuş. 

Ben elimde bulunan 2100 kişiyi olduğu gibi işten çıkartsam yine de bu sorunun önüne geçemiyorum. Biz bunu karşılayamayacağımız için istihdama yönelik hizmetler üretmek için de özel sektörle iş birliği içindeyiz. Kendi iş yerini açması için vatandaşa kredi desteğinde bulunuyoruz. Şu ana kadar 160 kişiyi iş sahibi yaptık. Sonuçta vatandaşımızın iş sahibi olması için imkan tanıyoruz, onun dışında ev hanımlarının evlerine katkıda bulunabilmesi için kadın kooperatifi oluşturduk. Bu kooperatifimizle bugün yaklaşık binin üzerinde üye ile üretim yapıyor ve bunları pazarlayarak ev bütçesine katkı sağlıyor. 


• Kadın kooperatiflerinde belediye işin içinde mi yoksa dışarıdan mı müdahale ediyor? 

Biz belediye olarak kooperatiflerle kordinasyon halinde hareket ediyoruz. Zaten belediye bünyesinde bir örgütlenme olduğu için, belediyeden de çalışanlar var. 



• Karşıyaka Stadyumu ne durumda? 

Stadyum durumu hükümetin görevi, bununla ilgili bir alan belirlediler. Trübünleri, salonları yıktılar ve orada bir işlem yapıyorlar. Stadyumun yapımına engel bir durum yok. 

Sadece diyorlar ki; belediye davayı çeksin stadyum yapımı hızlansın. 

Belediyenin açtığı dava, stadyum yapımına engel bir dava değildir. Onun dışında belediyenin kulübe açtığı bir dava yoktur. Belediyenin davası ihalenin yapılış biçimine açılmış bir davadır. Ben hala stadyumun yanlış yerde olduğunu düşünüyorum. Ama ne yazık ki hiç kimseye sormadan ben yaparım, ben ederim mantığı içerisinde davranış gerçekleştirildiği için de 'biz oraya yaparız' dediler. 

Fakat sonu ne olacak onu hesap eden yok. Kulübün kurtuluşu diyorlar, nasıl kurtulacak onu bende merak ediyorum. Altına yapılacak dükkanlarla veya ofislerle yani bir inşaatçılık sektörü ve pazarlamacılıkla kulüp kurtulacaksa vay haline o kulübün. 

O şekilde kulüp kurtulmaz. Fakat bir stadyum ihtiyacı var İzmir'de... Bu ihtiyaç sadece Karşıyaka için değil tüm izmir için geçerli. Bu ihtiyacı karşılarken doğru yerlerde bunun yapılması gerekiyor. Gerçekten bir vizyon projesi olması gerekiyor, insanların daha güvenilir daha rahat maç izlemeleri gerekiyor diye düşünüyorum. Başından beri söyledim, bugün Yalı'daki o alan bir spor adası olarak planlanmalı ve oradaki atamızın da gelip ziyaret ettiği alan korunmalı. U19 - U21 gibi alt yapı takımları var, onlar orada müsabakasını yapmalı, aileleri, arkadaşları orada onları seyretmeli. Onun dışında kapalı spor salonu revize edilmeli, tenis kortlarımız var birde oraya kapalı olimpik yüzme havuzu ve fitness center yapılıp tamamlanmalıydı bu iş. Yani bir tek stadyum yapılıp 15 günde bir günde bir maç yapılan bir alan değil, sürekli yaşayan bir spor alanı olarak düşünülmeliydi. Bunlar kulübe tahsis edildiği zaman, spor salonuyla beraber yüzme havuzu çok ciddi bir gelir kaynağı elde edilebilirdi. Hükümet 35 Proje adı altında hem Karşıyaka'da hem Göztepe'de iki tane stadyum yapma projesini bugün hayata geçirmeye çalışıyor. Ben bunun hala yanlış olduğunu düşünüyorum. 

Halkımızda şu algı var "stadyum yapılmazsa rezidans yapılacak, burası alışveriş merkezi olacak" yok böyle bir şey. Orası imar planında spor alanıdır, onu değiştirmeye de kimsenin gücü yetmez. CHP İzmir Büyükşehir Belediyesi ve CHP Karşıyaka Belediyesi olduğu sürece kamu alanlarının rezidansa çevrilmesi mümkün değil. 

Bunun için yerle göğün birleşmasi gerekir. Bu kadar büyük konuşuyorum. Biz her zaman yeşil alanların daha da çoğaltılmasından yanayız. 

Alt yapıda spor alanların fazlalaştırıldonatalım, üst geçitlere bayraklar asalım' diye talepleri vardı. Bende hayal ettim neden sadece üst geçitler olsun ki madem şampiyon olacağız bütün Türkiye görsün istedim. Boğaz Köprüsü'ne taraftar kardeşlerimizle birlikte kendi ellerimle Karşıyaka Bayrağını asıp boğazda dalgalanmasını sağladım. 


• Karşıyaka ile İnciraltını birbirine bağlayacak olan proje hakkında ne düşünüyorsunuz? 

Bunlar güzel projeler, kent açısından, görsellik açısından özellikle ulaşım açısından önemli projeler. Ancak bunlar hemen temelini atalım, yapalım denilecek projeler değil. Ciddi bir yatırım ve birçok ulaşım hizmetlerini gerçekleştirecek maddi bir yatırım söz konusu olmalı. Bu yatırım geçici bir heves olmayacak bir çalışmadır. Bizim körfezimiz gerçekten çok hassas.

Körfez temizliği olsun burada gemilerin geçişi olsun onun dışında özellikle Karşıyaka bölgesinde bir kuş cennetine iniş var yani doğal bir sit alanı var. Başta bunun çok iyi tartışılması gerekiyor. Yani yerel yönetimlerin, sivil toplum örgütlerinin tartışması gerekiyor.

 

• "12 yıldız şehir" ünvanı aldınız. Neler söyleyeceksiniz? 

Bu son bir yıl içerisinde yaptığımız belediyecilik hizmetinde kriterlerimiz var. Engelli, genç, çocuk, kadın, yaşlı bunlara yaptığımız hizmetler kentteki yaptığımız hizmetlerde kentlinin kent yönetiminde karar aşamasına katılımı, katılımcılık ve belediyecilik anlayışımızdan kaynaklanan yani daha demokratik, katılımcı, şeffaf hesap verebilen bir belediyecilik vizyonumuz var. Avrupa da ödüllendirdi. 


• Yamanlar çöp tesisi ile bir gelişme var mı? 

Şu anda ÇED süreci yaşanıyor, orada meslek odalarınmda sonuçta vermiş olduğu raporlar var. Bümasmdan yanayız. Bu açıdan bizim stadyumlarla ilgili düşüncemiz daha rahat bir yerde yapılmasıdır. 


• Karşıyaka Basketbol takımına şampiyon olması ve boğaz köprüsüne astığınız Karşıyaka Bayrağı hakkında neler söyleyeceksiniz? 

28 yıl aradan sonra bize bu sevinci yaşatan tüm basketbolcu kardeşlerime ve teknik heyete çok teşekkür ediyorum. Bize çok büyük bir onur yaşattılar. Bu onur sayesinde bunu gururla söyleyebiliyoruz "Karşıyaka basketbolün başkenti artık" diye mutluluğumuzu ifade ediyoruz. Çok önemli bir başarı. Kıt kaynaklarla, düşük bütçeyle çok önemli bir başarı elde ettiler. Bana da Boğaziçi Köprüsü'ne bayrak asan belediye başkanı onurunu yaşattılar. Taraftar grubu arkadaşlarımız 'şehri bayraklarla yiikşehir Belediyesi de bu konuda değerlendirme yapıyor. Yalnız bazı yanlış anlaşılmalar oluyor. Sanki Örnekköy'den Yamanlar'a çöp kamyonu çıkacakmış gibi bir düşünce var. Öyle bir şey yok. Bu tamamen Ulukent'ten Harmandalı üzerinden özel bir yol yapılıp sırf bu tırların, kamyonların geçeceği bir yol yapılıp öyle gidecek. 


• Tramvay projesi ne durumda? 

Tramvay rayları döşeniyor. Bende o bölge de oturuyorum ister istemez bende rahatsızlık çekenlerdenim ama bir hizmetin sonucunu alabilmek için bazı rahatsızlıklar olabiliyor. Artık Mavişehir'den ve Alaybey'den yurttaşlarımız gideceği yere arabasıyla gitmeyecek tramvayla gidecek. Tramvay gerçekten hem ucuz bir ulaşım aracı hem de çevreci bir toplu ulaşım aracı. 



Yenigün


Geri Dön