25 / 04 / 2024

Hüseyin Aslan Yeni Konut Endeksi verilerini değerlendirdi!

Hüseyin Aslan Yeni Konut Endeksi verilerini değerlendirdi!

Aylık ve Yeni Konut Endeksi verilerini değerlendiren Ege-Koop Genel Başkanı Hüseyin Aslan, Türkiye genelinde 200’den fazla yan sektörü besleyen inşaat sektöründeki maliyet artışının, enflasyon oranının üzerinde gerçekleşmesine dikkat çekti.




Ege-Koop Genel Başkanı Hüseyin Aslan, Merkez Bankası verilerine göre inşaat sektöründeki maliyet artışının enflasyon oranının üzerinde gerçekleştiğini söyledi.


Merkez Bankası tarafından yayımlanan Aylık ve Yeni Konut Endeksi verilerini değerlendiren Ege-Koop Genel Başkanı Hüseyin Aslan, Türkiye genelinde 200’den fazla yan sektörü besleyen inşaat sektöründeki maliyet artışının, enflasyon oranının üzerinde gerçekleşmesine dikkat çekti. İnşaat maliyeti bakımından 2013-2014 Kasım aylarını kapsayan bir yıllık sürede konut fiyatları artışının yüzde 15,75, yeni konut fiyatlarındaki artış oranının da yüzde 15,8 olduğunu kaydeden Aslan, “İkinci el konut fiyatları da 2014 yılında yüzde 16,89’luk bir artış göstermiştir. Buna karşılık 2014 Kasım ayı tüketici fiyat artışı yüzde 9,15, üretici fiyat endeksi de yüzde 8,36 olarak gerçekleşmiştir. Öte yandan kiralardaki artış, konut fiyatları kadar olmadığı için önceki yıllarda yaklaşık olarak bir konutun fiyatı 10 yıllık yani 120 aylık kiraya eşitken günümüzde bir apartman dairesinin fiyatı 17,5 yıllık yani 213 aylık kiraya eşit hale gelmiştir” dedi.


Türkiye İstatistik Kurumu’nun da üçer aylık dönemler itibariyle bina inşaatı maliyeti endeksi yayımladığını, bunun da konut maliyetleri ile birlikte sektördeki tüm değişimi ve iniş çıkışları gösterdiğini vurgulayan Aslan, “2014’de inşaat maliyet artışı yüzde 10,7 oranında şekillenmiştir. Bu artışın arkasında işçilikte yüzde 9,8, malzemede de yüzde 10,8 oranında bir artış bulunmaktadır. İnşaat maliyetindeki artış da enflasyon arasında bir ilişki bulunmaktadır. Tablo konut fiyatlarındaki artışın enflasyonun önünde koştuğunu anlatmaktadır. Bugünkü öngörülemeyen ekonomik koşullarda inşaatta kontrol edilemeyen fiyat artışı, döviz kurlarındaki tırmanış ile işçilik ve malzeme fiyatlarındaki yükseliş karşısında en akılcıl konut üretim modeli; Ege-Koop’un uyguladığı modeldir. Ankara’da hayata geçireceğimiz Smyrna Evleri projemizde de sabit fiyat politikası ile yine öncü oluyoruz. Konut sektörü haksız rekabet ortamı ve kontrolsüz maliyet ve fiyat artışına terk edilmemelidir. Konut politikası özü itibariyle bir sosyal politikadır” değerlendirmesinde bulundu.  



Yenigün


Geri Dön