23 / 04 / 2024

Hz. Muhammed'in doğduğu ev yıkılıp kütüphane oldu!

Hz. Muhammed'in doğduğu ev yıkılıp kütüphane oldu!

Hazreti Muhammed'in doğduğu Mekke'deki binanın yerinde bugün bir "halk kitaplığı" bulunuyor



Saudi Arabistan yönetimi, peygamberin dünyaya geldiği mekânın ziyaret yeri haline gelmemesi için buraya işte bu kitaplığı inşa ettirdi

AMÎNE Hatun, Hazreti Muhammed'i üzerinde fotoğrafta gördüğünüz binanın yükseldiği yerde bulunan bir Mekke evinde dünyaya getirdi. Peygamberimizin ilk çocukluk günleri burada geçti, büyükbabası Abdülmuttalib'in himayesine girene kadar burada yaşadı. Evin yeraldığı arazi, bir görüşe göre Hazreti Muhammed'in soyunun dayandığı Hâşim ailesine aitti. Mekke'nin ileri gelen ailelerinden biri olan Hâşimiler peygamberin dünyaya geldiği sırada gerçi eski zenginliklerini artık kaybetmişlerdi ancak Mekke'nin gene de saygı gören boylarından biriydi.

Peygamberin dünyaya geldiği evin temellerinin bulunduğu arazi 20. yüzyılın ilk çeyreğine kadar muhafaza edildi ve herkesin büyük saygı gösterdiği bir mekân oldu. Arazinin bakımıyla "Mekke Şerifleri" denilen ve Hazreti Muhammed'in soyundan gelen Mekke'nin idarecileri sorumluydular. Bu mekân hemen her hac ve umrede mutlaka ziyaret edilir, hacılar Mekke'den Medine'ye geçmeden önce buraya mutlaka uğrarlardı.

GAZETE OKUMAYA GELİYORLAR

Arap yarımadasının 1925'te Abdülâziz bin Saud'un eline geçmesinden ve Vehhabi geleneklerine uyularak Mekke'deki Cennetu'l-Mualla ve Medine'deki Cennetul-Bâki mezariıklarında bulunan türbelerin yıkılmasından sonra sıra islâmiyet'in ilk günlerinden kalan diğer mekânların da ortadan kaldırılmasına geldi. Hazreti Muhammed'in doğduğu evin arazisi dümdüz edildi ve üzerinde eski devirlerden kalma ne varsa kaldırıldı. Sonraki senelerde buraya bir bina inşa edildi ve yapılan bu yeni bina halk kütüphanesi haline getirildi, işte, Hazreti Muhammed'in doğduğu evin bugünkü hali. Bu ev şimdi Mekkeliler'in günlük gazetelere göz gezdirmelerine ve arada bir kitabın sayfalarını çevirmelerine yarıyor.

Hazreti Muhammed'in ailesi, bu yığının altında
 
BURADA Hazreti Muhammed'in amcası Hazreti Abbas'ın ve dört torununun mezarlarımn şimdiki durumunu gösteren bir fotoğraf görüyorsunuz.

Fotoğraf, sahabilerin yani Hazreti Muhammed'in yanında bulunmuş, onu bizzat görmüş ve onunla konuşmuş olanların defnedildiği Medine'deki Cennetu'l-Bâkî mezarlığının bir bölümü...

12 asır boyunca İslam dünyasından büyük saygı gören mezarlıktaki taşlar ve türbeler 1806'da Medine'yi işgal eden Saud bin Abdülâziz'in emriyle "islam'da mezar yoktur" gerekçesiyle yıktırılmış, mezarlık Osmanlı kuvvetlerinin şehri geri almasından sonra tamir görmüştü, ikinci Abdülhamid zamanında baştan aşağı elden geçirilen Cennetu'l-Bâkî bugünkü Suudi Arabistan'ın kurucusu olan Abdülâziz bin Saud tarafından 1926'da yeniden dümdüz edilmiş ve arazisi sıradan bir mezarlık haline getirilmişti.

Fotoğraf, bundan birkaç sene önce çekildi. Üst taraftaki tek mezar, Hazreti Muhammed'in amcası Hazreti Abbas'a ait. Alt tarafta görünen yanyana dört taşın altında ise peygamberin torunlarından dördü, soldan itibaren Hasan-ı Mücteba, Zeynelâbidin, Muhammed-i Bakır ve Caferu's-Sadık yatıyor. Mekke'den Medine geçen bir grup yabancı hacı yani Saudi vatandaşı olmayan hacılar eldeki eski bilgi dayanarak bu beş mezann yerini belirleme çalışmışlar, baş ve ayak uçlarına birer taş koymuşlar ve mezarların önünde dua ediyı Yolunuz günün birinde Medine'ye düşe ve Cennetu'l-Bâkî mezarlığına gidecek olursanız bu mezarları hiç aramayın, zira söylendiğine göre taşlar kaldırıldı ve Peygamber'in amcasıyla torunlarının defnedildiği yerin tamamen kaybolması için elden gelen herşey yapıldı.
Murat Bardakçı/Habertürk


Geri Dön