19 / 04 / 2024

İBB: Ayazma Mezarlığı, İçişleri Bakanlığı'nın onayı ile taşındı!

İBB: Ayazma Mezarlığı, İçişleri Bakanlığı'nın onayı ile taşındı!

İBB, Başakşehir’deki Ayazma Mezarlığı’nın imarı ile ilgili açıklama yaptı. Mezarlığın kentsel dönüşüm alanında olduğunu belirten yetkililer, mezarlığın taşınmasına, yol geçme zorunluluğu nedeniyle İçişleri Bakanlığı’nın oluruyla karar verildiğini açıkladı




İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), Başakşehir’deki Ayazma Mezarlığı’nın imara açılmasıyla ilgili açıklama yaptı. Mezarlığın kentsel dönüşüm alanında olduğunu belirten yetkililer, ilgili mezarlığın taşınmasına, yol geçme zorunluluğu nedeniyle İçişleri Bakanlığı’nın oluruyla karar verildiğini ifade etti.


Büyükşehir Belediyesi’nden yapılan yazılı açıklamada, “İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin değil asker mezarına, hiçbir vatandaşımızın mezarına saygısız, itinasız olması kesinlikle söz konusu değildir. Cenaze ve Defin Hizmetleri Yönetmeliği’ne göre; şehit asker, gazi, polis ve kamu personelinden görevi başında öldürülenlerin cenazeleri ücretsiz olarak defnedilmekte, mezar yeri kullanma belgesi ve mezar inşaat izin belgesi ücretsiz olarak verilmektedir.” denildi.


Açıklamada, “İkitelli’de Ayazma Mezarlığı olarak isimlendirilen alan kamu kullanımında bir alan olup, 1/1000 ölçekli ‘İkitelli Ayazma Bölgesi Gecekondu Dönüşüm ve Kentsel Yenileme Alanı Revizyon Uygulama İmar Planı’ ve Mer’i Planda yol alanında kalmaktadır. Mezarlıkların Korunması Hakkındaki Kanun’da ‘mezarlıklar ve şehitliklerin herhangi bir şekilde asli gayesi dışında hiç bir amaç için kullanılamayacağı’ ifade edilmektedir. Ancak, yol geçme zorunluluğu bulunduğu İçişleri Bakanlığı’nca kabul edilen mezarlıklar veya bölümleri bu hükmün dışındadır.” ifadelerine yer verildi.


Açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Mezkur yer için de, İçişleri Bakanlığının 2 Ağustos 2012 tarihli oluru doğrultusunda işlem tesis edilmiş ve haberinize konu Hakan Ateş’in mezarının dışındaki, bütün belgelendirilmiş veya üstyapısı olan mezarlar –çocuk mezarları da dahil- bakanlık makamı oluruna istinaden Esenyurt - Hoşdere Mezarlığı’na, tüm masraflar ve mezar inşaat yapı masrafları da İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nce karşılanmak üzere nakledilmiştir. 


Mezkur mezarlıkta bakanlık onayına istinaden sadece nakl-i kubur işlemi yapılmış olup, mezarlık içi yolları ve çevre düzenlemesi yapılmadığından kurumumuzca yolların bozulması, mezara zarar verilmesi gibi bir durum söz konusu değildir. 


Acılı aile, Hakan Ateş’e ait mezarın nakli için oğullarının şehit olarak kabul edilmesini şart olarak koşmaktadır. Ancak, şehadet belgesinin hangi kurum ve kuruluşlar tarafından verileceği mevzuatla belirlenmiştir. Buna göre İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin bu yönde bir tasarrufta bulunma yetkisi yoktur. Ailenin, Hakan Ateş’e ait şehadet belgesini kurumumuza iletmesini müteakiben, diğer mezarların nakil ve düzenlemesini ücretsiz olarak gerçekleştiren kurumumuz, bu naklin de Edirnekapı Şehitliği’ne yapılmasını memnuniyetle gerçekleştirecektir.” 


Açıklamada ayrıca, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nce kreş inşaat ruhsatı verilmediği ifade edildi. 


 

Bugün


Geri Dön