24 / 04 / 2024

İBB, E-5 Karayolu’na uyarı levhası ve hız denetim sistemi kurdu!

 İBB, E-5 Karayolu’na uyarı levhası ve hız denetim sistemi kurdu!

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, E-5 Karayolu’na kurmaya başladığı (D 100) hız denetim sistemi (EDS), hava ve yol bilgilerini içeren uyarı levhalarıyla akıllı hale getiriyor. Araç maliyetlerini düşürecek olan sistem oldukça da çevreci…



İstanbul Büyükşehir Belediyesi, dünyada sayılı şehirde uygulanan bir sistemle şehrin trafik akışını 7/24 gerçek zamanlı olarak izliyor ve yönetiyor. Kent trafiğinin etkin verimli ve maksimum güvenlik içerisinde işletilmesi amacıyla yürütülen gözlem ve denetim çalışmaları kapsamında trafiğinin en yoğun olduğu noktalardan biri olan E-5 Karayolu’nda da iyileştirme çalışmaları başlatıldı.


E-5; hız denetim sistemi (EDS), hava ve yol bilgilerini içeren uyarı levhalarıyla akıllı hale getiriliyor. Araç maliyetlerini düşürecek olan sistem oldukça da çevreci… İyileştirme çalışmalarıyla E-5 trafiğinde aşırı hız ve kazalar önlenerek akışkanlık sağlanacak. Buna bağlı olarak da araç ve yakıt giderlerinde tasarruf, daha az karbon salınımı ve daha az gürültü oluşacak.




Hız limitlerinin azaltılması sonucunda yol güvenliği arttırılırken, sistem tıkanıklığı önceden öngörerek veya tıkanıklık anında otomatik olarak trafiğin akışkanlığını sağlayacak en iyi hızı hesaplayarak elektronik levhalara yansıtılacak. Hesaplanan hız limitlerine uymayan araçlar elektronik ortamda tespit edilerek trafik cezası kesilecek. Değişken trafik işaretleri, yolun olağan işleyişini aksatacak sis, kar, yağmur, buzlanma gibi doğa olaylarını da tespit ederek sürücüleri anlık olarak uyaracak.


E-5’te hız sınırı 70…


Öte yandan, Ataköy sahil yolu ile Bağdat Caddesi’nde pilot uygulaması yapılan hız koridoru sistemi, E-5’te de uygulamaya giriyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi, E-5 Karayolu’nda hız sınırını aşanları tespit edecek EDS kameralarını ilk kameralar Bahçelievler ile İncirli’ye yerleştirdi.



İki nokta arasındaki hız ortalamasının üzerine çıkanlara ceza kesilecek sistemde 70 kilometreyi aşanlar görüntülü tespit edilecek. Bahçelievler ve İncirli’deki kameralar aracın giriş ve çıkış hızını hesaplayacak. Aradaki mesafeyle geçiş süresi ölçülerek de ortalama hız tespit edilecek.


Ortalama hızları 78 ile 91 kilometre arasında olan araçların sürücülerine 166, 91 kilometreyi aşanlara da 344 lira ceza kesilecek. Hız sınırının yüzde 10 oranında aşımı halinde cezai işlem uygulanmadığı için ceza sınırı 78 kilometreden başlayacak.

İBB


Geri Dön