27 / 04 / 2024

İBB ve Gana toplu konut, sağlık ve eğitimde işbirliğine gidiyor!

 İBB ve Gana toplu konut, sağlık ve eğitimde işbirliğine gidiyor!

İBB Başkanı Kadir Topbaş ile Gana’nın Akra şehri Belediye Başkanı Alfred O. Vanderpuiye, birçok alanda işbirliğini öngören mutabakat zaptına imza attılar. Topbaş, “Afrikalının kaynakları Afrika’ya bırakılsın ve bu kıta dünyaya model olsun istiyoruz” dedi



İstanbul Büyükşehir Belediyesi Gana Cumhuriyeti’nin Başkenti Akra Belediyesi ile ulaşım sistemleri, sağlık, eğitim, katı atık yönetimi, toplu konut, toplu taşıma meslek eğitimi ve yerel yönetim alanlarında işbirliğine gidiyor.  Mutabakat zaptı Saraçhane Belediye Sarayı’nda düzenlenen törende İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ile Akra Belediye Başkanı Alfred O. Vanderpuiye arasında imzalandı. İmza töreninde İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin Bürokratları ile Akra Belediyesi’nden bir heyet de hazır bulundu.


Törende konuşan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Akra Belediye Başkanı Alfred O. Vanderpuiye ve heyetini İstanbul’da ağırlamaktan duyduğunu belirterek, Aralık ayında Gana Cumhurbaşkanı John Dramani Mahama’yı İstanbul’da ağırladıklarını hatırlattı.


Gana Afrika’ya model olacak konumda…


Cumhurbaşkanı Mahama’ya ile BM’nin 2015 Sonrası Kalkınma Toplantısı için Liberya’ya gideceğini söylediğini, Mahama’nın da kendisini Gana’ya davet ettiğini anlatan Başkan Kadir Topbaş, “İki hafta kadar önce Liberya’daki toplantının ardından Gana’yı ziyaret etme imkanı buldum. Gana ve Başkenti Akra Afrika’da çok önemli bir konumda. Kaynaklarını doğru kullanmaya başlayan Gana, gelecekte model teşkil edecek bir ülke” dedi.

Orada Sayın Cumhurbaşkanı Mahama bizi konutunda ağırladı. Meslektaşım Akra Belediye Başkanı Sayın Vanderpuiye ile yaptığımız görüşmede de yerel yönetimlerin yapacağı işbirliğinin halkların daha refah içinde yaşamasına vesile olacağını konuştuk. UCLG Başkanı olarak yerel diplomasiyi çok önemsediğimizi ve yerel yönetimlerin dünya barışına önemli katkılar sunabileceğinden bahsettim” diye konuştu.


Başarılarımızı Gana ile paylaşmaya hazırız…


Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti’nin ve Başbakan Erdoğan’nı yeni dünya düzenindeki aktif role ve Afrika’ya verdiği öneme dikkat çeken Kadir Topbaş, sözlerini şöyle sürdürdü; “Bizler de yerel yönetimler olarak bu sürece katkı sunmaya çalışıyoruz. Türkiye ile Gana arasındaki ilişkiler de çok olumlu yönde gelişiyor. Sayın Cumhurbaşkanımızın Gana’ya yaptığı ziyaret de çok anlamlıydı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi olarak edindiğimiz bilgi ve deneyimleri Gana ve Akra Belediyesi ile paylaşmaya her daim hazırız. Avrupa’nın 23 ülkesinden büyük olan İstanbul 8 bin 500 tarihe ve çok ciddi bir deneyime sahip. Bilgiyi ve teknolojiyi çok iyi kullanan bir belediyeyiz. Türkiye’de ve dünyada yerel yönetimlere öncü olma anlayışındayız. Geride bıraktığımız 9 yıl içinde İstanbul’a 34 milyar dolar yatırım yaparak çok ciddi bir değişime imza attık.”


Ulaşım sistemleri, su, katı atık yönetimi, şehir planlaması, insan yönetimi, meslek edindirmede, halk sağlığı, kültür ve turizm ile afet yönetimi konularında çok ciddi birikime ve başarıya ulaştıklarının altını çizen Başkan Topbaş, “Bu alanlardaki başarılarımızı bütün insanların kaderlerinin birbirine bağlı olduğu günümüzde Afrika ve Gana ile paylaşmaya hazırız. Arzumuz dünyadaki hiçbir ülkenin ve milletin yaşama, inanç ve ekonomik haklarına müdahale edilmemesidir. Yönetimlerin varlığı da halkların mutluluğu için olmalıdır. Günümüzün teknolojik dünyasında insanlar bilgiye rahatlıkla ulaşabiliyor ve yöneticilerini sorgulayacak konuma geldi. Bilgi ve deneyimlerimizin insanlığın ortak malı olduğunu biliyoruz ve paylaşmaktan çekinmiyoruz” şeklinde konuştu.


Afrikalının kaynakları Afrika’ya bırakılsın!


İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin bugüne kadar 37 kentle kardeş şehir anlaşması 19 kentle işbirliği protokolü, 13’üyle de mutabakat imzaladığını vurgulayan Topbaş, Pakistan’dan Afrika’ya kadar birçok kentin yerel yönetimlerine destek verdiklerini kaydetti. Dünyadaki acıları paylaşmak üzere felaketlerin yaşandığı ülkelere de ekiplerini gönderdiklerinin altını çizen Topbaş, şunları kaydetti;


“Dünya insanlığı ile acıları birlikte paylaşıyoruz. Mutlulukları da paylaşmak isteriz. Bugün Gana ile ilişkilerimizi geliştirecek işbirliği protokolüne imza atmaktan büyük mutluluk duyuyoruz. İnanıyorum ki işbirliğimiz Afrika’nın birçok şehrine model olacaktır. Bu işbirliklerimiz sadece kağıt üzerinde kalmayacak. Bu protokol ve mutabakatları hayata geçirme kararlılığındayız. Diliyorum ki işbirliğimiz bir milat ve bir ezber bozma olsun. Afrikalının kaynakları Afrika’ya bırakılsın. Değişen dünya şartlarında Afrika dünyaya model olsun istiyoruz. Bu konuda Türkiye Cumhuriyeti Hükümetimiz ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi olarak bu anlayıştayız. Afrika’nın başarılarını mutlulukla takip edeceğiz. Mutabakat zaptının İstanbul ve Akra’ya güzellikler getirmesini diliyorum.”


Akra’da su hastane ve okul ihtiyacı var


İstanbul’da bulunmaktan büyük mutluluk duyduklarını belirten Akra Belediye Başkanı Alfred O. Vanderpuiye, “Harika bir misafirperverlik gösteriyorsunuz. Cumhurbaşkanı ve Başbakanınızın ziyaretinin ardından İstanbul’a gelmeyi çok istemiştik. Son 4 yıllık görevim boyunca Akra Büyükşehir Belediye Başkanı olarak yaptığım en anlamlı ziyaret bu. İstanbul ziyaretimiz benim için çok farklı oldu çünkü buradan umut dolu olarak döneceğiz” dedi.


Suyu, hastanesi, okulu olmayan Akra’da yapmak istediklerini başaracaklarına inandıklarını vurgulayan Vanderpuiye, “İstanbul’daki ulaşım, katı atıkların toplanması gibi işleri görünce içimiz umutla doldu. Desteğinizle halkımız için çok şeyler yapacağız. Bu imzayla birlikte Akra ve İstanbul arasında bir bağ kurulacak. İşbirliğinin de ötesine geçilecek. Akra’ya ziyaretlerinizin sürmesini istiyoruz. Biz evimize umutla döneceğiz” diye konuştu.


Törende konuşmaların ardından mutabakat zaptı İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ile Akra Belediye Başkanı Alfred O. Vanderpuiye arasında imzalandı. Programın sonunda karşılıklı hediyeler verildi ve hatıra fotoğrafı çektirildi.

İBB


Geri Dön