25 / 04 / 2024

İbrahim Turhan: Yatırım için 12.5 trilyon dolarlık sermaye ihtiyacı var!

İbrahim Turhan: Yatırım için 12.5 trilyon dolarlık sermaye ihtiyacı var!

5'inci İstanbul Finans Zirvesi'ne Türkiye'nin de aralarında bulunduğu gelişmekte olan ülkeleri damga vurdu. BIST Başkanı İbrahim Turhan, dünyada yatırımın finansmanı için 12.5 trilyon dolarlık sermayeye ihtiyaç olduğunu söyledi...



5'inci İstanbul Finans Zirvesi'ne Türkiye'nin de aralarında bulunduğu gelişmekte olan ülkeleri damga vurdu. BIST Başkanı İbrahim Turhan, dünyada yatırımın finansmanı için 12.5 trilyon dolarlık sermayeye ihtiyaç olduğunu söyledi.


Dünya ekonomisinde hızla değişen dengeler, finans sektöründe yoğun bir gündem yaratıyor. Önümüzdeki 10 yıl içinde sektörü hayli yoğun bir gündem bekliyor. Gelişmekte olan ülkelerin ise yoğunluğun merkezinde olacağı tahmin ediliyor. SABAH Gazetesi'nin basın sponsorluğunda gerçekleşen 5'inci İstanbul Finans Zirvesi'ne (IFS) katılan Borsa İstanbul (BIST) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Turhan, başta gelişmekte olan ülkeler olmak üzere dünyada yatırım finansmanı için ihtiyaç duyulan özkaynak sermaye miktarının 12.5 trilyon dolara yakın olduğunu belirtti. Turhan, 2025'e kadar ortaya çıkacak her 10 küresel şirketten 7'sinin gelişmekte olan ülkelerde olacağı tahminini paylaştı. Başkan Turhan, modern kapitalizmin tarihi boyunca ilk defa 2011'de gelişmekte olan ülkelerin ve yükselen piyasa ekonomilerinin dünya toplam hasılasına yaptığı katkının gelişmişlerinkine eşitlendiğini aktardı. Turhan, projeksiyonların gelişmekte olan ve yükselen piyasa ekonomilerinin giderek daha fazla rol ve etkinlik sahibi olacağını gösterdiğine işaret etti. 


DENGELER DEĞİŞİYOR 

2010'da yıllık toplam geliri 1 milyar doları aşan şirketlerin 4'te 3'ünün gelişmiş ülkelerde olduğu bilgisini veren Turhan, "2025 için yapılan projeksiyonlarda ise yıllık toplam geliri 1 milyar doları geçen 15 bin küresel şirket olacağı ve bunun yaklaşık yarısının yükselen piyasa ekonomilerinde yer alacağı tahmin ediliyor" diye konuştu. 


IRAK OLMASAYDI İHRACAT ÇİFT HANELİ BÜYÜRDÜ

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi ise İstanbul Finans Zirvesi'nde yaptığı konuşmada "AB'de yaşanan olumlu gelişmelere, özellikle Irak'taki olumsuz gelişmeler eklenmeseydi, ihracatımızı çift haneli rakamlarla artırmış olacaktık" dedi. Başkan Büyükekşi, ihracatla finansı birbiriyle yakın ilişki içinde gördüklerini dile getirdi. Bundan sonraki dönemde de ihracatla finansın her zaman birbirini destekler nitelikte olmasını önemsediklerini söyleyen Büyükekşi, şunları anlattı: "2013'te ihracat Türkiye'nin büyümesinde itici güç olamadı. Ancak 2014'te ise tam tersi bir gelişme seyretti. Özellikle 1 ve 2'nci çeyrek büyümesinde ihracatın büyümeye olumlu katkı verdi."


Beklentilerinin , 3 ve 4'üncü çeyrekte de ihracatın büyümeye olumlu katkı vereceği yönünde olduğunu belirten Büyükekşi, "İhracat artarken ithalat azalıyor, böylece cari açık geriliyor. Bu da Türkiye açısından son derece önemli" dedi.


DÜNYA KRİZ PSİKOLOJİSİNDEN KURTULAMADI

İstanbul Finans Zirvesi (IFS) Danışma Kurulu Başkanı Murat Yülek, 5 yıldır dünya ekonomisinin kriz psikolojisinden çıkamadığını bildirdi. Yülek, 2013'ün Türkiye ve gelişmekte olan piyasalar açısından iyi bir yıl olduğunu söyledi. Böyle bir ortamda zirvenin bu yılki ana temasını "yenilikçi finans" olarak belirlediklerini anlatan Yülek, IFS danışma kurulunun uzun dönemli eğilimleri temel almaya çalıştığını ifade etti.


Sabah 


Geri Dön