28 / 03 / 2024

İÇDAŞ'ın biyoçeşitlilik projesi meyvelerini vermeye başladı!

İÇDAŞ'ın biyoçeşitlilik projesi meyvelerini vermeye başladı!

İÇDAŞ tarafından liman bölgesini de içine alan alanda başlatılan ve trol avcılarının tepkisine neden olan biyoçeşitlilik projesi kısa sürede sürpriz sonuçlar vermeye başladı. Marmara'da görülmeyen Caretta Caretta’lar geri döndü...




İÇDAŞ tarafından liman bölgesini de içine alan alanda başlatılan ve trol avcılarının tepkisine neden olan biyoçeşitlilik projesi kısa sürede sürpriz sonuçlar vermeye başladı


Çanakkale’nin Biga ilçesinde çelik ve enerji üretimini sürdüren İÇDAŞ’ın doğal yaşamı destekleme projeleri sonuçlarını hızlı vermeye başladı. Denizdeki ekosistemin onarılması ile uzun yıllardan beri Marmara'da görülmeyen Caretta Caretta’lar tekrar yaşam alanlarına geri döndükleri görüldü. 


28 Şubat 2014 günü İÇDAŞ tesislerinin bulunduğu sahilde Caretta Caretta tespit edildi. Tek başına görülen ve yardıma ihtiyacı olabileceği düşüncesi ile deniz kaplumbağası İÇDAŞ dalgıçlarınca karaya çıkarıldı. İÇDAŞ Çevre Müdürlüğü tarafından koruma altına alındı.


Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Deniz Kaplumbağaları Uygulama ve Araştırma Merkezi’nden Prof. Şükran Yalçın Özdilek tarafından ilk kontrolleri yapılan Caretta Caretta sağlık kontrolünden geçirildi. Sevimli deniz kaplumbağasının kontrollerinin tamamlanmasının ardından “markalama” yapılarak İÇDAŞ sahilinden doğal yaşamına geri bırakılacağı bildirildi. 


Proje geçtiğimiz mayıs ayında başlamıştı


2013 yılı Mayıs ayında İÇDAŞ tarafından başlatılan ve Onsekiz Mart Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesinin bilimsel desteği ile yürütülen proje ile İÇDAŞ Liman bölgesindeki biyoçeşitliliğin izlenmesi ve güçlendirilmesi amacıyla bir proje başlatılmıştı.


Proje kapsamında su altında yapılan keşiflerde dalışı bölgede yaşayan canlı türleri tespit edilerek biyo çeşitliliğin arttırılması için resif alanları oluşturulmuştu. Resif alanlarının trol balıkçılığını önlemesi nedeni ile deniz dibi yaşamı hızla kendini onarmaya başladı. Trol avının ortandan kalkması ve deniz canlıları için yeni yaşam alanları oluşturulması bölgedeki canlı çeşitliliğine ve mevcut canlıların sayısında artışa neden oldu.


Bu gelişmeler üzerine bölgedeki balıkçı köyleri muhtarları Güney Marmara Kalkınma Ajansının desteklediği ve Onsekiz Mart Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesine bir proje hazırlattılar. Proje ile tüm Çanakkale ili sahilindeki çorak deniz alanları tespit edilerek, buraların resiflerle kaplanması için ilk adım atıldı. Proje, biyo çeşitliliği zenginleştirirken, bölgedeki canlılığın daha da artmasını sağladı. Bölgede rastlanan caretta caretta da bu canlılığın en önemli örneklerinden biri oldu.  

 


Dünya


Geri Dön