26 / 04 / 2024

İçişleri Bakanlığı'nın el koyduğu soruşturma dosyalarında metro ihaleleri de mi var?

İçişleri Bakanlığı'nın el koyduğu soruşturma dosyalarında metro ihaleleri de mi var?

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) eski başkanları Kadir Topbaş ve Mevlüt Uysal’ın metro ihalelerinde tahmini 1 milyar TL kamu zararına sebep olduğu ileri sürülerek yapılan suç duyurusu Danıştay’dan döndü.



İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) eski başkanları Kadir Topbaş ve Mevlüt Uysal’ın metro ihalelerinde tahmini 1 milyar TL kamu zararına sebep olduğu ileri sürülerek yapılan suç duyurusu Danıştay’dan döndü.

Cumhuriyet'te yer alan habere göre; Danıştay, belediye başkanları hakkında soruşturmaya İçişleri Bakanlığı’nın izin vermesi gerektiğini ifade etti. CHP’li Başkan Ekrem İmamoğlu’nun başlattığı soruşturmaya da İçişleri Bakanlığı’nın el koyduğu ortaya çıktı. 

Eski İBB Başkanı AKP’li Kadir Topbaş döneminde Kaynarca-Pendik-Tuzla metro hattı, Ümraniye-Ataşehir- Göztepe metro hattı, Çekmeköy- Sancaktepe-Sultanbeyli metro hattı, Başakşehir- Kayaşehir metro hattı ve Mahmutbey- Bahçeşehir metro hattı ihale bedelleri yüksek görüldüğü için Topbaş’ın selefi AKP’li Mevlut Uysal tarafından durdurulmuştu.  

İhalelerin durdurulmasından sonra eski CHP'li İBB Meclisi üyesi Taner Kazanoğlu, Topbaş ve Uysal hakkında tahmini 1 milyar TL'lik kamu zararına yol açtıkları gerekçesiyle suç duyurusu yapılmıştı.

İstanbul Cumhuriyet Savcılığı’na verilen suç duyurusunda, Topbaş'ın ihalelerin yüksek meblağlarda yapılmasına göz yumarak "Görevi kötüye kullanma" ve "İhaleye fesat karıştırma" suçlarını işlediği; Uysal'ın ise yapı işine başlanmasına karşılık ihaleleri iptal etmeyerek kamuyu yeniden zarara uğrattığı iddia edildi. 

İçişleri Bakanlığı nın el koyduğu soruşturma dosyalarında metro ihaleleri de mi var?

DANIŞTAY: KAMU HİZMETİNDE AKSAMA GÖRÜLMEDİ

Suç duyurusu üzerine İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı İçişleri Bakanlığı’ndan onay vermedi. Kazanoğlu, Bakanlığın soruşturma izni vermemesi üzerine bakanlığın bu kararını Danıştay’a götürdü. Danıştay Birinci Dairesi, Bakanlığın kararına yapılan itirazın reddine oybirliği ile karar alırken, ret gerekçesini şu şekilde açıkladı:

“Dosyanın incelenmesinden, söz konusu ihalelerin yüksek yaklaşık maliyetler hesaplanarak, mevzuata aykırı gerçekleştirildiği yönündeki eylemle ilgili olarak, anılan ihalelerin iptali istemiyle idari yargı mercilerinde dava açılabileceği, diğer taraftan söz konusu ihalelerin iptal edildiği yönünde Büyükşehir Belediye Başkanlığınca basın açıklaması yapıldığı ileri sürülmüşse de, ihalelerin iptal edilmediği ve yapılan ihale sözleşmeleri doğrultusunda metro hatlarının yapımına devam edildiği, bu durumda kamu hizmetlerinin gördürülmesinde bir aksama yaşanmadığı anlaşılmıştır.”

'İÇİŞLERİ 40 SORUŞTURMA DOSYASINA EL KOYDU'

Taner Kazanoğlu, kamu zararı ve süreçle ilgili olarak yaptığı açıklamada, CHP’li Başkan Ekrem İmamoğlu’nun bu olayla ilgili iç soruşturma yaptığını, fakat İçişleri Bakanlığı’nın el koyduğu İBB’nin 40 soruşturma dosyası arasında metro ihalelerinin de olduğunu belirtti.

İBB'nin aldığı araziler için incelemeyi Bakanlık müfettişleri yapacak!


Geri Dön