23 / 04 / 2024

İcralık ev nasıl alınır?

 İcralık ev nasıl alınır?

İcralık olan bir gayrimenkulu almaya karar verdiyseniz, söz konusu evin alımında atılması gereken adımları iyi bilmeniz gerekir. Adım adım icralık ev nasıl alınır? sorusunun detayları...




İcralık gayrimenkuller piyasa değerinin çok altında satıldığı için birçok insan tarafından tercih edilebiliyor. Evler icralık olduklarında ihalelerinde bedellerinin ilk artırmada yüzde 60'ı, ikinci artırmada da yüzde 40'ına kadar düşebiliyor. İşte söz konusu elde edilecek bu kazançtan nasiplenmek isteyenler icralık bir gayrimenkulu alma yoluna gidebiliyor. 


İcralık olmuş bir gayrimenkul alımında herhangi bir sakınca görmeyerek, evi almaya karar verdiyseniz izlemeniz gereken yollara hakim olmanız gerekiyor. İcralık bir evi alırken yapılması gereken ilk şey, bir avukata satış dosyasını incelettirmek. İhaleye konu olmuş gayrimenkulun iskan durumunu, imar vaziyetini ve imar planında alacağı konumu avukat yardımıyla değerlendirmek gerekiyor. 


Ek masraflar neler? 

İhalede ileri sürülecek gayrimenkulun azami limitini belirlemek, icralık ev nasıl alınır? sorusunun yanıtları içinde yer alıyor. Bunun dışında karşılaşılabilecek ek masraflara da hazırlıklı olmak gerekir. Söz konusu azami limitin üzerine 150 metrekare konutlarda yüzde 18, 150 metrekare altında ise yüzde 1 KDV, tellaliye ve damga resmi eklenerek, ek masrafların hesabını yapmak da izlenecek adımlar arasında yer alıyor. 


Ödenebilecek masraflar arasında; ihaleye girmeyi düşünen kişi yatırımcı ise icradan satın aldığı tarihten itibaren Gelir Vergisi Kanunu gereğince 3 yıldan önce taşınmazı bir başkasına satması halinde aradaki fark kadar gelir vergisi ödemek durumunda kalacağını da göz önünde bulundurması gerekiyor. 


İcralık gayrimenkulun ihalesinde dikkat edilmesi gereken hususlar ise şöyle sıralanıyor; 


-İhalenin kurallara uygun bir şekilde yapıldığına ve bitirildiğine, 


-İhalede en yüksek bedeli verenin tutanağa açıkça yazıldığına, 


-İhaleye katılıp gayrimenkulu satın alamayanların teminatlarını geri aldıklarına dair zaptın imzalandığına,


-İhaleyi kazanan kişinin teminatının kasaya alındığına dair ibarenin yazıldığına,


-İcra müdürünün satışın sonlandığını ilan etmesine dikkat etmeleri gerekir.



Şebnem BER/Emlakkulisi.com 


Geri Dön