25 / 04 / 2024

İhale yoluyla sözleşme yapılan firmaların hak ediş ödemeleri mecliste!

İhale yoluyla sözleşme yapılan firmaların hak ediş ödemeleri mecliste!

İhale yoluyla sözleşme yapılan firmaların hak ediş ödemeleri TBMM gündemine taşındı. CHP'li Öztunç, konuya ilişkin soru önergesi hazırladı...  



CHP Kahramanmaraş Milletvekili Ali Öztunç, ihale yoluyla sözleşme yapılan firmaların hak ediş ödemelerine ilişkin soru önergesi hazırladı. Öztunç, sorusunun Gençlik Ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu tarafından yanıtlandırılmasını istedi.

CHP'li Öztünç, ''Son yıllarda, kamudan alacaklı olduğundan dolayı nakit sıkıntısına düşen birçok firma konkordato ilan etmek zorunda kalmıştır. Kamuya iş yapan ve hakkedişleri zamanında tahsil edemeyerek nakit sıkıntısına düşen icra takibine geçen firmaların, kamu ile yapılan sözleşmelerde taahhüt edilen günlerde kamunun borcunu ödemediği durumlarda icra iflas kanununun 82 maddesine göre kamu mallarının haczedlmememesinin kalkan olarak kullanıp müteahhit firmaların ödemesi geciktirilmektedir'' diye konuştu.

CHP Kahramanmaraş Milletvekili Ali Öztunç'un soruları:
1- Şirket iflaslarının önüne geçilmesi açısından, kamuya iş yapan firmaların ödemelerine kolaylık getirilmesi konusunda Bakanlık olarak ne gibi tedbirler alacaksınız?
2- Şirketlerin kamudaki alacaklar ile ilgili yasal işlemler başlatılmış hukuki davalarında yasal faizi oranlarının piyasa faiz oranları ile eşitlenmesi yönünde bir çalışmamız olacak mı?
3- İhale yasasında mal ve hizmet satın alan kurumların sözleşmedeki ödeme günlerine uymamaları durumunda ek cezai müeyyide getirilmesi yönünde bir çalışma yapacak mısınız?
4- Kamu ihalelerine giren firmaların, ihalelerdeki damga vergileri vs gibi işe başlamadan ödenen bedellerin yasal olarak hak edişlerden mahsup edilmesi yönündeki talepleri doğrultusunda bir çalışmanız var mıdır?


Geri Dön