24 / 04 / 2024

Ihlara Vadisi geleceğe hazırlanıyor!

Ihlara Vadisi geleceğe hazırlanıyor!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca jeolojik özellikleriyle adeta açık hava müzesini andıran Ihlara Vadisi' nin geleceğini şekillendirmek amacıyla bölgenin 20 yıllık vizyonunu oluşturacak yönetim planı hazırlanıyor...



Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca, Ihlara Vadisi'nin 20 yıllık vizyonunu şekillendirecek yönetim planı hazırlanıyor.


Bakanlık, dünyanın en büyük kanyonları arasında gösterilen ve jeolojik özellikleriyle adeta açık hava müzesini andıran Ihlara Vadisi'nin korunarak geleceğe taşınması için yönetim planı hazırlamaya başladı.


Yönetim planı çerçevesinde Aksaray Ihlara Vadisi Bölgesi'nin 20 yıl boyunca ekonomik, sosyal ve kültürel alanda daha etkin şekilde turizme katkı sağlaması için bilimsel çalışmalar yapılacak.


Bilimsel veriler ışığında paydaş kurumların da fikir ve görüşleri alınarak hayata geçirilecek yönetim planının bölgeye turizm açısından canlılık kazandırması bekleniyor.


-24 yıl önce özel çevre koruma bölgesi ilan edildi


Aksaray'ın Güzelyurt ilçesi Kaymakamı Mustafa Duruk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ihlara Vadisi'nin özel çevre koruma bölgesi olduğunu anımsattı.  


Ihlara Vadisi Özel Çevre Koruma Bölgesi'nin, 22 Ekim 1990'da Bakanlar Kurulu kararıyla tespit ve ilan edildiğini hatırlatan Duruk, bölgenin 54,34 kilometrekarelik alanı kapsadığını belirtti.


Duruk, jeolojik, arkeolojik, etnografik, biyolojik, tarımsal ve turizme yönelik özelliklere sahip bölgenin zengin doğal ve kültürel değerleri bulunduğunu anlattı.


-Bölgenin doğal, kültürel ve sosyoekonomik değerleri korunacak


Vadi ve çevresinin sahip olduğu doğal ve kültürel değerleri korumak için özel çevre koruma bölgesi ilanından itibaren alanda bir takım çalışmalar yürütüldüğünü dile getiren Duruk, "Bölgenin doğal, kültürel ve sosyoekonomik değerlerinin korunarak kullanılması için yönetim planı hazırlanması gerekliliği ortaya çıkmıştır. Araştırma çalışmaları sonuçları kullanılarak yönetim planı sürecine altlık oluşturulmuştur" dedi.


-Teleferik ve asansörlü iniş-çıkış sistemi kurulacak


Ihlara Vadisi'ne teleferikli ve asansörlü iniş-çıkış sistemi kurulacağına dikkati çeken Duruk, bu sayede Aksaray'da en çok ziyaret edilen turizm merkezi olan vadideki önemli bir sorunun çözüleceğini söyledi. 


Duruk, Ihlara Vadisi'nin doğal ve tarihi dokusuna zarar vermeden Koruma Kurulu onaylı iniş çıkış sistemleri projesinin hazırlandığını kaydetti.


Vadide yapılacak çalışmaların bilimsel veriler çerçevesinde, kurumların görüşleri doğrultusunda yürütüleceğini ifade eden Duruk, şöyle konuştu:


"Vadi içerisinde yaklaşık 100 kilise var. Bunların içerisinde 12'si gezilebilecek durumda. Bir kısmının restorasyonu devam ediyor. Bunların restorasyonu için ilgili kurum ve kuruluşlara yazdık. Bu işin de yakın bir zamanda halledileceğini öngörüyoruz."


Duruk, kameralı güvenlik sistemi kurma, yürüyüş yollarının düzenlenmesi, fresklerin restorasyonu ve girişteki tesisin modernizasyonu gibi projelerin de tüm hızıyla devam ettiğini vurgulayarak, vadide trekking, balon gibi aktivitelerin gerçekleştirilmesine yönelik çalışmaların da sürdürüldüğünü aktardı.


-Hedef 2 milyon turistin tamamını çekmek


Kapadokya bölgesini yılda yaklaşık 2 milyon kişinin gezdiğine işaret eden Duruk, "Bunların yaklaşık 800 bini ilçemizi ziyaret ediyor. Yapacağımız çalışmalarla Kapadokya bölgesine gelen turistin tamamının Ihlara Vadisi'ni ziyaret etmesini amaçlıyoruz" ifadelerini kullandı.


Dokuz Sütun 


Geri Dön