24 / 04 / 2024

İkametgah nasıl taşınır?

İkametgah nasıl taşınır?

İkametgah bir kimsenin yerleşme kast ve niyetiyle oturduğu yer anlamına geliyor. Herkesin tek bir ikametgah adresinin olması gerekiyor. Taşınanların ikametgahını da taşıması gerekiyor. Peki, ikametgah nasıl taşınır?



İkametgah nasıl taşınır?

İkametgah, ikamet edilen; oturulan yer anlamına geliyor. Diğer ifade ile bir kimsenin yerleşme kast ve niyetiyle oturduğu yer anlamına gelen ikametgah konusunda hukuken herkesin tek bir ikametgah adresinin olması gerekiyor.


5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanununun 48 inci maddesi çerçevesinde adres bilgilerinin sağlıklı ve güncel tutulması amacıyla; beyan edilen adresin boş konut olması halinde, herhangi bir belge istenmiyor. 


Beyan edilen adresin daha önce bir başkası tarafından beyan edilmiş olması nedeniyle halen dolu olarak gözükmesi durumunda; adres beyanında bulunan kişiden beyanını teyit edici elektrik, su, telefon, doğalgaz abonelik sözleşmesi veya faturası, noterden tasdikli kira sözleşmesi gibi belgeler istenir.


İkametgah edilen yerden taşınılması durumunda, yasal olarak ikametgahın da taşınması gerekiyor. Peki, ikametgah nasıl taşınır? 


5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanununun 50 nci maddesinin yedinci fıkrası gereğince, adres bildirimi şahsen, iadeli taahhütlü mektup veya kargo ya da elektronik imza sahiplerince elektronik posta ile yapılabiliyor.


İkametgah taşımama cezası 2014..

İkametgahın taşınmaması durumunda; cezai işlem uygulanıyor.5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanununun 68 inci maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi gereğince, 2014 yılı için adres bildirimlerinin süresi içinde yapılmaması halinde 436,00 TL, gerçeğe aykırı beyanda bulunulması halinde ise, 875,00 TL idari para cezası uygulanıyor.


İnternet üzerinden ikametgah değiştirme!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön