19 / 04 / 2024

İkinci 100 Günlük Eylem Planı inşaat sektörüne iyi gelecek!

İkinci 100 Günlük Eylem Planı inşaat sektörüne iyi gelecek!

Hükümetin ikinci 100 günlük yol haritası belirlendi. İŞKUR aracılığıyla 200 bin kişi özel sektörde istihdam edilecek. Ulaştırmadan enerjiye birçok alanda dev projeler ihaleye çıkacak.



CUMHURBAŞKANI Recep Tayyip Erdoğan, İkinci 100 Günlük İcraat Programı’nı açıkladı. Yaklaşık 24 milyar TL’lik 454 eylemin hayata geçirileceği ikinci 100 günde İŞKUR aracılığıyla çoğu kadın ve gençlerden oluşan 200 bin kişinin özel sektörde istihdamı sağlanacak.

Para Dergisi'nden Hülya Genç Sertkaya'nın haberine göre  Ankara  ve İstanbul’da yeni sanayi alanları belirlenecek. Konut Piyasası Takip Sistemi kurulacak. Kanal İstanbul yapım ihale ilanı başta olmak üzere ulaştırmadan enerjiye, savunma sanayinden çevreye birçok alanda dev projeler için ihaleye çıkılacak.

Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen Cumhurbaşkanlığı İkinci 100 Günlük İcraat Programı tanıtım toplantısında konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, iç ve dış kaynaklı tüm engelleme girişimlerine rağmen hedeflere ulaşma yönünde önemli mesafe aldıklarım belirterek, İlk 100 Günlük icraat Programımda yer alan 400 eylemden 340’ını tamamladıklarını vurguladı. 

Şekib AVDAGİÇ / İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı
''İş dünyamıza gelecek için umut verdi''

İkinci 100 Günlük Eylem Planı inşaat sektörüne iyi gelecek!

454 projeli 24 milyar TL’lik İkinci 100 Günlük Eylem Planı, zorlu yıla güçlü başlangıç sağlayacak ve Türkiye'ye dengeleme döneminde büyük enerji katacak. İcraat programının hayata geçirilmesiyle 2019, üreticinin kazanç hanesine yazılacak. Eylem planında sosyal konuların yanı sıra bürokrasinin hızlandırılması enerjide yeni hedefler konulması, kayıt dışı ekonomi ile mücadele, KDV iadelerinin ödenmesi, finansal istikrarın güçlendirilmesi, yüksek teknoloji yatırımlarına finansman sağlanması, milli üretim için KOBİ'lere destek vurguları son derece önemli. İcraat planı, iş dünyamıza gelecek için umut verdi.

İHALELERE ÇIKILACAK

İkinci 100 günde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın gündeminde 39 eylem olacak. “3 Boyutlu Şehir Modelleri Üretimi” çerçevesinde ilk etap ihaleleri bu dönemde yapılacak. Ankara Kızılay Saraçoğlu Mahallesi’ndeki ilk toplu konut projesinin özgün dokusu korunarak yenilenmesi için ihaleye çıkılacak. İkinci 100 günde İstanbul Esenler ve Üsküdar Çamlıca Riskli Alan Kentsel Dönüşüm Projeleri’nin ihaleleri gerçekleştirilecek ve inşaatlarına başlanacak. Ayrıca Konya, Kırşehir, Çorum, Kastamonu ve Trabzon illerinde tescil harici alanların tescillerinin yapılmasına yönelik pilot çalışma ihale edilecek. Katı Atık Programı (KAP) kapsamında toplam 18 adet katı atık toplama, taşıma, geri kazanım ve bertaraf tesisinin inşaat, proje ve ihaleleri yapılacak. Yeni dönemde Kanal İstanbul Projesi’ne ilişkin imar planı çalışmalarına devam edilecek. İlk iki etap onaya hazır hale getirilecek.

Sıfır Atık Projesi uygulamalarının yaygınlaştırılması kapsamında uygulamaya geçilen kamu kurumu sayısı 13 bine yükseltilecek. Emlak Bankası’nın yapılandırma süreci tamamlanarak faaliyete geçirilecek. Ankara ve İstanbul’da belirlenen alanlarda “Sanayi Alanı” olarak imar planlan yapılacak ve yatırımcı kurum, kuruluş ve belediyelere devri sağlanacak. Konut Piyasası Takip Sistemi’nin kurulması çalışmalarına başlanacak.

10 BİN AİLEYE SOSYAL KONUT

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile “Yatırımlar İçin Arazi İhtiyacı Analizi” yapılacak. Yerel Yönetimlerin Altyapısının Güçlendirilmesi amacıyla yol, içme suyu, atık su, jeotermal ishale hattı gibi toplam 74 adet yapım işi tamamlanacak ve 14 adet yeni yapım işi başlatılacak. Daha yeşil ve yaşanabilir şehirler hedefi kapsamında 40.8 km bisiklet yolu, 3.5 km yeşil yürüyüş yolu, çevre dostu sokak ve 12 bin metrekare gürültü bariyeri yapılacak. Şehit aileleri, harp ve vazife malullerine faizsiz konut kredisi kullandırılacak. 10 bin aileye sosyal konut satışı gerçekleştirilecek.

20 milyon metrekare yüzölçümlü Hazine taşınmazı yatırım teşvik belgeli yatırımcılar için arz edilecek. 40 milyon metrekare yüzölçümlü Hazine taşınmazları üzerinde ağaçlandırma, hayvancılık ve tıbbi, aromatik ve süs bitkileri yetiştiriciliği faaliyetlerinin yapılması desteklenecek. 20 bin hak sahibi çiftçi tarafmdan kullanılan tarım arazileri hak sahiplerine doğrudan ve uygun bedelle kiralanacak. Turizm tesislerinin sözleşme sürelerinin uzatılması işlemlerine başlanılacak. 

5 ilde 19 farklı tipte konut projesi tamamlanacak. Akıllı şehirlerin altyapısını oluşturmak üzere 2019-2022 Ulusal Akıllı Kent Stratejisi ve Eylem Planı tamamlanacak. “Türkiye Mekânsal Strateji Planı” ön hazırlık, araştırma ve analizlerin tamamlanacak ve plan hazırlama süreci başlatılacak.

SAĞLIK BAKANLIĞI'NDAN 38 PROJE

Sağlık Bakanlığı bu dönemde 38 proje hayata geçirecek. Eylem Planı’na göre obezite ile mücadele için 30 adet obezite merkezi açılacak. Bilkent Şehir Hastanesi bünyesinde ileri rehabilitasyon hizmeti sunan 300 yataklı fizik tedavi hastanesinin açılışı yapılacak. Ankara ve İstanbul’da iki adet multidisipliner tedavi ve referans merkezi kurulacak, bir adet kalp merkezi açılacak. Yapımı devam eden dokuz hastane, bir ağız ve diş sağlığı merkezi hizmete açılacak. Erişkin yoğun bakım yatak sayısı 200 artırılarak 11 bin 145 yatağa çıkarılacak. 800 adet kara ambulansının alımı ve dağıtımı tamamlanacak. İlkyardıma sayısı 40 bin, OED (otomatik eksternal defibrilator) kullanım yetki belgesi sahibi kişi sayısı 180 kişi artırılacak. 50 ilaç daha yerelleşme kapsamına alınacak.

Celal KOLOĞLU / Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası Yönetim Krl. Bşk.
''Ekonominin ihtiyaç duyduğu yol haritası''

İkinci 100 Günlük Eylem Planı inşaat sektörüne iyi gelecek!

İkinci 100 Günlük Eylem Planı ekonomide hedeflenen dönüşümü sağlayacaktır. Türkiye’nin en büyük projelerinden Kanal İstanbul'un ihale süreci diğer yandan otoyollar, banliyö hatları, barajlar, içme suyu, atık suyu, kentsel dönüşüm projeleri gibi sektörümüzü ilgilendiren pek çok önemli husus eylem planında yer alıyor. Kayıt dışı ekonomiyle mücadele vurgusu da çok değerli. Güvenli iş yerlerinin ödüllendirilmesi de sevindirici. Ticari davalarda da zorunlu arabuluculuk uygulamasına başlanması ve bazı tüketici davalarında zorunlu arabuluculuk müessesesinin getirilmesi iş hayatının akışına olumlu katkıları olacak. İkinci 100 Günlük Eylem Planı, Türkiye ekonomisinin ihtiyaç duyduğu yol haritasını ve gelecek dönem projeksiyonunu kararlılıkla ortaya koyuyor. İnşaat sanayicileri olarak bizler de Türkiye ekonomisini dönüştürecek proje ve politikaları içeren bu süreçte üzerimize düşen sorumlulukları yapmaya ve var gücümüzle çalışmaya hazırız.


İkinci 100 Günlük Eylem Planı'ndan inşaat sektörüne neler çıktı?


Geri Dön