26 / 04 / 2024

İkinci el konuta talep yok!

 İkinci el konuta talep yok!

Öncelikle ikinci el konuta talep neredeyse yok gibi... O kadar çok konut arzı var ki, öncelik tabii ki yeni yapılan konutlarda



Bunun anlamı açık; eğer yatırım amaçlı, buraları çok prim yapacak tadında konut aldıysanız, artık uzun vadeli yatırımcısınız. Öyle ki şu an için rakipleriniz sıfır konutlar. Başa çıkmak çok zor.


Halihazırda kiraların yükselmemesinden anlamanız gerekir.

Sıfır konutlarda da, al bu kirazdan, kalmaz birazdan gazıyla ev satılmaya çalışılıyor. Şirketlerin, şimdi al 24 ay sonra öde, kira garantisi bizden, satamazsanız biz geri alınz, kiracı bulamazsanız biz oturur size kira öderiz, peşin verin balkon hediye edelim ya da yüzde 30 indirim yapalım kampanyaları doludizgin gidiyor.


Kentsel dönüşüm

Müteahhitler, babalarının hayrına bu işi yapmadıktan gibi, siz de dayılannm oğlu olmadığınıza göre demek ki konuta talep çok azaldı, olanı kendine çekmeye çalışıyor.


Sırf bu kadar da değil... Kentsel dönüşüm ve 2B arazilerinin satıştan da söz konusu.

Kentsel dönüşüm adıyla yıkılan mahallelere koca koca apartmanlar dikilecek. Şimdi 50 ailenin oturduğu bölgede, yakında 350 ailenin oturabileceği yapılar boy gösterecek. Müteahhit kat ve metrekareyi iyice büyütecek. Bu ne demek? Eskiden oturan 50 aileye ver birer konut, geri katan 300 daireyi sat... Tam anlamıyla arzın merkezine seyahat... Hem de talep yokken!


Tüh be 2B

Ya 2B kanunu? Arsa fiyatlarını ucuzlatacak ve uzun bir süre için fiyatların yukan yönlü hareketlenmesine izin vermeyecek.

Zaten sektör müthiş bir rekabet içerisinde. .. En yüksek maliyet artıncı sebep otan arsa fiyatlannm düşmesi konut fiyatların da düşmesine sebep olacak.


Bu aralar ısrarla pompalanan, Türkiye’de yabancıların gayrimenkul edinmesi var. İyi de yabancılar gidip de 3 oda bir salon almaz ki... Ya güneyde sahil şeridinde ev alır ya da Sevda Tepesi’nde...

Diyeceğim o dur ki, ev bu saatten sonra yatırım için değil, ihtiyaç halinde alınır. İstis¬nalar kaideyi bozmaz.

Sözcü/Murat Muratoğlu



Geri Dön