28 / 03 / 2024

İkinci el konutlarda bu yıl hareket bekleniyor!

İkinci el konutlarda bu yıl hareket bekleniyor!

ERA Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Can Ekşioğlu, “Birinci eldeki konut arzı artarak devam ediyor ama ikinci elde daha yüksek oranlı artış var. 2016’da, ikinci el konutlarda ciddi hareket bekliyoruz” dedi.



Türkiye’deki büyümesini artan bir hızla sürdüren ABD merkezli gayrimenkul danışmanlık devi ERA yöneticileri; Türkiye’deki yatırımlarını, hedeflerini ve sektörü anlatmak üzere gayrimenkul basını ile bir araya geldi. ERA Gayrimenkul Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Can Ekşioğlu ve ERA Gayrimenkul Türkiye Koordinatörü Mustafa Baygan’ın ev sahipliğinde düzenlenen toplantıda özellikle ikinci el konut piyasasının geleceği masaya yatırıldı.  


Türkiye’de toplam 1 milyon 250 bin gayrimenkul alım satım işlemi yapıldığını söyleyen Can Ekşioğlu, bu işlemlerin, 5 milyar dolarlık gayrimenkul satış hacmine karşılık geldiğini söyledi. Bu yıl ikinci el konutlara çok ciddi talep beklendiğinin altını çizen Ekşioğlu “Birinci eldeki konut arzı artarak devam ediyor ama ikinci ele daha yüksek oranla artış var. Burada yabancıların da payı var. Yabancıların payı giderek artıyor. Potansiyel çok yüksek, yabancıya 15-20 bin konut satışı Türkiye için önemli bir rakam değil. İngiliz, Alman ve Ruslar’ın güneyde alımları devam ediyor. 2016’daki beklentiler, kurumsal yatırımcı girişi, yabancıların ilgisi ikinci eli daha da popüler hale getirecek” diye konuştu.

İran pazarı büyük potansiyel

Türkiye’de yılda 600 bin konutun el değiştirdiğine dikkat çeken Mustafa Baygan da bu yıl, bu rakamın çok üzerine çıkılacağını ifade etti. İkinci elin tercih edilmesinin nedenlerinin başında pazarlık yapma sürecinin geldiğini belirten Baygan, “Birinci el arzı adetsel olarak düşmüş olabilir, ikinci el bu yüzden daha revaçta. Şehir merkezinde yer kalmadı, gelişim akslara doğru kayıyor. İran da müthiş bir pazar Türkiye için, orayı unutmamak gerekiyor. Daha önce Türkiye’den ev alan İranlılar’ın iki yıl içinde tekrar alım yapması bekleniyor. 2 milyon turist geliyor İran’dan, önemli bir ülke olacak Türkiye için.  İranlılar’ın gayrimenkul yatırımı yapan kitlesinin yüzde 40’ı konut alımı için gelecek. 1.5 milyon konut satışını zorlayabiliriz 2016’da. Çin’in beklendiği kadar kötü sonuçlar vermemesi, seçim atmosferinin geride kalması, Güneydoğu’daki acıların geride kalacak olma beklentisi 2016’ının iyi bir olmasına neden olacak” diye konuştu.


Gayrimenkulün en çok kazandıran yatırım enstrümanı olduğunun altını çizen Baygan, altının son 5 senede birinci sıradayken son yılda gerilediğini hatırlattı. Baygan “Gayrimenkulün ilk sıraya yerleştiği bir dönemdeyiz. Yurt dışıyla kıyasladığımızda konut fiyatları yüksek değil. Metrekare fiyatlarına baktığımızda bunun böyle olduğunu görüyoruz. Türkiye’de daha 10-15 yıl konut fiyatları artmaya devam edecek” dedi.

Yasa, mağduriyetleri ortadan kaldıracak

Çıkması sektör tarafından dört gözle beklenen yasa tasarısının çok önemli olduğuna dikkat çeken Ekşioğlu, konunun 7 yıldır konuşulduğunu söyledi. Ekşioğlu “Konuyla ilgili Bakanlıkla görüşüldü. Bu yıl Emlak Yasası’nın çıkmasını bekliyoruz. Öncelikler değişse en önemli konu. Lisansa ihtiyaç var bu işi yapmak için. Herkes komisyoncu olabiliyor Türkiye’de, herkes emlakçı olabilir. Alıcı satıcı arasında çok büyük problemler çıkabiliyor. İpotek, tapu yapısında ciddi sıkıntı oluyor. Çok mağdur insan var. Ciddi davalar var konuyla ilgili. Aracılar bunu ortadan kaldıracak. İkinci elde fiyatlar daha gerçekçi, ikinci ele yatırım yapmak daha mantıklı. Yanılma olasılığı ikinci elde daha az” dedi. 

2016 sonu hedefi; 60 ofise ulaşmak

Şu anda aktif 33 ofisi bulunan Era Türkiye’nin 2016 sonu hedefinin bu rakamı, 60’lara çıkarmak olduğunu belirten Mustafa Baygan hedefleri ile ilgili şunları söyledi: “ERA, Avupa’da yüzde 90 tutundurma oranıyla lider. 2 milyar dolar portföy hacmine sahip olan Reology Grubu bünyesinde yer alan ERA, bu oranla kendine farklı vizyon çizmiş. Türkiye’de de biz bunu yakalamak için çalışıyoruz. 

Bu doğrultuda ‘Microsoft’ ve ‘Findeks’le devrim niteliğinde anlaşmalara imza attık. ERA Gayrimenkul’ün, Microsoft’la imzaladığı işbirliği ile bundan böyle ERA Gayrimenkul danışmanları ofise gitmeden tüm işlerini mobil cihazlardan yürütebilecek. 


Sektörde bir ilk olan Findeks işbirliği ile ise ilk defa kiracı ve alıcının kredi notları satım ve kiralamayı gerçekleştiren tarafla paylaşılacak. Kredi notları, risk raporu ve çek raporu gibi önemli ürünlere sahip olan Findeks’in sağladığı avantajlardan en büyüğü, alıcı ve kiracının bundan önce tüm borçlarını düzenli ödeyip ödemediği bilgisini, onayı olduğu takdirde karşı tarafla paylaşıyor olması. 


Her türlü ekonomik değişikliğe karşı gelişimi artırmak ve ‘Kaliteli Yatırım Danışmanlığı’ algısını oluşturmak için eğitime büyük önem veren ERA, gayrimenkul sektöründe kaliteli, eğitimli ve profesyonel kadroların yetiştirilmesi amacıyla kurslar da açıyor. ‘Emlak Reklam ve Araştırma Kursu’nun üç farklı MEB onaylı sertifika programı üzerinde eğitim veriliyor. Kurstan başarı ile mezun olan kursiyerler MEB onaylı sertifikalarını almalarının haricinde gayrimenkul sektöründe kurumsal marka çatısı altında çalışma imkanına da kavuşuyor.” 


Haber Dünya gazetesinde şöyle yer aldı;


ERA Türkiye, Emlak Komisyonculuğu Yasası'nı bekliyor 


Türkiye'de konutların yüzde 70'inin ev sahipleri tarafından, satıldığını aktaran ERA Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Can Ekşioğlu, "Bu oran dünya ortalamasının üstünde. Amerika'da ise bu oran neredeyse sıfır" diye konuştu. Türkiye'de 5 milyar dolarlık bir gayrimenkul komisyon hacmi olduğunu aktaran Ekşioğlu, "Bu işlemin 3.5 milyar dolarını ev sahipleri yönetirken gayrimenkul danşmanları 1.5 milyar doları yönetiyor" diye konuştu. Bu durumun Emlak Komisyonculuğu Yasası nın olmamasından kaynaklandığını aktaran Can Ekşioğlu, yasanın çıkmasıyla ikinci elde satılan 600 bin konutun 200-300 binin gayrimenkul danışmanları tarafından satılmasının mümkün olduğunu dile getirdi.


 Yeni konut projelerinde müteahhitlerin artık gayrimenkul danışmanları aracılığıyla satış yapmaya başladığını ifade eden Can Ekşioğlu, "Müteahhitler artık işlerinin daire yapmak olduğunu anlamaya başladı. Böylece bir kişinin ucuza toplu alım yapması yerine gerçek fiyatlarla çok sayıda kişiye ulaşması mümkün oluyor. Bizde firma olarak İzmir'de bir firmanın birinci el konutlarını satmaya başladık" dedi. 


Konutun artık altında daha fazla kazandıran bir emtia haline geldiğine dikkat çeken Can Ekşioğlu, "Geçen 5yılda ikinci üçüncü sıradayken, son bir yılda birinci sıraya yükseldi. Bir yü içinde satılsa dahi kaybettirmiyor. Zaten fiyatlar Avrupa'daki büyük kentlerle kıyaslanınca Türkiye'de hala çok ucuz" diye konuştu. 


İranlılardan ciddi talep olacak İran'dan Türkiye'ye 1.5 milyona yakın turist geldiğini aktaran Ekşioğlu, ambargonun kalkmasıyla Türkiye'de İranlüara yapılan konut satışında artış beklediklerini söyledi. 


İranlıların yatırımlarının yüzde 40'ını konuta yaptığını dile getiren Ekşioğlu, "İranlüarın yarısı Türkiye'de konut yatırımı yapmak istiyor. Halen Türkiye'de alım yapanlar listesinde 6-7'nci sıradalar. Yabancıya satüan konutun payı 1.8 oranında. İranla birlikte bu daha da yükselir" dedi. 


Dünya



Haber Bugün Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


Era Gayrimenkul Türkiye Başkanı Can Ekşioğlu ve Koordinatör Mustafa Baygan, dün bir toplantı düzenleyerek sektörle ilgili güncel değerlendirmeler yaptı. Sektörün büyüdüğüne, bu nedenle yaşanan sorunların arttığına dikkati çeken Ekşioğlu, yeni bir emlak yasasına ihtiyaç olduğunu ifade etti. Ekşioğlu şöyle devam etti: 

“Konu ilgili bakanlıkla görüşüldü. Bu yıl yasanın çıkmasını bekliyoruz. Lisanslama ihtiyacı sürekli artıyor. Herkesin komisyoncu olabilmesi önemli sorun. Örneğin ev aldığını sanan biri tapuya gidince ipotekle karşılaşabiliyor. Çok mağdur insan var bu tür nedenlerle. Davalar birikiyor.” Ekşioğlu ayrıca, bu yıl ikinci el konut alışverişinin daha canlı olacağını belirtti. Yılda 600 bin konutun el değiştirdiğine dikkat çeken Baygan da, bu yıl, bu rakamın çok üzerine çıkılacağını ifade etti. Baygan yabancıların ilgisiyle ilgili de şunları anlattı: “İranlılar'ın iki yıl içinde tekrar alım yapması bekleniyor. Gayrimenkul yatırımı yapmayı hedefleyen İranlılar'ın yüzde 40’ı konut alımı için gelecek. Bu yıl Türkiye'de 1,5 milyon konut satışını zorlayabiliriz.”


Bugün


Haber Yeni Yüzyıl Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


ERA Gayrimenkul Türkiye Koordinatörü Baygan “Ambargoların kalkmasıyla İranlılar’ın gayrimenkul yatırımı yapan kitlesinin yüzde 40’ı Türkiye’ye gelecek” diye konuştu.


BATI ülkelerinin 35 yıldır İran’a uyguladığı ambargoların kalkması, gayrimenkul sektörü için yeni bir kapı açtı. Türk inşaatçılar İran’ın alt ve üst yapısı için talip olurken, gayrimenkul yatırımına önem veren İran vatandaşlarının Türkiye’deki konut alımlarını artırması bekleniyor. İran’dan her yıl iki milyona yakın turist geldiğini belirten ERA Gayrimenkul Türkiye Koordinatörü Mustafa Baygan, yabancıya konut satışında İran’ın 8’inci sırada olduğunu hatırlattı. Baygan “Daha önce Türkiye’den ev alan İranlılar’ın iki yıl içinde tekrar alım yapması bekleniyor. İranlılar’ın gayrimenkul yatırımı yapan kitlesinin yüzde 40’ı konut alımı için gelecek” diye konuştu.

İkinci elde 600 bin satış


ERA Gayrimenkul Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Can Ekşioğlu ve ERA Gayrimenkul Türkiye Koordinatörü Mustafa Baygan’ın ev sahipliğinde düzenlenen toplantıda ikinci el konut piyasasının geleceği de masaya yatırıldı. Geçtiğimiz yıl toplam 1 milyon 250 bin gayrimenkul alım satım işlemini yapıldığını aktaran Can Ekşioğlu, bu satışların 600 binini ikinci el satışların oluşturduğunu söyledi. Bu yıl ikinci el konutlara çok ciddi talep beklendiğinin altını çizen Ekşioğlu “Birinci eldeki konut arzı artarak devam ediyor ama ikinci ele daha yüksek oranla artış var. Burada yabancıların da payı var. Yabancıların payı giderek artıyor. Potansiyel çok yüksek.” diye konuştu.

‘Emlak yasası şart’



Ekşioğlu “Bakanlıkla görüşüldü. Bu yıl Emlak Yasası’nın çıkmasını bekliyoruz. Öncelikler değişse en önemli konu. Lisansa ihtiyaç var bu işi yapmak için. Herkes komisyoncu olabiliyor Türkiye’de, herkes emlakçı olabilir. Alıcı satıcı arasında çok büyük problemler çıkabiliyor. İpotek, tapu yapısında ciddi sıkıntı oluyor. Çok mağdur insan var. Ciddi davalar var konuyla ilgili” dedi.


Yeni Yüzyıl Gazetesi/ Taylan Özgür 



Haber Habertürk Gazetesi'nde şöyle yer aldı;


ABD merkezli gayrimenkul danışmanlık şirketi ERA Gayrimenkul Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Can Ekşioğlu, Türkiye'de toplam 1 milyon 250 bin adet gayrimenkul alım satım işlemi yapıldığını söyledi. 


Bu rakamın 5 milyar dolarlık gayrimenkul satış hacmine karşılık geldiğini belirten Ekşioğlu, "2016'da ikinci el konutlarda çok ciddi bir artış bekliyoruz" diye konuştu. 


ERA Gayrimenkul Türkiye Koordinatörü Mustafa Baygan da, İran'ın önemli bir pazar olduğunu hatırlatarak "Yapılan araştırmaya göre daha önce Türkiye'den ev alan iranlıların 2 yıl içinde tekrar alım yapması bekleniyor" diye konuştu. 

Habertürk



Bu haber Yeni Şafak Gazetesi'nde şöyle yer aldı:

Gayrimenkulde bu yıl ciddi büyüme beklediklerini söyleyen ERA Gayrimenkul Başkanı Can Ekşioğlu, “Yeni konut arzı artıyor, ancak ikinci el konutlara da ciddi talep bekliyoruz. Bu artışta yabancıların payı oldukça yüksek" dedi.

ERA Gayrimenkul Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Can Ekşioğlu, Türkiye'de geçen yıl toplam 1 milyon 250 bin gayrimenkul alım satım işlemi yapıldığını, bu işlemlerin 5 milyar dolarlık bir satış hacmine karşılık geldiğini söyledi. Bu yıl ikinci el konutlara çok ciddi talep beklendiğinin altını çizen Ekşioğlu “Birinci eldeki konut arzı artarak devam ediyor, ancak ikinci ele daha yüksek oranlı artış var. Burada yabancıların da payı var. İngiliz, Alman ve Ruslar'ın güneyde alımları devam ediyor. 2016'daki beklentiler, kurumsal yatırımcı girişi, yabancıların ilgisi ikinci eli daha da popüler hale getirecek” diye konuştu. Era Gayrimenkul Türkiye Koordinatörü Mustafa Baygan da Türkiye'de her yıl 600 bin konutun el değiştirdiğini, 2016 yılında bu rakamın aşılacağını söyledi.
İranlılar ikinci evlerini alabilir
Era Türkiye Gayrimenkul Koordinatörü Mustafa Baygan, Türkiye'den ev alan İranlılar'ın iki yıl içinde tekrar alım yapmasının beklendiğini söyledi. Bu ülkeden 2 milyon turistin geldiğine işaret eden Baygan, "İranlılar'ın gayrimenkul yatırımı yapan kitlesinin yüzde 40'ı konut alımı için gelecek" diye konuştu.
Esenyurt'ta 50 ay 0 faiz
Yüksekdağ Gayrimenkul, Esenyurt'ta konumlanan Evim Yüksekdağ projesinde 50 ay sıfır faizle satış kampanyası başlattı. Bu projede 2+1 daireler 90 - 123 metrekare, 3+1 daireler ise 142 - 148 metrekare arasında büyüklüğe sahip. Lansman öncesi 2+1 dairelere 245 bin lira, 3+1 dairelere ise 360 bin lira ve 50 ay sıfır faizli ödeme seçeneği ile alıcılara sunuluyor.

Yeni Şafak



Haber Posta Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...


ERA Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Can Ekşioğlu, 2016'da ikinci el gayrimenkul pazarında ciddi büyüme beklediklerini söyledi. Ekşioğlu, "Birinci eldeki konut arzı artarak devam ediyor ama ikinci elde daha yüksek oranlı artış var. 2016'da ikinci el konutlarda ciddi hareket bekliyoruz" dedi. 
Ekşioğlu'na göre bunda yabancıların da payı var. Yabancıya 15-20 bin konut satışının Türkiye için önemli bir rakam olmadığını belirten Ekşioğlu, "İngiliz, Alman ve Ruslar'm güneyde alımları devam ediyor. 2016'daki beklentiler, kurumsal yatırımcı girişi, yabancıların ilgisi ikinci eli daha da popüler hale getirecek" diye konuştu. ERA Gayrimenkul Türkiye Koordinatörü Mustafa Baygan ise ikinci elin tercih edilmesinin nedenlerinin başmda pazarlık yapma sürecinin geldiğini söyledi. Baygan, "Birinci el arzı adetsel olarak düşmüş olabilir, ikinci el bu yüzden daha revaçta. Şehir merkezinde yer kalmadı, gelişim çevreye doğru kayıyor" dedi. 



Posta


Haber Akşam Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


İkinci el konutlara bu yıl talep artacak ERA yöneticileri; Türkiye'deki yatırımlarını, hedeflerini ve sektörü anlatmak üzere bir toplantı düzenledi. ERA Gayrimenkul Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Can Ekşioğlu ve ERA Gayrimenkul Türkiye Koordinatörü Mustafa Baygan'ın ev sahipliğinde düzenlenen toplantıda ikinci el konut piyasasının geleceği masaya yatırıldı. Ekşioğlu, "2016da, ikinci el konutlarda hareket bekliyoruz" dedi. 


Akşam

Geri Dön