23 / 04 / 2024

İkinci konut kredisine yeni düzenleme!

İkinci konut kredisine yeni düzenleme!

İkinci kez konut sahibi olmak için kullanılan kredilere, 2014 - 2018 yıllarını kapsayan kalkıma planı ile düzenlemelere getiriliyor. İşte ikinci konut kredisinde yeni düzenleme esasları..



İkinci konut kredisine yeni düzenleme!

Konut kredisi, banka ve finans kuruluşlarının, gayrimenkul ipoteği karşılığında konut sahibi olmak isteyenlere sunduğu kredi olarak karşımıza çıkıyor.


Konut sahibi olmak isteyenler, uzun vadede ve düşük faiz oranları ile bankaların sunduğu kredi paketlerinden faydalanabiliyor. Ancak ikinci kez konut sahibi olmak için kullanılan kredilere yeni düzenleme getiriliyor.


Onuncu Kalkınma Planında yer verilen düzenlemeler gereğince, ikinci ev alımlarında, kredi maliyetlerinin artırılması yönünde karar alındı. 


Yaklaşık yüzde 20 artışın yaşanacağı düzenlemede konut sahipleri, ikinci bir konut alırken kredi kullanırlarsa, faizin yüzde 15’i oranındaki Kaynak Kullanımını Destekleme Fonu (KKDF) ve yüzde 5’i oranındaki Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi (BSMV) muafiyetinden yararlanamayacaklar.


Buna göre; 10 yıl vadeli 100 bin lira kredi kullanan kişinin cebinden çıkacak ek para 16 bin liraya kadar ulaşabilecek.

 

Taşınmaz yatırımlarındaki artışı kontrol etmek için gayrimenkul kredilerine yönelik mevcut vergi avantajları, konut sahipliği sayısı ve kredi miktarı gibi kriterler gözden geçirilecek.



İkinci evi kredi ile alanlar vergi verecek!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön