26 / 04 / 2024

İlk altı ayda 295 bin konut el değiştirdi!

İlk altı ayda 295 bin konut el değiştirdi!

Dövizde yukarı yönlü hareket konuta yaradı. İkinci çeyrekte ev satışlarının yüzde 56’sı peşin parayla gerçekleşti. Müteahhitlere göre eylül ayından itibaren döviz bozdurup konuta yatırım daha da artacak...



Türkiye’de 2013’ün ikinci çeyreğinde 295 bin 10 konut satış sonucu el değiştirdi. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre el değiştiren konutların yüzde 56’sı peşin para ile satılırken, yüzde 44’lük kısmı ise ipotekli satış olarak yapıldı.


İpotekli konut satışları sayısı 129 bin 818 oldu. Konut satışlarında peşin alımların ipotekli alımlara göre hâlâ yüksek olduğu gözlenirken, müteahhitler son dönemde dövizdeki yukarı yönlü hareketin de peşin alımlarda etkili olduğunu dile getirdi.


Yükseliş fırsata çevrildi


Ağaoğlu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ağaoğlu, Türk halkının özellikle oturacağı eve uzun vadeli borçlanmak istemediğini söyledi. Döviz mevduatı bulunan yatırımcının bu dönemde az da olsa döviz bozdurup konut aldığına dikkat çeken Ağaoğlu şöyle konuştu:


“Son dönemde yapılan peşin alımlarda dövizdeki yükselişi fırsata çeviren yatırımcı olduğunu söyleyebiliriz. Ancak dövizlerin bozdurulup paranın konuta yönelmesini özellikle 9’uncu aydan sonra bekliyoruz. Benim öngörüm peşin alımların yılın ikinci yarısından sonra artacağı yönünde.” Son dönemde konut alıcılarının peşin parayı tercih ettiğini belirten Dumankaya İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Dumankaya ise “Bizim de konut satışlarımızda peşin ödemelerin arttığını görüyoruz” dedi.


Peşin indirimi cazip geliyor


Cebinde parası olanların peşin para ile konut almasının avantajlarına değinen Dumankaya, “Oturmak için ev alan da yatırım amaçlı konut edinen de cebinde nakdi varsa evi nakit para ile almayı tercih ediyor. Yaptığımız projelerde yılbaşında yüzde 10-15 olan peşin alım oranının son dönemlerde yüzde 30’lara yükseldiğini söyleyebiliriz. Peşin alımların artmasında dövizdeki yükseliş, kredilerin pahalanacağı beklentisi ve peşin alıma yüzde 10’lara varan indirim avantajı etkili oluyor” bilgisini verdi.


3 ayda 295 bin 10 konut satıldı


Son üç ayda 295 bin 10 konut satıldı. Konut satışlarında İstanbul 62 bin 119 satış ile en yüksek paya (yüzde 21,1) sahip oldu. İstanbul’u 36 bin 217 ile (yüzde 12,3) Ankara, 19 bin 177 ile (yüzde 6,5)  İzmir  izledi. Aynı çeyrekte, en az satış ise 14 konut ile Hakkari’de gerçekleşti.


İstanbul’da alım yüksek


Türkiye’de ipotekli konut satışları sayısı ikinci çeyrekte 129 bin 818 oldu.Ülke genelinde toplamkonut satışları içinde ipotekli satışın payı ise yüzde 44 olarak gerçekleşti. En yüksek ipotekli satış 30 bin 267 konut ile İstanbul’da görüldü. İstanbul yüzde 23,3 ipotekli satış payı ile Türkiye sıralamasında ilk sırayı aldı. İstanbul’daki toplam konut satışları içinde ipotekli satışın payı ise yüzde 48,7 oldu.


Emine Açar/Bugün Gazetesi


Geri Dön