23 / 04 / 2024

İlk Gayrimenkul Yatırım Fonu EYG'nin hedefi 500 milyon lira fon!

İlk Gayrimenkul Yatırım Fonu EYG'nin hedefi 500 milyon lira fon!

EYG Gayrimenkul Portföy Yönetimi'nin dikkati, hızlı büyüyen gayrimenkul sektöründeki kazançlara yatırım yapmak isteyenlerde. RE - PİE, 2016'da GYF pazarında 500 milyon TL büyüklüğe ulaşmak istiyor.



EYG Gayrimenkul Portföy Yönetimi'nin dikkati, son yıllarda hızlı büyüyen gayrimenkul sektöründeki kazançlara yatırım yapmak isteyenlerde. Başka bir ifadeyle, "nitelikli yatırımcı" olarak kabul edilen 1 milyon TL ve üzeri nakit veya nakit benzeri varlığı olan 86 bin kişi üzerinde. Bu kesimin varlıkları 280 milyar TL civarında. 


RE - PİE, 2016'da GYF pazarında 500 milyon TL büyüklüğe ulaşmak istiyor. Oluşturacağı portföylerden sağlanan kira gelirleri ve alım-satım kazançları ile hem yatırımcısına kazandırmak hem de gayrimenkul sektörüne yeni kaynak ve fon imkanları yaratmak isteyen şirketin kuracağı markalı konut fonlarına sepet bazında ve iskontolu olarak yatırım yapılabilecek. RE - PİE, Türkiye'nin farklı yerlerindeki 8 AVM için hazırlık yapıyor. Bunun için kira getirili ticari gayrimenkul fonu kuracak. 


Yatırımcılar yabancı para cinsinden kira getirişi olan AVM'lerden katılım payı alabilecek. 3 ayda bir düzenli kira geliri sağlayacak. EYF, ayrıca arsa/arazi gayrimenkul yatırım fonu da kuracak. Ortakların verdiği bilgiye göre GYO'ların küresel büyüklüğü 907 milyar dolar. Türkiye'deki büyüklüğü ise 8 milyar dolarda. GYFlerin küresel büyüklüğü 92 milyar dolar. Türkiye'de bu fonlar da yok. İlk fon EYG oldu. Bu piyasada sukuk, gayrimenkul sertifikaları ve diğer borçlanma araçlarına dayalı sermaye piyasası alternatifleri geliştirilebiliyor. Sukuk'un küresel büyüklüğü 107 milyar dolar. Türkiye'de henüz 3 milyar dolar seviyesinde.


Türkiye'deki portföy yönetim şirketlerinin yönettiği toplam varlıkları yaklaşık 34 milyar dolar, bunun yüzde 4'ü düzeyinde GYF'lere yatırım yapabiliyorlar. GYF'lerde fon en az yüzde£0 gayrimenkul yatırımı yapmak zorunda. Bu yatırımlarda performans ücreti alıyor. Gelir kaynağı buradan. 


Ekibin başında Haluk Sur var


Şirketin Yönetim Kurulu Başkanlığı'nı gayrimenkul sektörünün deneyimli ismi Haluk Sur üstlendi. Sur. bir süre önce Emlak GYO'dan ayrılıp Torunlar GYO'da yönetim kurulu üyesi olmuştu. Şirketin ortaklarından Mehmet Ali Ergin. Yönetim Kurulu Başkan Vekili oldu. BÜ işletme ve Ekonomi Bölümü mezunu. İTÜ'de Fen Bilimleri Enstitüsü Gayrimenkul Geliştirme Bölümü'nde yüksek lisans yapmış. Şirketin diğer bir ortağı Caner Bingöl de Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Bölümü'nden mezun. Şehir Planlama Bölümü'nde çift lisans almış.  


Dünya




Haber Cumhuriyet Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı....


Gayrimenkul portföy yönetim şirketi, hisse devrinden sonra isim de değiştirecek. 


Türkiye'nin ilk gayrimenkul portföy yönetimi şirketi EYG Gayrimenkul Portföy Yönetimi A.Ş.'de hisse devir işlemleri tamamlandı. Şirket, Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Haluk Sur, GYODER Yönetim Kurulu Üyesi Dr. M.Emre Çamlıbel ve uluslararası birçok şirkete gayrimenkul yatırım danışmanlığı hizmeti veren Mehmet Ali Ergin ve Caner Bingöl adına tescil oldu. 

Yeni yönetim şirketin adını Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) onayından sonra RE-PİE Gayrimenkul Portföy Yönetimi A.Ş. olarak değiştirmeyi planlıyor. 


Şirket 2016 yılında yeni oluşacak gayrimenkul yatırım fonu pazarına 500 milyon TL büyüklüğe ulaşarak katkı yapmak istiyor. Yeni yönetim, oluşturacağı nitelikli portföylerden sağlanan kira gelirleri ve alım-satım kazançları ile hem yatırımcısına kazandırmayı hem de gayrimenkul sektörüne yeni kaynak ve fon imkânları sağlayıp yatırımların hayata geçmesini hedefliyor. 


Markalı konutlar Kurulması planlanan markalı konut fonları ile yatırımcılar markalı konutlara sepet bazında ve iskontolu olarak yatırım yapabilecekler. Fon, toplu alım gücünü kullanarak iskontolu alışlar ile yatırımcısına alırken kazandırıp, parakende satış yöntemi ve gayrimenkul değer artışı sayesinde getirişini katlamayı amaçlıyor. 


Kurulması planlanan bir diğer fon çeşidi kira getirili ticari gayrimenkul fonu. Grup, Türkiye'nin farklı yerlerindeki 8 AVM için hazırlıklarını tamamlamış durumda ve bu fonlar sayesinde yatırımcılar yabancı para cinsinden kira getirişi olan AVM'lerden katılım payı alabilecek. 


3 ayda bir düzenli olarak kira dağıtmayı planlayan fon yatırımcısına diğer kira getirilerine göre yüksek oranlar vaat ediyor. 


Cumhuriyet


Geri Dön