23 / 04 / 2024

İlk katılım bankası olan Kt Bank AG Frankfurt'ta açıldı!

İlk katılım bankası olan Kt Bank AG Frankfurt'ta açıldı!

Kıta Avrupası'nın ilk katılım bankası KT Bank AG Frankfurt'ta açıldı. 4.3 milyon Müslüman'ın 45 milyar euro değerinde varlığının bulunduğu Almanya'da hizmet verecek banka, 5 yılda 486 milyon euro aktif büyüklüğe ulaşmayı hedefliyor



Kuveyt Türk, Kıta Avrupası'nın ilk katılım bankasını Almanya'da KT Bank AG adıyla açtı. 4.3 milyon Müslüman vatandaşın 45 milyar euro varlığının bulunduğu Almanya'da 1 Temmuz itibarıyla faaliyete başlayan banka, 45 milyon euro sermaye ile kuruldu. Yılsonuna kadar 8 şubeye ulaşacak olan KT Bank AG, Alman vatandaşlardan da ilgi gördü. Açılan hesapların yüzde 5'i Almanlar'dan oluştu. 


LİSANS İÇİN 3 YIL BEKLEDİ 

Frankfurt'taki açılış sonrası gazetecilerle sohbet toplantısı düzenleyen Kuveyt Türk Genel Müdürü Ufuk Uyan, Alman Federal Bankacılık Düzenleme Kurumu'ndan (Bafin) üç yıldır lisans almaya çalıştıklarını söyleyerek, "Almanya'daki 4.3 milyon Müslümanın 45 milyar euroluk bir varlığından bahsediliyor. Bunların da 19-49 yaş aralığında genç bir nüfus olduğunu görüyoruz. Yaşayan müslümanların yüzde 73'ü de Türk veya Türk kökenli. Biz bu nüfusun varlığına talibiz" diye konuştu. Halen Frankfurt, Mannheim ve Berlin'de olmak üzere 3 şubelerinin bulunduğunu belirten Uyan, bu yılsonuna kadar Köln, Düsseldorf ve Münih'te de şubeler açacaklarını açıkladı. Almanya'da büyüme modellerinin bireysel ve online bankacılık olduğunu dile getiren Uyan şöyle konuştu: "Türkiye'de kullandığımız XTM adlı bir ürün var. Bu ürünle konut, araç kredisi ve fon alıp, hesap da açabilirsiniz. Onları buraya adapte etmeye çalışacağız." 


150 MİLYON EUROLUK AKTİF 

Uyan, KT Bank AG'nin bu yılsonunda 150 milyon euroluk aktife ulaşmasını hedeflediklerini söyledi. Mevduat olarak da 140 milyon euroyu hedef tahtasına koyduklarını anlatan Uyan, "3 yılın sonunda 323 milyon euro, beşinci yılda 486 milyon euro aktif büyüklüğe ulaşmayı hedefliyoruz. Yılsonuna kadar 20 bin, beş yılın sonunda 200 bin müşteri hedefliyoruz" dedi. Uyan, faizsiz bankacılığa Almanlar'ın da ilgi gösterdiğini söyledi. 


"ALMANYA'YA FAİZSİZ MODELİ TANITACAĞIZ"

KT Bank AG'nin açılışı için düzenlenen törene büyük ilgi vardı. Törende konuşan Kuveyt Türk Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Abdullah Tivnikli, Alman Merkez Bankası'nın Kıta Avrupası'nın faizsiz ilk banka lisansına onay verdiğini belirterek, "İnşallah Türkiye'deki başarı hikâyesini burada da tekrarlayıp, ülke ekonomisine, yeni finansal enstrümanların sağlanmasına katkıda bulunacağız. Faizsiz bankacılık modelinin Almanya'da tanıtılmasında önemli rol oynayacağımıza inanıyoruz" diye konuştu.


CALL CENTER'I HER GÜN 200 KİŞİ ARIYOR

Ufuk Uyan, KT Bank AG'de açılan hesapların yüzde 5'inin Almanlar'a ait olduğunu bildirdi. Uyan, Almanya'da günde 100 ila 200 kişinin call center'ı hem faizsiz bankacılığı öğrenmek, hem de hesap açmak için aradığını, ilk müşterinin de şubeye 100 kilometre uzaktan gelerek hesap açtırdığını söyledi. Uyan, Kuveyt Türk olarak 10 yıl vadeli sukuk ihracı konusunda çalışmalar yaptıklarını belirtti. KT Bank AG Genel Müdürü Kemal Ozan ise, Almanya'daki kâr payına ilişkin olarak, beklentilerinin yüzde 0.70 ile 1.10 arasında olduğunu açıkladı.


Sabah


Geri Dön