26 / 04 / 2024

İlk kez ev alacaklara 15 bin TL hibe!

İlk kez ev alacaklara 15 bin TL hibe!

Devlet tarafından ilk evini almak isteyen vatandaşlara geri ödemesiz 15 bin TL'ye kadar hibe veriliyor. Peki, geri ödemesiz hibe desteğinden yararlanmanın şartları neler? Başvuru nasıl yapılır? İşte detaylar…



Devlet tarafından ilk evini almak isteyen vatandaşlara geri ödemesiz 15 bin TL'ye kadar hibe veriliyor. Konut sahibi olmak isteyenlerin yoğun ilgi gösterdiği bu programın bazı koşulları mevcut. 

2016'da yürürlüğe giren kanunla beraber devlet ilk defa konut alacak vatandaşlara maddi destek sağlamaya başlamıştı. Mynet'te yer alan habere göre; 2020 yılında bu destek tutarının üst limiti 15 bin TL olarak düzenlendi. Devletin belirlediği bankalardan konut hesabı açan ve düzenli olarak konut hesabında birikim yapan vatandaşlar bu destek programından yararlanabiliyor. 

Peki, geri ödemesiz hibe desteğinden yararlanmanın şartları neler? Kimler hibe desteğinden faydalanabilir? Başvuru nasıl yapılır? İşte detaylar…

HİBE DESTEĞİNDEN KİMLER FAYDALANABİLİR?

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olanlar,

07.04.2015 tarihi itibariyle üzerine kayıtlı konut ya da başka taşınmaz mülkü olmayanlar,

Bankaların konut hesabına düzenli olarak ödeme yapanlar devlet desteğinden yararlanabiliyor.

Bunun için katılımcıların ilk olarak banka şubelerine şahsi olarak başvuru yapması gerekiyor. Hemen hemen her bankada devlet destekli konut hesabı açma fırsatı sunuluyor. Fakat katılımcıların birden fazla hesap açmasına ve bir başkasıyla ortak hesap açmasına izin verilmiyor. Açılan konut hesapları kişiye özel olarak kabul ediliyor. Bu hesapların bankalar arasında taşınmasına da izin verilmiyor. 

KONUT HESABINA NE KADAR ÖDEME YAPILMALIDIR?

Devletin geri ödemesiz hibe desteği, tek seferde yüksek miktarda para ödeyemeyen vatandaşların aylık olarak para biriktirmesini teşvik etmek amacıyla oluşturulan bir program. Bu nedenle 2016'da Resmi Gazete’de yayınlanan yönetmeliğe göre konut hesabınıza en az 250 en fazla 2500 TL yatırabilirsiniz. Ancak konut hesabını ilk açtığınızda bir defaya mahsus olmak üzere en fazla 30 bin TL yatırabilirsiniz. Konut hesabınıza daha yüksek miktarda para yatıramazsınız.

DEVLETİN ÖDEYECEĞİ HİBE TUTARI NASIL BELİRLENİR?

Devletin ilk defa konut alacaklara verdiği hibenin üst limiti 15 bin TL olarak belirlendi. Verilecek hibenin tutarı, hesabınızda yaptığınız birikim esas alınarak hesaplanmakta. 

Konut hesabında 36-47 ay arası birikim yapan vatandaşlar, biriktirdiği tutarın yüzde 15’i kadar,

Konut hesabında 48-59 ay arası birikim yapan vatandaşlar, biriktirdiği tutarın yüzde 18’i kadar,

Konut hesabında 60 ay ve üzeri birikim yapan vatandaşlar ise, biriktirdiği tutarın yüzde 20’si kadar destek alır. 

Bu hibe tutarları, Maliye Bakanlığı’nca her yıl belirlenen yeniden değerleme oranlarına göre değişebiliyor. Devletin ilk defa konut alacaklara verdiği destek programına katılanların düzenli olarak ödeme yapmaları gerekmekte. Banka ödemelerini düzenli olarak yapmayan vatandaşlar devlet desteğinden faydalanamıyor. İhtiyaç olduğunda birikimlerini bankadan çekmek isteyen vatandaşlara, bir dönem içinde (12 ay) en fazla iki defa para çekme hakkı tanınıyor. Ancak para çekmek isteyen vatandaşlar, o güne kadar bankaya ödemesi gereken asgari tutarın tamamını hesabında bulundurmalı. Aksi takdirde katılımcılar bu programdan çıkarılır ve devlet desteğinden yararlanamaz.

İlk kez konut alacaklar dikkat! Devletten 82 bin TL hibe nasıl alınır?


Geri Dön